Petra Škarja svetuje kako uspeti

Amerika še zdaleč ni to, kar nam prikazujejo filmi … Zato nikakor ne verjamem v “American dream” … Ampak “slučajno” sem bila v Kaliforniji in se pogovarjala s tamkajšnjimi podjetniki in naučili so me marsikaj izjemno uporabnega, kar danes uporabljam in zato bistveno hitreje dosegam želene poslovne uspehe. Ja, te zadeve bi me lahko naučili tudi slovenski uspešni poslovneži, ampak včasih moramo ljudje spremeniti lokacijo, da smo sploh “odprti” za sveže ideje, nove poglede in smo dovzetni za spremembe.

Mi ne moremo dobesedno kopirati ameriškega sistema delovanja v podjetništvu, ker živimo v drugačnem okolju z drugačnim vrednotami, zgodovino in miselno naravnanostjo. Vseeno sem pa prepričana, da so določene stvari, ki me jih je Amerika naučila in za katere verjamem, da lahko pomagajo vsakemu izmed vas. Samo od vas je odvisno ali si dovolite, da najdete v zapisanem tista znanja, ki vam bodo pomagala v danem trenutku.

Petra Škarja
Petra Škarja je izdale dve knjigi

Nekaj konkretnih zadev, ki so me jih učili podjetniki iz Kalifornije:

Tehnika KISS. KISS je kratica za Keep It Simple, Stupid (prevod: Ohrani preprosto oziroma ne kompliciraj). Res je, ljudje čisto preveč kompliciramo svoja življenja … Ko naslednjič ne boste poznali rešitve na nek problem, se vprašajte, kako bi to rešil prvi kmet, ki ga poznate, s svojo kmečko preprosto logiko. Velikokrat na tak način dobimo najboljše rešitve. Vedite, da smo v našem okolju ljudje zelo izobraženi in polni znanja, informacij. To nas zna včasih omejevati. Ker je današnji svet tako izjemno hiter, bomo počasi vsi primorani stvari početi hitreje in bolj poenostavljeno. Preprosto nam čas več ne dopušča, da bi imeli ure in ure dolge sestanke. Ne, naj bo kratko, jedrnato. Poizkusite in boste videli, koliko lažje se vam na ta način odpirajo vrata do podjetij, podjetnikov. Preverjeno – deluje! Torej – Ne kompliciraj. Naj bo kratko, jedrnato, enostavno.

Pomembni so rezultati, ne število vloženih ur. Časi, ko se je vrednotilo število ur, so že mimo. No, ne še povsem, zagotovo pa kmalu bodo … Prej ko se tega navadite, lažje vam bo in bolj uspešni boste. Koliko ste naredili in koliko si zaslužite plačila je odvisno zgolj od tega, kakšne rezultate ste doprinesli podjetju (svojemu ali pa delodajalcu). No, če ste podjetniki, vam je to verjetno že v krvi … Mnogo jih razlaga, kako delajo cele dneve … Nikoli pa od njih ne slišim, kaj konkretno so NAREDILI in ne koliko ur so DELALI. Spremeni fokus, spremeni način razmišljanja in avtomatsko se bodo povečali rezultati v krajšem času.

Petra Škarja
Petra Škarja obožuje rdečo barvo

Padci so OK. V našem okolju je skoraj da greh, če ti ne uspe, če propadeš. Okolica te označi za negativen člen, išče napake v tvojem delovanju in ti nekako privošči: “Prav mu je, zakaj pa je tako požrešen. Če bi bil zadovoljen z redno službo, ki jo je imel, zadovoljen z malo, se mu to ne bi zgodilo …” No, v Ameriki je to povsem drugače … Če nekdo propade, je to OK. Ne bodo obsojali. Vedo, da so padci povsem naravni, normalni in da vedno bodo. Pomembno je, da se pobereš in greš naprej. Znova in znova.

Manj razmišljaj, več delaj. Večina izmed nas bi 80 % časa razmišljala, pisala natančne poslovne načrte, preštudirala vsako malenkost, naredila statistiko trga in še kar razmišljala in razmišljala, kaj bi lahko šlo narobe … Mnogi razmišljajo leta in leta kako začeti svoj posel. Američani so tu čisto v drugi skrajnosti kot mi. Oni zelo zelo hitro delujejo. Dobijo idejo ob klepetu na kavi, že gredo v akcijo, pokličejo prvo stranko, se dogovorijo za naslednje korake in jih že kar tam v tistem momentu začnejo udejanjati, preden sploh dobro razmislijo o vsem. Stestiraj, pa boš potem razmišljal, kaj še dodelati in popraviti, pravijo oni. Ravno obratno kot mi. Zelo dober film, ki so ga tudi priporočali na to temo, je Pirati iz Silicijeve doline. Poglejte si ga, da ne bom tu na dolgo in široko razlagala, kaj mislim s tem, da manj razmišljajmo in več delujmo.

Dejstvo je pa eno – na splošno smo v našem okolju še vedno preveč pasivni, več in hitreje bi morali delovati in morda malo manj razmišljati (vem, smešno se sliši, ampak je res – bolj ko razmišljaš, več težav najdeš, manj deluješ). Poleg tega bi morali bolj spoštovati podjetnike, podjetnost na splošno in se ne bati prodaje. Sicer pa – več akcij ko narediš, večja je verjetnost, da ti uspe. Zato pa – just do it! 🙂

Ameriški milijonarji so spregovorili
Vedno nasmejana Petra Škarja

Delujte, delujte s pozitivnimi nameni, s srcem in stalno. Naj vas padci ne ustavijo in naj vas mnenja drugih ne zavedejo v pasivo. Drugi bodo vedno govorili, da se ne da in vam povedali vse možne ovire na poti. Ne poslušajte jih … Pojdite svojo pot, My way, bi rekel Frank Sinatra 🙂

Res lahko dosežete popolnoma vse, kar si zamislite, pa naj se sliši še tako klišejsko …

Več o tem, kaj so povedali ameriški podjetniki, na povezavi: http://www.petraskarja.com/knjige/ameriski-milijonarji-so-spregovorili/

—————————————————————–

Petra Škarja je avtorica knjige Ameriški milijonarji so spregovorili, ki jo na moji spletni strani lahko dobite tudi brezplačno. Za več informacij kliknite www.tomazgorec.si/ameriski-milijonarji-so-spregovoril.
Prva knjiga, ki jo je napisala Petra Škarja pa nosi naslov Česar nas niso naučili v šolah. Obe knjigi sta veliki uspešnici.

5/5 - (1 vote)

1 komentar

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.