Piran: Manj Znani in zeleni kotički

Piran, staro pristaniško mesto je eno najbolj slikovitih v Sloveniji. Večina Slovencev meni, da Piran dobro pozna. A mesto kljub majhnosti ponuja številne skrite kotičke, ki se razkrijejo le najbolj vztrajnim in tistim, ki se vračajo večkrat. Vsekakor je vredno, saj lahko Piran prav vsakokrat ponudi nekaj novega, še neodkritega.

Piran se dobesedno skriva pred obiskovalci. Vsaj večino, ki se pripelje z avtomobilom, katerega je priporočljivo pustiti v garažni hiši Fornače pred mestom. V Piranu so prosta parkirna mesta prava redkost in večina je rezervirana za stanovalce. Izjema je le nekaj parkirnih mest na Tomažičevem trgu pri hotelu Piran. Če vas to ne odvrne, pa vas bo gotovo ekstremno visoka cena ure parkiranja!

Peš v Piran

V garažni hiši se spustite do najnižje etaže, kjer je izhod na zunanje parkirišče Fornače (rezervirano za imetnike abonmajev).  Ob parkirišču proti mest vodi tlakovana pot ob obali, katere del hkrati predstavlja plažo. Namesto desetminutne hoje do mesta si lahko omislite prevoz z brezplačnim avtobusom. A ni priporočljivo, saj boste prikrajšani za nekaj lepih razgledov na najbolj slikoviti del Pirana s svetilnikom na izpostavljenem rtu. Med parkiriščem in obalo k postanku vabi nekaj klopi v senci pinij. Z malo truda in sreče boste pod njihovimi krošnjami naleteli na slastne plodove, semena pinjole. Žal brez kamna ne boste mogli streti trde lupine.

 

Obalna pot se zaključi ob manjšem peščenem kopališču in gostinskem lokalu z vrtom. Sledi avtobusna postaja brez nadstreškov. Njen najprivlačnejši del je gostišče z razgledom na morje in prodajalna sladoleda, ki je preizkušeno eden najboljših v Piranu.

Nekaj korakov naprej se začne manj slikoviti del pristanišča. Tu lahko desno prvič zavijete na stranpot ? v manj obljudeno ulico Tomšičevo ulico, ki se začenja med dvema gostilnama. Senca ozke ulice je dobrodošla v vročih dneh, gneče pa je občutno manj kot na obalni cesti, saj je zaprta za motorni promet. Tomšičeva ulica se po nekaj sto metrih na Trgu Bratstva in pod nekdanjimi mestnimi vrati Marciana prelevi v Ulico Bratstva. Po njej vodi najkrajša pot do najbolj znanega dela Pirana, Tartinijevega trga. V obeh ulicah se zvrsti galerija in prodajalna spominkov, nekaj gostinskih lokalov, samopostrežna trgovina, kak korak stran pa še manjši hotel z vrtom in hostel. Ravno tako senčno a malo bolj turistično podobo kaže vzporedna Župančičeva ulica. Ta se začenja z manjšim parkom v katerem si lahko odpočijete v senci velikanske magnolije z belimi cvetovi. Pod njo vzbuja pozornost še kamniti vodnjak, ki je nekoč krasil znameniti Tartinijev trg. Ulico zaznamuje še nekaj gostinskih lokalov, galerija, mestna knjižnica in na koncu še en park, sredi katerega pod visokimi palmami že desetletja vztraja manjši ribnik.

Vzpon do razgledov na Piran

S Tomšičeve ulice desno v hrib vodi več stranskih ulic vrednih obiska. Prva je zavita Grudnova ulica, ki se po nekaj zavojih razcepi. Lažja pot vodi naravnost in se povzpne nad prepadni klif. Z ograjenega  roba se ponujajo eni najlepših razgledov na Piran. Še posebno v času sončnega zahoda. Po varovalni kovinski ograji plezajo eksotične vzpenjavke modre  pasijonke, edine vrste iz velike družine, ki v Primorju uspeva na prostem. Plezalko krasijo veliki belo vijolični cvetovi, ki so običajno odprti le en dan. Iz oplojenih cvetov se konec poletja oblikujejo kot kokošje jajce veliki oranžni plodovi. Drobne peške pod tanko lupino obdaja sladko živo rdeče obarvano meso. Peške lahko pojemo podobno kot pri kiviju. Tudi ta azijska vzpenjavka z dlakastimi rjavimi plodovi se je udomačila tudi v mestu Piran in krasi marsikateri vrt. Tako zaradi sadežev, kot tudi vedno dobrodošle sence.

Grudnova ulica se neopazno preimenuje v Oljčno pot, ki v objemu sredozemskega zelenja še naprej bolj ali manj spremlja klif vse do  spusta pri garažni hiši Fornače. Mimogrede lahko občudujete grme rožmarina, fige pa tudi drevesa kakija, pomaranč, oljk. Spotoma se v hrib odcepita še dve stranski poti, ki kmalu privedeta do cestnega dela Oljčne poti. Po dobrih sto metrih se lahko levo spustite po dveh poteh s številnimi stopnicami nazaj do Tomšičeve ulice. Razgledna cesta Oljčna pot pa vodi vse do pokopališča vrednega ogleda in Garažne hiše Arze nad starim delom mesta Piran. V slednjega se lahko spustite po eni izmed treh cest, ki se slej ko prej spremenijo v pešpot:

Prva vodi mimo parka do parkirišča (rezervirano za abonmaje in šolo) pri osnovni šoli in se kot pešpot spusti do  ulic, ki so povezane s Tomšičevo ulico. Na robu parka je posajenih več dreves in grmov z užitnimi plodovi: murva, jagodičnica, robide, pasijonka.

Druga, Rozmanova ulica, vodi mimo vrstnih hiš in skozi Rašporska mestna vrata v obzidju ter se mimo ograjenih vrtov spusti vse do Tartinijevega trga. Z nje se levo odcepi pešcem namenjena Gortanova ulica, ki se konča na trgu Bratstva.

Ulica IX. Korpusa pa vodi mimo enega najlepših nogometnih igrišč v Sloveniji, ki se skriva med največjim piranskim parkom z nekaj mogočnimi drevesi in otroškim igriščem, ter prepadnim klifom nad morsko obalo. Njegova izjemna lokacija je najlepše vidna iz zraka. Dovolj bo, če se povzpnete na najlepše ohranjeni del mestnega obzidja. Še bolj kot razgled na igrišče vas bo navdušil pogled na drugo stran ? celotno staro jedro mesta Piran nekoč obdano s kamnitim obzidjem je pred vami.

 

Ob obzidju se lahko po stopnicah, ki spremljajo obe strani zidu spustite do prej omenjene Rozmanove ulice. Ali pa nadaljujete pot po Ulici IX. Korpusa, ki se strmo spušča v smeri največje piranske cerkve sv. Jurija. Na vrhu ob parkirišču se lahko za začetek pomudite na razgledni ploščadi. V njeni bližini uspeva zanimivo drevo koprivovec. Jeseni je poln drobnih sladkih plodov. Sprva so zeleni, kasneje rumeni, ko pa se obarvajo rjavo se lahko z njimi posladkate.  Malo pred zapornico, ki omejuje motorni promet, se z ulice IX. korpusa levo odcepi Bolniška ulica, ki se spusti naravnost do Tartinijevega trga. Ob njenem začetku pa se levo odcepi še ozek prehod, ki med ograjenimi vrtovi vodi do Rozmanove ulice. Desno od ulice IX. Korpusa se začenja slikovita pešpot pod klifom speljana vse do zaliva Fiesa. Spotoma se je mogoče osvežiti v morju ali samo polenariti na obali. A velja opozorilo, da se še posebno po močnejših nalivih in po zimskih zmrzalih, s strmih sten lahko krušijo kamni.

Piran kot na dlani

Tudi Ulica IX. Korpusa se mimo manjšega penziona in nekaj ličnih prodajaln spusti do Tartinijevega trga. Velja pa zaviti še desno na Adamičevo ulico, ki se povzpne do cerkve sv. Jurija. S ploščadi pred cerkvijo se ponujajo lepi razgledi na Piran in na drugo stran na večji del slovenskega morja ter nekatere kraje na italijanski obali. Še lepših razgledov boste deležni z vrha cerkvenega stolpa. Vredno je premagati 140 lesenih stopnic, saj je z vrha Piran videti kot na dlani. Okolica cerkve na kamnitih zidovih ponuja še eno presenečenje ? bogato rastišče kaper, eno največjih v Sloveniji. Grmi kaper visijo iz majhnih razpok v kamnitem obzidju in so od daleč videti kot naravna rastlinska preproga.  Vse od pomladi pa do jeseni obiskovalce razveseljujejo z vijolično belimi cvetovi, poznavalce pa z okusnimi popki in kasneje kumaricam podobnimi plodovi. Pod cerkvijo se za visokimi ograjami razprostirajo terasasti vrtovi zgrajeni s pomočjo suhogradnih kamnitih zidov. Na njih dobro uspeva tako zelenjava kot sadje. Pa tudi kanela, navadni trstikovec, katerega stebla so uporabna za oporo rastlinam. Ta del mesta Piran je bil nekoč mnogo pomembnejši, saj so se lahko domačini v primeru obleganja oskrbovali s hrano.

Ozke ulice pod terasastimi vrtovi kažejo srednjeveško zasnovo mesta Piran. Do tega dela izpred cerkve sv. Jurija vodi  več ulic s kamnitimi stopnicami. Pripeljejo vas v bližino nekoč najpomembnejšega mestnega trga. Prvomajski trg zaznamuje velik kamniti zbiralnik deževnice. V njegovi okolici je nanizanih več gostiln in manjših trgovin. Ozek, komaj opazen prehod pa v smeri Tartinijevega trga vodi na Židovski trg. Ta je obdan z visokimi hišami in z ene strani z steno cerkve sv. Štefana. Trg običajno sameva. Napolni se le v času kakšne poletne prireditve, saj s slikovitimi hišnimi pročelji nudi zanimivo kuliso gledališču na prostem. Ob trgu na minule čase spominjajo tudi kamniti ostanki nekdanjega oljčnega mlina. Proti Tartinijevemu trgu se je vredno sprehoditi po manj znani s kamni tlakovani Trubarjevi ulici. Ta se rahlo vzpne in potem spusti skozi mestna vrata prav do najbolj znane hiše mesta Piran, Benečanke.

Na skrajni rt

Izpred cerkve sv. Jurija se lahko nad klifom spustite po ulici Pusterla. Ta se vije med barvitimi hišami in manjšimi trgi, ter se konča ob obali na Punti, ki predstavlja skrajni zahodni del mesta Piran. Desno pod klifom vabi del naravno ohranjene obale. Pred padajočim kamenjem s klifa je zavarovana z mrežo, zato je sončenje in kopanje tu varno. A manj udobno, kot ob delno zabetonirani obali, ki se kot Prešernovo nabrežje nadaljuje v smeri pristanišča. Tudi ta del obale zaznamujejo številni gostinski lokali. Skrajni del rta pa svetilnik na obrambnem stolpu, ki je bil del nekdanjega obzidja meta Piran. Nanj se je mogoče povzpeti iz ozkega prehoda, ki vodi do bližnje cerkve Marije Zdravja. Mimo nje se lahko podate še po eni stranski ulici, ki se začenja z barvitim Turšičevim trgom. Gregorčičeva ulica v notranjosti spremlja obalo vse do Prvomajskega trga. Z nje se odcepi več prehodov, ki na obalo vodijo skozi nekdanja mestna vrata v kamnitem obzidju. Največji del obzidja v tem delu mesta je mogoče videti v Obzidni ulici, nedaleč stran od Prvomajskega trga. Tu lahko občudujete tudi zanimiva gotsko oblikovana Dolfinova mestna vrata.

V ozkih piranskih ulicah poleg nekaj manjših parkov ni veliko zelenja. Rastline večinoma uspevajo v okrasnih koritih in loncih. Najbolj pogosti so oleandri, kaktusi agave, hibiskus, navadne ščitovke s suličastimi listi, jasminove trobe z oranžno-rdečimi cvetovi in bugenvilije z vijolično, belo ali oranžno obarvanimi listi. Po nekaterih ograjah pa se vzpenja še jasmin z aromatičnimi belimi cvetovi.

Poleg manj znanih podob Pirana pa si morate seveda vzeti čas tudi za ogled največjih znamenitosti in obisk najboljših lokalov:

https://napotki.blogspot.com/2020/04/piran-najboljse-v-mestu.html

Še nekaj utrinkov mesta Piran in drugih atraktivnih slovenskih krajev pa najdete tu:

http://if-poti.blogspot.com/p/slovenia_16.html

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja