Pisanje člankov oziroma besedil nam lahko prinese zaslužek

Pisanje člankov oziroma besedil je delo, ki se ga lahko loti skoraj vsak. Je tudi zelo dobro plačano delo, zelo hitro boste lahko prišli do tega, da boste lahko postavili ceno 10 evrov na uro. Sčasoma, ko boste v pisanju vse boljši in hitrejši, se vam bo lahko cena urne postavka tudi bistveno povišala. Prvič zato, ker boste pisali hitreje, drugič pa zato, ker boste pisali bolje in boste lahko od naročnika zahtevali višje plačilo.

Pisanje člankov je zanimivo delo tudi zato, ker ga lahko opravljate, kot delo od doma ali od kjerkoli drugje. To pomeni veliko svobode. Med drugimi tudi možnost, da potujete po svetu in medtem pišete. Poleg tega ima to delo še velik plus, da se vam ni treba voziti v službo. Nekateri ljudje, ki se vsak dan vozijo v službo v Ljubljano s tem izgubijo dve ali tri ure. To je tudi do 30 odstotkov delovnega časa. Poleg tega vsak dan tvegate svoje življenje na cesti.

Kako sem prišel do tega, da s pisanjem besedil zaslužim 50 evrov na uro?

Na začetku tega prispevka sem zapisal, da je pisanje člankov delo, ki ga lahko opravlja skoraj vsak. Večina ljudi se z mano sicer ne bo strinjala, vendar jaz stojim za tem kar sem napisal. Zakaj? Zato, ker če sem jaz prišel do tega, lahko pride vsak!

Zakaj sem izpostavil ravno sebe? Zato, ker sem sam bil še dobrih deset let popolnoma nepismen. V srednji šoli sem zagotovo daleč najslabše pisal šolske spise. Če sem kdaj slučajno dobil oceno minus dve je bil to velik razlog za veselje. Sicer je bilo to zelo redko. Maksimalno enkrat na leto.

Primer kako slabo sem pisal pred dobrimi desetimi leti si lahko pogledate na www.tomazgorec.si/rad-bi-pisal-pa-ne-znam. To je bilo največ, kar sem znal pred dobrimi desetimi leti spraviti skupaj za moj blog prispevek.

Potem sem prebral odlično knjigo z naslovom Priročnik za pisanje oglasov, ki je tako lepo in zanimivo napisana, da dobiš veselje do pisanja člankov. Knjiga ima mogoče malo ponesrečen naslov. Boljši naslov bi bil: Priročnik za pisanje besedil. Ampak kakorkoli, knjiga je odlična. Moje osebno mnenje je, da ko človek prebere to knjigo, je vreden veliko več.

Seveda ni dovolj, da postaneš dober v pisanju člankov samo to, da prebereš zgoraj omenjeno knjigo. Potrebna je še vaja. Veliko vaje.  To pomeni, da je potrebno čim več pisati. Za začetek lahko začnete pisati svoj blog. Kako začeti pisati blog in s tem tudi zaslužiti si lahko preberete v moji brezplačni e-knjigi za naslovom: Kako uspeti in zaslužiti s pisanjem bloga. E-knjigo dobite na www.tomazgorec.si/kako-zasluziti-z-blogom.

Ravno danes sem se zalotil, koliko sem v zadnjem času še dodatno napredoval v pisanju člankov. Članek dolžine 2.300 besed sem namreč napisal v eni uri in dvajset minut. Več ko pišem, hitrejši sem, bolje pišem in bolj z veseljem pišem.

Če me kdo želi najeti za pisanje je moja postavka najmanj 50 evrov plus ddv na uro. Sicer me tako dobro ne plačujejo za običajne članke, ampak za razna prodajna besedila. Pisati prodajna besedila sem se naučil ravno iz knjige Priročnik za pisanje oglasov. Plus veliko treninga.

Naj povem še, da sem v preteklosti in tudi še sedaj veliko člankov napisal popolnoma brezplačno, samo zato, da sem imel dobro referenco. To delam še sedaj, čeprav mi  ni potrebno, ker imam dela petkrat več, kot ga lahko naredim.

Po pravici moram povedati, da sem še vedno malo “nepismen”. S to žaljivko me radi zmerjajo razni lektorji in pisci člankov na Facebooku, ko naredim kakšno pravopisno napako. Jaz vem, da me zmerjajo zato, ker so sami nesposobni, da bi si dobili delo za dejavnost, ki jo sicer obvladajo in potem si krajšajo čas s tem, da ljudem po Facebooku težijo s pravopisnimi napakami. Jaz se sicer zaradi tega popolnoma nič ne sekiram, ker vem, da sem v življenju že nekaj naredil in mi ni treba nikomur za nič polagati računov. Konec koncev sem tudi že napisal knjigo.  99 odstotkov od teh, ki me žalijo, da sem nepismen jo še niso in jo ne bodo nikoli. Namesto, da bi iskali težavo v sebi, jo iščejo drugje.

Kako najti stranke za pisanje člankov?

Stranke za pisanje člankov lahko začnete iskati tako, da pišete vsem spletnim portalom in tiskanim medijem, ter jim ponudite svoje usluge. Še bolje je, če jih pokličete. Oziroma je najbolje, če najprej pošljete mail in jih čez nekaj dni pokličete v primeru, da ne dobite odgovora. 

Lahko pišete tudi podjetjem, ki imajo spletno stran in jim predlagate, da bi bilo dobro, če bi na svojo spletno stran dodali kakšno vsebino, ker jo že dolgo časa niso. Mimo grede jim poveste, da je to dobro tako za to, da bodo lažje dobili nove stranke, kot tudi za SEO optimizacijo.

Glede na to, da se v našem podjetju ukvarjamo z izdelavo in optimizacijo spletnih strani, vem da ima vsaj 95 odstotkov spletnih strani v Sloveniji premalo vsebine.

Tretji način kako dobiti stranke je, da pišete vsem podjetjem, ki se ukvarjajo s SEO optimizacijo,  za to dejavnost se vedno potrebuje veliko vsebine.

Kakšno ceno postaviti za pisanje člankov?

Če ste začetnik in še nimate rednega dela, na začetku ne pretiravajte s ceno. Mene je nekoč  udeleženec seminarja na katerem sem predaval vprašal, kakšno bi bilo najmanjše plačilo na uro za katero bi bil pripravljen delati. Moj odgovor je bil, da toliko kolikor bi mi največ ponudil. Če bi mi ponudili samo en evro na uro, bi delal za en evro na uro in iskal drugo bolje plačano službo. In slej kot prej bi prišel do dobrega plačila.

Če ste začetnik, vam predlagam da za začetek postavite ceno za nezahteven članek 8 do 10 evrov neto za 1.000 besedni članek. Sam članek s tisoč besedami brez težav napišem v eni uri. Če boste članek pisali več kot eno uro, boste še vedno imeli plačilo 6 evrov na uro. Ko boste dobili malo izkušenj in boste pisali bolje, boste lahko dvignili ceno na 10 do 12 evrov neto za 1.000 besedni članek.

Bistveno več boste na uro lahko računali, če ste sposobni napisati malo bolj zahteven članek.

Za konec naj še povem, da je pisanje čudovito delo. Več, kot boste pisali, bolj z veseljem boste to delali. In tudi več boste zaslužili.

Ali se lahko začnem ukvarjati s pisanjem člankov, tudi če tega nisem še nikoli delal-a?

Če ne boste poizkusili, ne boste nikoli vedeli ali je to delo, ki bi ga lahko dobro opravljali. Poizkusiti ni greh!

Ali je težko dobiti stranke za katere bi lahko pisal-a članke?

Če znate dobro pisati in imate konkurenčno ceno, nebi smelo biti težav s pridobivanjem strank. Seveda je najtežje na začetku.

Kaj je SEO članek?

SEO članek je krajši in manj kvaliteten članek dolžine 300 do 500 besed, ki se jih v velikem številu uporablja za SEO optimizacijo. Običajno te članke bere samo Google, zato ni potrebno, da so zelo kvalitetno napisani.

Ali se da preživeti s pisanjem besedil?

Zagotovo se da. Če ste začetnik na tem področju, boste sicer morali dobiti malo izkušenj in hitrost. Ko pa to pridobite, se s pisanjem besedil da preživeti. Lahko pa je tudi soliden dodaten zaslužek.

1 komentar

  1. Pozdravljeni. Zelo me zanima delo na domu in prav vesela bi bila vasega pozitivnega odgovora?Volje imam za 5?in se vec. Lep dan . Lep pozdrav Marjeta

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja