Leseni parketi dajo domu pridih narave in topline

Parketi so najboljša možna izbira med talnimi oblogami za dom in pisarno, saj so narejeni iz naravnega lesa in sodijo k vsakemu pohištvu, naj bo moderno ali retro. Strokovno položen parket povsem spremeni prostor tako, da v njem občutite svežino, toplino in imate občutek sobivanja z naravo. Parketi bodo prostore obogatili s svojim izjemnim izgledom ter domačnostjo, saj so atraktivni na pogled in prijetni za bivanje.

Les je material, ki ga ljudje v domovih uporabljajo že tisočletja in se je do sedaj najbolje obnesel v vseh vremenskih pogojih in podnebjih. Leseni podi dihajo, so zračni, vzdržljivi, ne vlečejo vlage na sebe, morajo pa biti pravilno obdelani. To pomeni, da mora strokovnjak posekati drevesa ob pravem času, jih pravilno razrezati in posušiti, da izgubijo vodo in nehajo biti aktivni, saj les živi še veliko časa, ko je že posekan. Parketi narejeni iz takega lesa so obstojni zelo dolgo časa, še posebej, če so dodatno zaščiteni z laki in zaščitnimi premazi. To jim da še dodaten sijaj, hkrati pa jih je zelo lahko čistiti.

Parketi se kombinirajo tudi z drugimi materiali

Parketi se, zaradi svojega naravnega videza in ker so narejeni iz naravnega lesa, lahko kombinirajo tudi z drugimi materiali, kot so kamen, steklo in kovina. Zato lahko tla oblikujemo povsem po lastnih željah in potrebah, pa izgledajo še bolj atraktivno in zanimivo. Les je zelo topel material, zato ste lahko v prostorih z lesenimi parketi vso sezono bosi, pa ne boste občutil nobenega mraza oziroma hladu od spodaj. Les je dober izolator za toploto pa tudi proti hrupu.

Parketi so talne obloge, ki ponujajo res veliko različnih možnosti kombiniranja in oblikovanja prostora, saj je tehnologija izdelave parketov tako napredovala, da so na voljo v najrazličnejših barvah, dimenzijah, vzorcih in so narejeni iz različnega lesa. Vsak les ima svoj odtenek in strukturo ter gradacijo. Parketi, ki so narejeni iz hrasta, so najbolj popularni in jih stranke največkrat kupijo. Pogosto se odločajo še za macesen, jesen in bor, na razpolago pa so tudi druge lesne vrste, ki so izjemno zanimive in uporabne.

Parketi so izdelani v veliko možnih različicah, tako na primer je samo za hrast na izbiro več kot 250 različnih dimenzij in barvnih odtenkov, različnih gradacij in površinskih struktur. Enako velja tudi za vse druge drevesne vrste, na voljo je skoraj neomejeno možnosti, ki jih lahko kombinirate z vašim pohištvom, si uredite svojstven stil in izgled prostorov.

Parketi so vedno v modi

Dejansko parketi niso nikoli iz mode, zato jih izberemo za dolgo časa in se priporoča razmislek ter posvet s strokovnjakom, stilistom ali prostorskim oblikovalcem, ki vam bo zagotovo svetoval tako, da se boste v svojih prostorih počutili karseda udobno in domače, pa da bodo obiskovalci navdušeni in fascinirani. Parket je tako narejen, da ga lahko polagate na več različnih načinov. Eden je vzporedno polaganje, ter več načinov tovrstnega polaganja glede na vzorec parketa. Zelo atraktiven je tudi način polaganja imenovan ribja kost, ki zgleda zelo zanimivo in malo neobičajno.

Kako izgledajo narejeni parketi, si lahko ogledate na spletni strani proizvajalca in pa tudi v živo v samih razstavnih salonih, kjer boste dobili dokončen občutek, kaj je za vas najbolj primerno in privlačno, saj so okusi res različni in vsake oči imajo svojega malarja, kot so včasih rekli. Ali ste vedeli, da lahko tudi samo na spletni strani s pomočjo računalniškega programa oblikujete lasten parket? Vredno je poskusiti.

Parketi so zagotovo najbolj primerna talna obloga, tako za domove, stanovanja, ko tudi za pisarne in poslovne prostore. Njegova resnična prednost je dolgotrajen obstoj in zaradi tega tudi zelo ugodna cena. Enostavno se ga lahko položi, saj je oblikovana tako, da se lepo prilega. Letvice so različnih dimenzij in oblik. Njihovi robovi pa so tako narejeni, da se jih lahko kombinira v različne vzorce. Parket je primeren tako za spalnice, kot dnevne sobe, telovadnice, kabinete in pisarne. Povsod je funkcionalen, lep ter topel. Vzdrži velike obremenitve, tako da ga srečamo tudi v proizvodnih halah in celo v kopalnicah.

Posebni parketi so narejeni tudi za vse vrste talnega ogrevanja, kjer dosežejo največji učinek, saj je parket iz lesa, ki je material, kateri lepo prevaja toploto v prostor in jo tam ohranja dlje časa, pri čemer boste prihranili tudi za kurjavo.

Katere parkete izbrati, klasične ali narejene?

Če se sprašujete, katere vrste parketov bi nabavili, klasične ali gotove, vam bo pri tem gotovo pomagal strokovnjak. Zagotovo pa je v Sloveniji povpraševanje po klasičnih parketih veliko večje, kot po gotovih parketih. Razlika je v tem, da je za polaganje klasičnih parketov potrebno več časa in truda. Vsekakor nekaj časa taki prostori ne bodo na voljo za uporabo, saj je potrebno parket potem, ko se položi in zalepi, še zbrusiti, polakirati in se mora vse skupaj še posušiti. Vzdrži pa več generacij in se ga lahko obnovi, ko je to potrebno. Gotovi parketi so malo dražji, so pa bolj priročni za polaganje in tudi za vzdrževanje. Gotovi parketi se polagajo na suho s klik tehnologijo, kar pomeni, da se jih samo položi na tla in se s klik sistemom zagozdijo drug v drugega. Ponujajo jih v več kot 400 različicah.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja