Otliško okno je nenavadna naravna znamenitost, od koder je čudovit razgled

Otliško okno je nenavadna in zelo zanimiva naravna znamenitost, nad katero bo zagotovo navdušen vsak pohodnik in ljubitelj narave. Gre za odprtino v skalnem masivu, od koder se odpira prekrasen razgled na širše območje Vipavske doline. Poleg same odprtine so zanimive tudi različne zgodbe in legende o njenem nastanku, med katerimi je mnogim še najbolj privlačna tista, po kateri je okno delo samega hudiča. Tudi zaradi takšnih legend Otliško okno postaja vse bolj priljubljena točka navdušenih posameznikov in skupin.

Ta kraški most najdemo severno od Ajdovščine na pobočju samega roba Trnovske planote, od naselij mu je najbližje vas Otlica. Prav s to vasjo so povezana zanimiva dejstva o nastanku imena te naravne lepote. Otlica je namreč dobila ime po bližnji gori, ki je votla (‘votlica’ oziroma narečno ‘otla gora’), vas Otlica pa je potem dala ime sami luknji v gori – Otliško okno.

Okno je visoko nekaj več kot deset metrov, na najširšem delu pa široko do sedem metrov. Odprtina je sicer nastala zaradi čisto običajnih naravnih pojavov, kot sta erozija in korozija, pa vendar se je tu narava tako lepo poigrala, da je poskrbela za res spektakularen pogled na dolino. Voda se je na tem mestu nekako pregriznila čez apnenčasto kamnino in skozi tisočletja širila razpoko, ki je nastala ob tektonskem prelomu. Če se s takšno razlago ne zadovoljite, pa vam še vedno ostanejo legende – na primer ta, da je Otliško okno s svojim rogom ustvaril hudič, potem ko med iskanjem zlata ni uspel dvigniti težkega bremena.

Okno najdemo na nadmorski višini okoli 800 metrov, pod njim pa najdemo še eno, manjše, ki ga lahko ugledamo med potjo tik pod vrhom. Okno, ali, kot ga domačini imenujejo, Luknja, je res zelo priljubljena izletniška točka, saj nudi nebeške razglede, poleg tega je tudi na samem kraju in v njegovi okolici zelo prijetno in lepo.

Kako do Otliškega okna?

Do Otliškega okna vodi več poti. Najkrajša vodi iz vasi Otlica, po kateri sem šel tudi sam. Že sama pot do vasi je zelo zanimiva. Obstaja kar nekaj zanimivih točk, kjer se izplača ustaviti za trenutek in uživati v čudovitem razgledu. Ko pridete v vas Otlica, avto parkirate pri pokopališču in pot nadaljujete peš po markirani in relativno dobro označeni poti. Do cilja boste potrebovali okoli 20 minut.

Druga, daljša pot, pa se začne pri izviru reka Hublja. Po strmi poti boste do cilja potrebovali okoli eno ure in pol, če boste imeli dober tempo in se ne boste nič ustavljali.

Otliško okno je zelo zanimiva točka za fotografe, saj tukaj nastajajo zelo lepe in zanimive fotografije. Tudi sam sem naredil nekaj lepih fotografij. Še več bi jih, vendar me je čas priganjal, ker sem ta dan hotel iti še na 4 kilometre oddaljen Sinji vrh. Prej pa sem bil že na Gradiški turi.

Pot iz vasi Otlica je nezahtevna, večino časa je zelo položna. Ni nobenega hudega vzpona ali spusta, razen tik pred Otliškem oknom, ko se morate spustiti par deset metrov v dolino.

Malo nižje se, kot sem že zapisal, nahaja še malo Otliško okno, ki pa si ga žal nisem šel pogledati. Takrat niti nisem vedel, da obstaja.

Sem se pa povzpel na skalo nad oknom, kjer je neverjeten razgled in občutek naravnost čudovit. Sicer je plezanje tja gor kar malo nevarno. Če bi padel dol, bi se najverjetneje končalo precej slabo. Tako da takšnih avantur ne priporočam, razen če ste res izkušen plezalec ali alpinist.

Samo Otliško okno z okolico je zelo zanimiva za raziskovanje in pohodništvo. Če ste ljubitelj narave in pohodništva, vam obisk toplo priporočam.

Spodaj si poglejte še mojo najlepšo fotografijo Otliškega okna, ki sem jo objavil na svojem Instagram profilu. Če vam je slika všeč, bom vesel, če boste sledili mojemu Instagram profilu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž Gorec (@tomazgorec) on

Kje se nahaja Otliško okno?

Otliško okno se nahaja v bližini vasi Otlica pri Ajdovščini.

Koliko časa se hodi do Otliškega okna?

Do Otliškega vodi več poti, za najkrajšo boste potrebovali približno 20 minut. Pot ni zahtevna, in je z izjemo na koncu tik pred oknom, precej položna.

Kaj je Otliško okno?

Otliško okno je naravna znamenitost, je 10 metrov visoka, in 6 metrov široka odprtina v skalah, ki jo je naredila voda in po obliki spominja na kapljico vode.

Kje je mogoče parkirati ob obisku Otliškega okna?

Če je vaše izhodišče v vasi Otlica, lahko avto parkirate pri pokopališču.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja