Kurkuma odmaši zamaščena jetra

Kurkuma je živo rumena korenina, ki je k nam prispela iz Vzhoda in se je močno razširiva v kulinariki, kjer se uporablja kot samostojna začimba v prahu ali korenini in je ena od sestavin mnogih začimbnih mešanic. Manj znano o kurkumi je to, da odpravlja starostne pege na rokah zato, ker čisti in razmaščuje jetra, kar pomeni, da je lahko tudi zdravilo. Kurkuma se uporablja tudi v kozmetiki in kot barvilo v kulinariki ter industriji. Z njo lahko razkužite tudi rane.

Curcuma Longa ali kurkuma je zelnata trajnica in izvira iz družine ingverjevk (Zingiberaceae). Najbolj je razširjena na Kitajskem, v Indiji, Maleziji ter drugih vzhodnih deželah. Iz gomoljev pridobivajo škrob, ki ga vsebuje kar 24 %, v njej so še grenke snovi, tudi nekaj maščob ter 3 do 6 % eteričnega olja, ki je sestavljen iz turmerona, kurkumola, felandrena, valerianske in heksasnojske kisline. Vsebuje še rumeno barvilo kurkumin, ki ga uporabljajo za barvanje maščobnih živil, kot so maslo, sir, olje in pecivo. Rumeno pobarvamo lahko tudi volno, svilo, bombaž, usnje in les. Polinezijci pa s kurkumo barvajo kožo in lase.

Kurkumin je tudi indikator, saj se v kislinah obarva živo rdeče, v bazah pa rdeče vijolično. Če prepojimo papir s kurkuminovo tinkturo, lahko z njim dokazujemo obstoj boratov in borove kisline.

Kurkuma kot začimba

Kurkuma je pri nas znana že precej časa in so jo prinesli k nam trgovci z vzhoda. Je glavna sestavina začimbne mešanice curry. Dobi se v vsaki trgovini kot prašek, v nekaterih pa je možno dobiti tudi koreniko, ki pa ni dolgo obstojna in jo je potrebno dokaj hitro porabiti, podobno kot ingver. Še najbolj obstoji, če jo date v pesek in jo pustite nekje zunaj, vendar pazite, da ne zmrzne, saj ti dve ingverjevki ne prenašata nizkih temperatur. Če ju boste v lončku s peskom pozabili, se ne čudite, če boste čez čas spomladi, ko bo toplo, doživeli izbruh zelenja v lončku, saj bodo korenine pognale.

Kurkuma se za različne čaje in jedi ter sladice uporablja v majhnih količinah, saj je precej pikantnega okusa in greni. Uporablja se tudi kot barvilo, da so jedi lepše in nadomestijo barvo jajc, kar je sploh aktualno za vegane. Kot barvilo je znana tudi kot indijski žafran. Jedem in čaju ter drugim pijačam se dodaja v zelo majhnih količinah in ni priporočljivo, da jo uporabljate ves čas, saj lahko močno draži črevesje.

 

Kurkuma kot zdravilo

Kurkuma je ena najbolj znanih in preverjenih odmaščevalcev jeter, kar jih je znanih in je izjemno učinkovita. Da imate zamaščena jetra, je najbolj vidno po tako imenovanih starostnih pegah na rokah, ki bodo izginile, če boste jetra sčistili. Te pege se pojavijo neglede na starost vsem, ki imajo težave z jeri, zato se nekaterim sploh ne pojavijo, če niso zamaščeni in zakisani, niti na stara leta.

Korenika kurkume (Rhizoma Curcumae) je aromatik, stomatik, holagog, diuretik in se praviloma uporablja za zdravljenje jeter in želodčnih težav. Če želite odpraviti te težave, je najbolje, da poiščete koreniko kurkume in jo dodate jedem narezano ali naribano, vendar v majhnih količinah, to je eno majhno koreniko ali celo manj. Uporabljajte pa jo dvakrat do največ trikrat na teden tri mesece, nato pa kuro prekinite za vsaj tri mesece in potem lahko zdravljenje nadaljujete.

Kurkuma preprečuje tudi rakotvorno delovanje nekaterih kemikalij. Ker je stomatik, pomaga pri želodčnih težavah, vendar previdno, saj lahko tudi draži želodec, v tem primeru je ne uporabljajte. Kot holagog pomaga pri pospeševanju izločanje žolča v črevesje. In kot diuretik odvaja odvečno staro vodo iz telesa, zaradi tega nekateri menijo, da pomaga pri hujšanju, kar pa je vprašljivo.

Če nimate korenike, je dobra tudi kurkuma v prahu, ki jo dobite v vsaki trgovini. Opazili boste razliko, da so nekatere bolj svetle barve, te so ponavadi konvencionalne pridelave, nekatere so bolj temno rumene do oranžne barve in so običajno iz manj intenzivne ekološke pridelave. Na embalaži je to tudi navedeno.

Varno uživanje kurkume

Kurkuma je zelo močna začimba, ki povzroča v telesu kar nekaj reakcij, zato je dobro vedeti, kako se jo uživa in koliko. Marsikje boste prebrali, da je izjemno zdrava in se zato uporablja v večjih količinah ter vsak dan, česar biologi in strokovnjaki ne priporočajo, kot pri vseh začimbah ne. Sploh, če ste zelo zdravi in odporni odsvetujejo preveč uporabe začimb in zelišč zaradi preventive, saj preverjeno lahko delujejo negativno, kajti človekov organizem je izjemen in je narejen drugače kot živalski. Človek lahko s pravilno prehrano vnese v sebe vse, kar je potrebno, da proizvaja razne vitamine in kar potrebuje sam, zato zdravi ljudje naj ne bi uživali začimb, citrusov, dodatnih vitaminov in mineralov. Če vam tega primanjkuje pomeni, da vaša prehrana ni uravnotežena.

Kurkuma se uporablja najbolje po lastnem občutku. Če boste prisluhnili sebi, boste točno vedeli, k čemu vas telo kliče in boste to užili. Kurkumo imejte doma, saj v prahu dolgo obstoji in ko vam zadiši, jo usujte eno konico čajne žličke med jed, čaj ali napitke. Človekovo telo lahko reagira že na miligram vnesene snovi z zelo burno in hudo alergeno reakcijo in če se to zgodi, je ne uporabljajte več.

Če uživate kurkumo, jo začnite postopoma, da boste ugotovili, če nanjo niste morda alergični. To veste tako, da vas telo srbi, peče v ustih ali grlu in želodcu in morebiti celo v zadnjiku pri izločanju. Takrat kurkumo prenehajte uporabljati ampak za čiščenje jeter raje uporabite nekaj drugega, kot je na primer pegasti badelj.

Recept za čiščenje jeter s kurkumo

Kurkuma preverjeno čisti jetra in pomaga pri želodčnih težavah, če le nimate ran ali brazgotin. Zelo pomembno je, kako se prehranjujete in kako uporabljate kurkumo med razstrupljanjem jeter. Nekateri menijo, da lahko njihove prehranjevalne navade ostanejo enake, dodajo kurkumo in spet bo vse v redu, kar ne drži, lahko preizkusite sami.

Seveda je najbolj učinkovita sveža kurkuma v korenini, ki jo naribate na rezinice in jo dodate jedem do največ enega grama na obrok. Če korenine nimate, pa uporabite prah, največ en vrh kavne žličke na dan.

Prah mora biti vedno v toplem napitku ali topli jedi, da je učinkovit. Za boljši učinek lahko kurkumi dodate pegasti badelj ali pa ju uporabite na isti način izmenično, tako boste ugotovili, katera vam bolj ustreza.

Hrana, ki jo lahko za čiščenje jeter uporabite skupaj s kurkumo, je rastlinskega izvora. Med zdravljenjem se izogibajte maščobam vseh vrst in oreščkom, mlečnim izdelkom in mleku ter žitaricam in testeninam, tudi slaščicam in zelo sladkemu sadju, če se le da tudi mesu. Izogibajte se kajenju in alkoholu ter pretiranemu stresu in se več gibljite na svežem zraku.

Kurkuma sodi k jedem, ki jih priporočajo za čiščenje jeter in so narejene iz zelja, nadzemne kolerabe, brokolija, ajdove kaše, fižolov, korenja, krompirja v majhnih količinah, avokada, leče, bučk in, riža. Najbolj pa priporočajo temno zeleno zelenjavo, kot so radič, regrat, tolščak, blitva, špinača, koprive in peteršilj.

Kje se dobi kurkuma?

V prahu jo boste dobili kjerkoli v vsaki trgovini, na izbiro imate navadno ali ekološko, najbolj priporočamo od ekološkega avstrijskega pridelovalca Sonentor. Koreniko bodite v nekaterih večjih centrih, največkrat v Šparu ali ekoloških trgovinah, kot so Vita Care, Kalček, Dobra misel Lesce. Najbolje, da pobrskate po internetu, kjer boste dobili veliko koristnih informacij o prodaji kurkume. Lahko vprašate tudi nas in vam odgovorimo spodaj v komentarju.

Ali je kurkuma zelo zdrava za uživanje?

Kurkuma je začimba in tudi razstrupi ter razmasti jetra, zato jo najbolj priporočamo ljudem, ki imajo s tem težave in starostne pege. Tri tedensko kuro, ko jemljete kurkumo 3 krat na teden, prekinite za vsaj tri tedne, da lahko spet nadaljujete čiščenje. Zdravim jo priporočamo uživati občasno, ne preveč pogosto. Če vas po kurkumi srbi, peče, imate izpuščaje in podobno, kurkume ne uživajte, saj ste nanjo alergični in raje uporabite pegasti badelj. Uporabljajte jo v zelo majhnih količinah, saj draži črevesje.

Za katere jedi se uporablja kurkuma?

Kurkumo lahko dodajate vsem jedem, čajem, sokovom in sladicam. Če želite, da ima zdravilne učinke, jo uživajte z rastlinsko hrano in se izognite mlečnim izdelkom ter vsem maščobam, tudi rastlinskega izvora, razen avokadu.

Kako se še kurkuma uporablja?

Kurkuma se uporablja tudi za razkuževanje ran tako, da se na rano posuje nekaj praška. Uporabljate jo lahko tudi za barvanje las, kože in živil ter lesa, bombaža, volne. Lahko jo imate tudi kot sobno rastlino za okras, hkrati pa vam bo pognala nove korenine, ki jih lahko užijete.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja