Grintovec – najvišji vrh Kamniško Savinjskih Alp

Grintovec smo z družino obiskali enkrat. Smo pa že bili enkrat prej na poti proti vrhu, a se je vreme poslabšalo in smo se pri Cojzovi koči na Kokrskem sedlu obrnili. Drugič, ko smo se odpravili na Grintovec, pa je bilo vreme fantastično in smo vrh tudi osvojili. Za sam Grintovec si je potrebno vzeti kar cel dan, saj je pot dolga in morate računati tudi na same počitke med potjo. Obakrat smo izbrali pot iz izhodišča, ki se imenuje V Koncu in pot čet Streho. Pot bom opisala v nadaljevanju, tako da kar berite do konca.

Sam Grintovec se nahaja v Kamniško Savinjskih Alpah, na nadmorski višini 2558 metrov. Pot do vrha ni težka, je primerna tudi za otroke, saj sem bila sama stara 12 let, ko sem prehodila jo prehodila. To pot smo prehodili, ker mene in brata starši niso hoteli izpostavljati nevarnim potem. Drugače pa na vrh vodi več različnih poti, in ne samo ta, ki sem jo sama prehodila. Med njimi se najdejo tudi plezalne poti, ki so bolj adrenalinske. Sami pa najbolj veste kako ste pripravljeni in si izberete temu primerno pot. Kot zanimivost, najdaljša pot do vrha traja skoraj 6 ur. Je pa Grintovec najvišji vrh v Kamniško Savinjskih Alpah.

Kako do izhodišča?

Do izhodišča V Koncu se pride tako, da morate najprej priti v Kamniško Bistrico. Od tukaj dalje nadaljujete po gozdni cesti, kjer greste samo naravnost. Opazili boste parkirišče, kjer lahko potem parkirate in nadaljujete svojo pot peš. Parkirišče je brezplačno, najde se tudi parkirišče v senci.

Opis poti

Naprej morate nadaljevati za smer Kokersko sedlo. Od parkirišča piše, da je do sedla nekje 2 uri in 15 minut hoje. Začetni del poti poteka po gozdu, kar je koristno tudi poleti, da vam ni preveč vroče. Ko se gozd začne rečiti boste opazili čudovite razglede. Pot nas po nekaj vzponih pripelje do Cojzove koče na Kokerskem sedlu. O tej koči pa več tudi pozneje. Kakorkoli že, od koče morate nadaljevati v smeri Grintovec. Čaka vas nekje 2 uri hoje, vse do vrha. Najprej bo pot potekala po travnatih pobočjih, potem bo višje prešla tudi med kamniti svet. Ves čas se pot vzpenja, tako da je potrebna kar kondicija, če boste želeli priti na vrh. Med potjo so tudi oznake za Grintovec, tako da se ne morete nikjer izgubiti. Ko boste enkrat prišli na greben, pa ni več daleč do samega vrha.

Pot traja nekje 4 ure in pol, tako vsaj piše. Sami smo na vrh prišli v petih urah. Na vrhu boste lahko videli čudovite razglede na vse strani. Vse tiste ure hoje bodo takoj poplačane. Na vrhu je tudi vpisna knjižica in žig. Je tudi kar nekaj prostora, kjer si lahko spočijete in preprosto le uživate v razgledih. Vrnete se po isti poti in se lahko ustavite tudi pri Cojzovi koči, če se niste na poti navzgor, kjer lahko kaj pojeste in popijete. Pot v dolino pa gre vedno hitreje, kot na vrh.

Cojzova koča na Kokrskem sedlu

Sama koča se nahaja na nadmorski višini 1793 metrov. Ne samo, da se lahko povzpnete na sam Grintovec, ampak je od koče še velik drugih izhodišč na druge vrhove. Tako lahko greste tudi na Skuto, Kalško goro, Kokorsko Kočno ali pa na Jezersko Kočno. Poti so različno dolge in tudi različno zahtevne.

Cojzova koča se nahaja na vrhu samega Kokrskega sedla, od koder imate tudi razglede na bližnje vrhove. Prva koča je bila na tem mestu zgrajena že leta 1897, od takrat pa so jo povečali in tudi večkrat obnovili. Danes vam ponujajo vse od hrane in pijače, v koči lahko tudi prespite. Okoli koče je tudi kar nekaj klopi in lepih mest, kjer se lahko spočijete in samo uživate.

Bodite pozorni tudi na to, da je koča odprta samo od junija do konec septembra, da vas ne bo presenetila zaprta koča. Že samo do koče imate lahko lep izlet, zagotovo pa priporočam, da obiščete oziroma se povzpnete na sam Grintovec.

Drugače pa tudi vsako leto poteka tek na Grintovec. Tekači pridejo na sam vrh že v 46 minutah, kar je res hitro. Sama si tega ne morem zamišljati, saj kot sem rekla, smo mi do vrha potrebovali kar 5 ur. Gor tečejo, ne samo odrasli, ampak tudi otroci. Če veste, da ste zmožni teci gor, se le prijavite na tek.

Kaj si še ogledati?

Po tako dolgi poti vas lahko bolijo noge. Le te si lahko osvežite v Kamniški Bistrici. Čeprav je reka mrzla, je kar prijetno, ko notri namočite svoje utrujene noge. Sama Kamniška Bistrica ponuja še marsikatero drugo dejavnost, kot je na primer spomenik padlim planincev. To je tudi vredno ogleda, če imate še kaj energije se le sprehodite tudi do sem. Drugače pa bo že odlično samo namakanje v Kamniški Bistrici. Tudi izvir te reke je čudovit in čisto zraven lahko parkirate.

Kot lahko vidite, je pot na sam Grintovec kar dolga. Čeprav je med potjo tudi koča, kjer lahko jeste in pijete, pa si v nahrbtnik vseeno dajte vsaj nekaj tekočine. Priporočam tudi kakšen sendvič, sami pa najboljše veste ali hitro postanete lačni in ali boste zdržali do koče. Prav tako pa ne pozabite na primerno obutev, to so pohodni čevlji.

Za celotno pot si kar vzemite čas in ne pretiravajte. Če so vaši otroci vajeni hoditi, jih kar vzemite s sabo, saj je pot primerna za njih. Jaz sem jo prehodila pri 12-ih letih, brat je bil takrat star le 10 let. Se pa seveda opravite na pot dovolj zgodaj, da vas poleti ne bo sonce preveč peklo in, da vas na poti nazaj ne dobi tema. Prav tako pa res ne hodite na Grintovec, če nimate veliko kondicije, ker potem boste težko prišli na vrh. Pot je kar strma, saj morate prehoditi kar 1658 metrov višinske razlike.

Če pa vas mika Grintovec pozimi, pa morate za to biti res pripravljeni. Takrat morate imeti cepine in dereze in pa tudi čelado. V takšnih razmerah se na vrh odpravite, le če imate izkušnje, ker vam lahko hitro kje zdrsne.

Koliko časa potrebujemo za hojo na Grintovec?

Odvisno od izhodišča najdaljša pot na Grintovec vam bo vzela kar 6 ur, drugače pa 4 ure in pol.

Ali je obisk Grintovca primeren za otroke?

Sam vzpon na Grintovec ni zahteven, tako, da tisti otroci, ki so vajeni hoditi v hribe, bodo brez težav osvojili vrh.

Kdaj je najprimernejši čas za obisk Grintovca?

Najboljši čas je zagotovo pomladi in poleti, saj je tudi Cojzova koča na Kokrskem sedlu odprta od junija do konca septembra. Tisti, ki ste vešči zimskega pohodništva, pa ga lahko obiščete tudi pozimi.

Katero izhodišče je najboljše za vzpon na Grintovec?

Odvisno od želja, eno izmed priljubljenih izhodišč je naprej od Kamniške Bistrice, v Koncu, od koder boste do vrha Grintovca potrebovali približno 4 ure in pol.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja