Otok Pašman je pravi biser

Otok Pašman
Slika je slikana iz samostana Ćokovac na otoku Pašman. V ozadju je Biograd na Moru.
Foto: Tomaž Gorec

Si želite pobega nekam, kjer se je malo ustavil čas? Kjer boste lahko uživali v neokrnjeni naravi? Kjer se boste lahko ukvarjali s kolesarstvom, pohodništvom, raziskovanjem, …? Poleg vsega naštetega pa se še kopali v kristalno čistem morju? Če si želite vse zgoraj navedeno, potem obiščite otok Pašman. Ne bo vam žal! Otok Pašman je otok v severni Dalmaciji. Lociran je zelo blizu kopnega. Začne se nekje vzporedno z mestom Sukošan, konča se pa malo pod Biogradom na Moru. Najbolj enostavno pridete na otok Pašman, če greste s trajektom iz Biograda do mesta Tkon. Vožnja z trajektom traja samo dobrih deset minut. Cena vožnje je 80 kun za avto in 14 kun za vsako osebo. To so cene za višjo sezono. Cene po 1.10. so občutno nižje.

Čudoviti zalivi in plaže

Otok Pašman je naseljen predvsem na obali, ki gleda proti kopnem. Obala, ki gleda proti odprtem morju, pa je zelo zelo redko naseljena. Do nje vodijo samo makadamske in kolovozne poti. Prav te poti pa so zelo zanimive za kolesarjenje in pohodništvo. Drži, da je stran otoka ki gleda proti odprtem morju dokaj nedostopna, vendar na tej strani najdete čudovite plaže in zalivčke. Ker do teh delov otoka ni asfaltiranih poti, boste imeli zalive in kilometre plaž samo zase. Če imate v sebi vsaj malo avanturizma, boste z veseljem raziskovali številne makadamske poti, ki vodijo do skritih zalivčkov. Za prvi cilj si lahko izberete plažo nasproti otoka Žižanj (JZ del otoka Pašman). Iz mesta Tkon greste proti jugu, po cesti ob obali. Pred FKK kampom zavijete desno. Kmalu se začne makadamske cesta. Po približno 2 kilometrih vožnje v blag klanec, zavijete desno. Če boste šli naravnost, boste prišli do smetišča. Kjer je smetišče, je zelo lep pogled na Kornate. Ne vem, kako jim je uspelo najti tako lepo lokacijo za smetišče! Ko boste zavili desno, nadaljujte vožnjo še približno 2 kilometra in prišli boste na greben, kjer se vam bo odprl čudovit pogled na morje in bližnje otoke. Nato se samo še spustite v dolino in prišli boste do kamnite, vendar čudovite plaže.

Pogled na otok Žižanj
Pogled na otok Žižanj – otok Pašman
Foto: Tomaž Gorec

Na plažo nasproti otoka Žižanj, se lahko iz Tkona odpraviti tudi peš ali s kolesom. S kolesom boste potrebovali dobro uro, peš pa približno dve uri in pol. Še lepše zalive pa boste našli, če se boste z glavne ceste v kraju Kraj odpravili po makadamski cesti proti zalivoma Lanđin in Soline. Ob cesti boste našli tablo, kjer piše ‘Panoramski put’ in bosta na njem tudi omenjena zaliva. Makadamska cesta se na začetku strmo dviguje, nato je nekaj časa položna in se nato spusti proti morju.

Cesta, ki vodi do uvale Lanđin in Soline
Cesta, ki vodi do čudovitih zalivov, med drugimi tudi do uvale Lanđin in uvale Soline.
Foto: Tomaž Gorec
Uvala Soline na otoku Pašman
Uvala Soline na otoku Pašman.
Foto: Tomaž Gorec

Kolesarjenje na otoku Pašman

Na otoku Pašman je več sto kilometrov zanimivih makadamskih poti, ki so primerna za treking in gorsko kolesarjenje. Med kolesarjenjem boste uživali v čudoviti naravi in neverjetnih razgledih na morje in okoliške otoke. Na svoj račun boste prišli tudi tisti, ki vas zanima le cestno kolesarjenje. Čez cel otok Pašman gre dobra asfaltirana cesta, ki je malo prometna in je zelo primerna za cestno kolesarjenje. Cesta v eno smer meri približno 20 kilometrov. Tisti z boljšo kondicijo, pa se lahko preko mosta zapeljete še na otok Ugljan in podaljšate svojo pot za približno 22 kilometrov.

Otoka Pašman in Ugljan povezuje most.
Foto: Tomaž Gorec

Pohodništvo na otoku Pašman

Tudi pohodniki boste na otoku Pašman našli svoj raj. Otok Pašman je hribovit otok, čeprav nima ravno visokih vrhov. Najvišji je z 274 metri nadmorske višine vrh Bokolj. Na Pašmanu je kar nekaj panoramskih poti, ogromno makadamskih poti in kolovozov,… Ob čudoviti naravi in lepih razgledih je pohodništvo na Pašmanu pravi užitek.

Takih in podobnih poti za pohodništvo in kolesarjenje je na otoku Pašman nešteto.
Foto: Tomaž Gorec

Aparmaji so na otoku Pašman zelo poceni

Na otoku Pašman lahko najamete apartma že od 5 evrov dalje (en dan za eno osebo). Apartma (spodaj na sliki) v katerem sem bival jaz, je imel tri spalnice, dve kopalnice in kuhinjo. Cena dnevnega najema pa je izven sezone samo 30 evrov. Za rezervacijo in dodatne informacije obiščite www.tabazilika.si/hrvaska/apartmaji-dalmacija/apartmaji-pasman/id-002. Naj še povem, da se apartma lahko najame skozi celo leto.

Apartmaji Pašman
Za 30 evrov na dan lahko najamete pritličje ali nadstropje te hiše.
Foto: Tomaž Gorec

Moji vtisi

Moji vtisi z otoka Pašman so zelo zelo pozitivni in to destinacijo za oddih toplo priporočam vsem, razen tistim, ki iščete top end namestitev. Tega na Pašmanu ni, ali pa tovrstnih namestitev  jaz nisem našel. Vse slike z mojega izleta na Pašmanu, pa najdeš tudi na moji Facebook strani www.facebook.com/tomaz.gorec. Če bi me rad o Pašmanu kaj vprašal, morda o nečem, o čemer tukaj nisem pisal, me lahko brez težav pokličeš na 040 555 666 ali pišeš na tomaz afna gorec.si

Okusen sadež
Zelo okusen sadež, ki je tam v izobilju.
Foto: Tomaž Gorec
Čudovit razgled.
Foto: Tomaž Gorec
Peugeot 307
Z mojim avtom se pride skoraj vsepovsod.
Foto: Tomaž Gorec

Ali je otok Pašman miren kraj za dopust?

Otok Pašman je za letni dopust eden od bolj mirnih krajev na jadranski obali. Na Pašmanu bodo na svoj račun prišli tisti, ki imajo radi mir.

Iz katerih krajev vozi trajekt?

Trajekt na otok Pašman vozi iz Zadra in Biograda na moru.

Je primerna destinacija za kolesarjenje in pohodništvo?

Otok Pašman nudi veliko možnosti za pohodništvo in kolesarjenje.

Kdaj je najbolj primeren čas za obisk?

Sam sem ga obiskal v mesecu septembru in sem se imel super. Ni bilo gneče, morje je bilo še toplo in tudi cene so bistveno nižje, kot v glavni sezoni.

31 komentarjev

 1. Tomaž, lepo si tole opisal. Ta otok je res blizu celine in hkrati v “divijini”. Ko bom naslednjič v teh krajih se zapeljem na ta otok.

  LP, Lojze

 2. Zelo lepa narava. Odklop. Pozabiš na vse za par dni in napolniš baterije. Zavidam…

  Lp,
  S.

  P.S.

  Verjetno so tudi kakšne kače – brr…

   1. hej,
    toliko v vednost, na otoku Pašmanu naj ne bi bilo strupenih kač, so pa nestrupene, te so pa nenevarne, pa še koristne.
    Midva z možem že nekaj let hodiva na Pašman, pa so nama domačini to zagotovili.
    Torej, če lažejo oni, lažem jaz.
    Je pa Pašman zakon, ko bo prva možnost greva tja živet, definitivno.
    LP

 3. Joj, se mi je kar kolcat začelo….Zadnjih nekaj let se odpravimo tja na dopust, zato da napolnimo baterije.Lepa narava, prijazni domačini,nobene gužve.
  In vsako leto ko pričnemo z družinskim posvetom, kje bomo preživeli dopustniške dni, naša ta mala brez pardona odda svoj glas:
  Na Pašman, v rumeno hiško!!!
  Tudi mi se veliko potepamo po otoku, bljižnih srečanj s kačami pa še nismo doživeli.
  lp

 4. Lep informativni članek.
  Škoda, da ni nič napisano o domačinih (prijaznost…).
  Ker vidim, da je kar nekaj zanimanja za otok Pašman, dodajam še nekaj zanimljivosti. Eden od največjih košarkarjev vseh časov (v svetu)Krešimir Ćosić je bil iz vasi Dobropoljana na otoku Pašman. Z njegovo pomočjo je tudi zrasel KK Bokolje iz Dobropoljane, v katerem igrajo samo fantje, ki so rojeni ali imajo poreklo iz te vasice (200 hiš), vendar je klub znan kot fenomen kvalifikacij za 1B ligo takratne države. Klub še vedno obstaja.
  Dobrodošli na Pašman!

  1. domačini so povsod prijazni, pa neprijazni, malo odvisno od njih, malo pa od tebe, saj je tudi pri nas tako. So pa otočani posebni ljudje, vsilit se jim ne moreš, morajo te “začutit”, potem pa ni problem. Najlažje se z njimi zbližaš pred in po sezoni.
   lep pozdrav

 5. Pozdravljeni,

  samo en prevajalski komentar. V slovenskem turizmu so se v zadnjem času na veliko razpasli “pobegi”. Seveda getaway pomeni tudi pobeg…a ko gre za potovanje…je to enostavno izlet.

  Če poslušaš jezik, ti mora biti čudno, ko bereš o pobegu nekam.

  Le pred čem naj turist beži?

  Pred sabo?

  1. Živjo,
   tudi sama sem prevajalka in me, iskreno, beseda “pobeg” nikakor ne moti in se mi njena uporaba sploh ne zdi napačna. Tudi angleška definicija besede “getaway” ima več pomenov, med njimi 1. the act of getting away or escaping in 2. a short vacation. Zakaj torej ne bi mogla slovenska beseda “pobeg” imeti več pomenov? Jezik je namreč živi organizem, ki se vedno znova razvija (in ja, veliko stvari prevzemamo iz angleščine in ob marsikaterih mi je naravnost slabo). Ampak zakaj bi bilo čudno, da človek nekam “pobegne” pred dolgočasno in naporno vsakdanjostjo in stresom? Tudi sama sem že večkrat počutila utesnjeno, da sem čutila potrebo, da bi nekam pobegnila, vsaj za kratek čas, da si napolnim baterije.

 6. Pozdravljeni,

  Mene pa zanima pohodniška pot na Bokolj. Kje se da pustiti avto, koliko časa vzame vzpon in ali je pot označena?

  Hvala in lp,

 7. Tudi jaz bi si želel odkriti lepote Pašmana. Z ženo namreč hodiva na Ugljan že 15 let in je tudi lepo in predvsem prijazni domačini.

 8. men je ta otok res čudovit……lansko leto sem kar pridno hodila na vrh Bokolja in ko prideš na vrh…. ni lepšega pogleda in razgleda, pa naj bo to zutraj,opoldne(to je kar malo samomorilski pohod) ali ko opazuješ sončni zahod

 9. Mi letujemo vsako leto v Filipjakovu in me zanima,ce je za kolo prevec vsponov,ce nimas prave kondicije?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja