Otliško okno je nenavadna naravna znamenitost od koder je čudovit razgled

Otliško okno je nenavadna in zelo zanimiva naravna znamenitost, nad katero bo zagotovo navdušen vsak pohodnik in ljubitelj narave.

Otliško okno je zanimiva odprtina v skalnem masivu, ki jo lahko vidite na sliki zgoraj. Visoko je okoli 10 metrov, širina na najširšem delu je okoli 6 metrov. Odprtino je v več tisočletjih naredila voda, ki je iskala svojo pot v dolino. Obstaja tudi nekaj legend, ki pravijo, da je okno nastalo drugače. Ena pravi, da je okno naredil hudič s svojim rogom. Jaz bolj verjamem, da je to storila narava.

Leži na nadmorski višini okoli 800 metrov, na robu Trnovskega gozda v neposredni bližini vasi Otlica. Je zelo priljubljena izletniška točka, med pohodniki in ljubitelji narave. Namreč, od tu je čudovit razgled na Ajdovščino in celotno Vipavsko dolino. Tudi na samem kraju in v okolici je zelo lepo in prijetno.

Do Otiškega okna vodi več poti. Najkrajša je iz vasi Otlica, po kateri sem šel tudi sam. Že sama pot do vasi, je zelo zanimiva. Obstaja kar nekaj zanimivih točk, kjer se izplača ustaviti za trenutek in uživati v čudovitem razgledu.

Ko pridete v vas Otlica, avto parkirate pri pokopališču in pot nadaljujete peš, po markirani in relativno dobro označeni poti. Do cilja boste potrebovali okoli 20 minut.

Druga, daljša pot, pa se začne pri izviru reka Hublja. Po strmi poti, boste do cilja potrebovali okoli ene ure in pol, če boste imeli dober tempo in se ne boste nič ustavljali.

Otliško okno je zelo zanimiva točka za fotografe, saj tukaj nastajajo zelo lepe in zanimive fotografije. Tudi sam, sem naredil nekaj lepih fotografij. Bi jih še več, vendar me je čas priganjal, ker sem ta dan hotel iti še na 4 kilometre oddaljen Sinji vrh. Prej, pa sem bil že na Gradiški turi.

Pot iz vasi Otlica je nezahtevna, večino časa po ravnini. Ni nobenega hudega vzpona ali spusta, razen tik pred Otliškem oknom, ko se morate spustiti par deset metrov v dolino.

Malo nižje se menda nahaja še malo Otliško okno, katerega jaz žal nisem šel pogledati. Nisem vedel, da obstaja.

Sam, sem se tudi povzpel na skalo nad oknom, kjer je razgled in tudi občutek res čudovit. Sicer je iti do tukaj malo nevarno. Namreč, če bi padel dol, padca zagotovo nebi preživel. Tako, da te avanture ne priporočam, razen če ste izkušeni plezalec ali alpinist.

Samo Otliško okno in tudi okolica, je zelo zanimiva za raziskovanje in pohodništvo. Če ste ljubitelj narave in pohodništva, vam obisk toplo priporočam.

Spodaj, si še poglejte mojo najlepšo sliko Otliškega okna, ki sem jo objavil na svojem Instagram profilu. Če vam je slika všeč, bom vesel, če boste sledili mojemu Instagram profilu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž Gorec (@tomazgorec) on

Kje se nahaja Otliško okno?

Otliško okno se nahaja v bližini vasi Otlica pri Ajdovščini.

Koliko časa se hodi do Otliškega okna?

Do Otliškega vodi več poti, za najkrajšo boste potrebovali približno 20 minut. Pot ni zahtevna, in je z izjemo na koncu tik pred oknom, precej položna.

Kaj je Otliško okno?

Otliško okno je naravna znamenitost, je 10 metrov visoka, in 6 metrov široka odprtina v skalah, ki jo je naredila voda in po obliki spominja na kapljico vode.

Kje je mogoče parkirati ob obisku Otliškega okna?

Če je vaše izhodišče v vasi Otlica, lahko avto parkirate pri pokopališču.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja