Notranja vrata po meri

notranja vrata po meri

Vsak izmed nas si želi, da bi naš dom bil lepo in estetsko urejen. Veliko vlogo pri izgledu našega doma imajo pohištvo, okrasni izdelki, tla ter tudi zunanja in notranja vrata. Notranja vrata po meri so tisti korak v procesu gradnje in opremljanja našega doma, ki izgled celotnega prostora čudovito dopolnijo in olepšajo. Zato moramo izbiro tovrstnih vrat dobro premisliti!

Kakšna notranja vrata naj izberemo?

Zelo pomembno je, da bo izgled vrat prilagojen slogu prostora in vašim potrebam. Pozorni moramo biti na materiale, barve in morebitne črte. Sprejeti moramo odločitev, ali bodo notranja vrata narejena iz umetnih materialov ali lesa. Vrata izdelana iz umetnih materialov ne bodo ustrezala vsakemu slogu doma. Še več, klasično ali pa rustikalno ureditev doma, bi lahko precej popačila. Lesena vrata pa bodo najverjetneje ustrezala tako v klasično kot bolj moderno urejene prostore in domove. Notranja vrata morajo biti funkcionalna, lahko pa so tudi dekorativen element. Največkrat so črne, rjave ali bele barve, veliko posameznikov pa se odloči za vrata, ki so enake barve kakor stene v prostoru.

Kaj se moramo odločiti pred nakupom notranjih vrat?

Jasno moramo vedeti, kakšno dimenzijo vrat potrebujemo. Širina vrat se bo razlikovala glede na to, v kateri prostor jih bomo postavili. Vrata shrambe, kopalnice in toalete bodo navadno ožja kot pa vrata bivalnih prostorov. Pozorni moramo biti na izbiro materiala vrat. Izbiramo lahko med lesom, PVC-jem, aluminijem in tudi kombinacijo vseh teh materialov s steklom. Najbolje je, da tovrstne odločitve sprejmemo, kadar se odločamo o tem, kakšni bo material tal ter material in barva notranjih sten.

Najpogostejša je kombinacija lesa in stekla, kadar nekdo želi nekako popestriti izgled notranjih vrat in tudi prostorov. Izbira steklenih panelov pripomore k dodatnem prehodu svetlobe v prostor. Aluminij se večinoma uporablja za zunanja vrata, saj pri notranjih vratih ni tako velike potrebe po trdnosti.

Sprejeti moramo tudi odločitve o načinu odpiranja vrat, izbrati moramo robove, kljuko, se odločiti, ali morda želimo nevidna notranja vrata ali pa, če želimo kakšne poseben videz vrat. O vseh odločitvah se lahko seveda posvetujemo tudi strokovnjakom.

Na kaj moramo biti pozorni?

Velikokrat se posamezniki odločijo za nakup svetlih vrat. Čeprav se te lahko lepo ujemajo s prostorom, moramo biti pripravljeni na dejstvo, da so svetla notranja vrata zelo občutljiva na madeže. Vsakdanji madeži, ki nastanejo že z odpiranjem ali potiskanjem vrat z rokami, se bodo tako precej poznali, nekoliko težje pa jih bo tudi očistiti. Vedno bolj popularna so vrata, ki segajo od tal do stropa in imajo skrite podboje. Res je, da izgledajo zelo estetsko, upoštevati pa moramo, da marsikateri strop ni popolnoma raven in posledično izvedba teh vrat ni mogoča. Sicer imajo vrata z gladko površino precej daljšo življenjsko dobo kot tista, ki imajo na površini teksturo. Veliko lažje je tudi vzdrževanje tovrstnih vrat.

Kaj moramo upoštevati?

Notranja vrata in podboji, ki so izdelani iz vlaknenih plošč imajo, za razliko od tistih izdelavnih iz iverice, veliko večjo odpornost na vlago in udarce. Če se odločate za vrata naročena po meri oziroma računu, imate na vrsto veliko različnih izdelav. Izbirate lahko med furniranimi vrati, masivnimi vrati, vrati, ki imajo dodano steklo, kovino oziroma inox in tako naprej. Pri nas vrhunska vrata, narejena po naročilih, izdeluje Mizarstvo Markelj, ki svojim strankam omogoča izdelavo notranjih vrat po naročilu za dimenzije do širine 150 cm in višine 300 cm, kvalitetno zvočno, požarno in toplotno izolacijo ter z možnostjo odpiranja v sredini podboja ali pa možnostjo obratnega odpiranja. Podjetje omogoča tudi izdelavo drsnih, pregradnih in podstrešnih vrat. V kolikor sami niste povsem prepričani, kako se odločiti za primerna notranja vrata oziroma notranja vrata izdelana po meri, lahko vsekakor kontaktirate tudi strokovnjake pri podjetju Markelj (https://www.markelj.com/), ki vam bodo z veseljem pomagali. Izbiro moramo namreč dobro premisliti, saj nam bodo ta vrata služila veliko časa, zato se moramo odločiti za kvaliteten material ter tudi kvalitetno izdelavo vrat.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja