Kakšne pohodniške čevlje kupiti?

Vsi ki radi hodimo v hribe in imamo radi pohodništvo se večkrat vprašamo kateri pohodni čevlji so najboljši za nas. Sam sicer veljam za “šparovno” in skromno osebo, ki vedno gleda na ceno in želi za svoj denar dobiti največ. Vendar obstajajo izjeme, ko na denar ne gledam in želim najboljše, čeprav to veliko stane. Najmanj škoda mi je denarja za zobozdravnika. Tukaj nimam limita! V skupino, kjer mi ni škoda denarja, spadajo tudi pohodni čevlji. 

Do pred kratkim sem imel stare pohodne čevlje za katere sem pred dvajsetimi leti odštel pravo bogastvo. Spomnim se, da sem za njih dal kar 24.999 tolarjev, klub temu, da so bili znižani za 30 ali 40 odstotkov. To je bilo leta 2001 pravo bogastvo. Pohodni čevlji so mi bili sicer zelo všeč, vendar sem si v njih parkrat zvil gleženj. Zdelo se mi je, da so malo “nestabilni” in da se mi nekak one prilegajo dobro po gležnju. Poleg tega so bili zelo “trdi” in so me zaradi tega že po dve ali tri urni hoji zelo boleli podplati. Iz navedenih razlogov sem se odločil, da si moram letos kupiti nove pohodne čevlje. 

Odločil sem se, da si kupim pohodne čevlje Merrell, ker sem se v njih počutil res udobno. Ne morem vam povedati, kako zelo so mi všeč Merrell pohodni čevlji. Ne morem opisati, kako zelo velika razlika je med mojimi novimi in starimi pohodnimi čevlji. Razlika je kot noč in dan. Kako so videti moji novim Merrell pohodni čevlji si poglejte na spodnji sliki. 

Nad ceno pohodnih čevljev Merrell sem bil presenečen. Glede na to, da sem 20 let nazaj za pohodne čevlje dal pravo bogastvo, sem pričakoval, da bom za njih odštel dobrih 200 evrov, vendar ni bilo tako. Cena je bila 130 evrov. Če bi jih kupil na koncu sezone, bi verjetno dobil še kakšnih 30 odstotkov popusta. 

Sicer sem glede na to, da imam že od malega problem z desnim gležnjem, sem naredil napako, da si nisem kupil visokih pohodnih čevljev. Namreč, nikakor si ne smem dovoliti, da bi si zvil ali zlomil gleženj. Tako, da si v kratkem nameravam kupiti najbolj visoke pohodne čevlje, kar jih ima Merrell. Moja mama si je pred dvema tednoma malo nerodno stopila in si je dvakrat zlomila gleženj. Sedaj leži v postelji in bo tako še kar nekaj časa. Sam menim, da ti dober čevelj lahko prepreči take poškodbe.

Navdušen sem nad pohodništvom

Zadnje čase veliko hodim v hribe in sem nasploh navdušen nad pohodništvom. Pohodništvo mi je en sam užitek in v njem res uživam. Namreč pohodništvo ne zahteva od človeka tako “trpljenje” kot tek. Pri teku imam limit, da lahko pretečem 15 kilometrov, medtem ko pri pohodništvu nimam limitov, če ni res zelo hudih vzponov. Zelo imam željo iti prehoditi kakšno pohodniško pot kot je Camino ali pa celo GR5 , ki velja za eno od najbolj zahtevnih pohodniških poti v Evropi. 

Drugače tudi zelo rad hodim v hribe. Zadnja gora, ki sem jo osvojil je bil Maglić, katerega vrh leži na nadmorski višini 2.386 metrov in je najvišji vrh Bosne in Hercegovine. Vzpon je zelo strm in traja samo slabi dve uri. Nazaj pa sva s sopotnikom šla po drugi poti, ki je vodila v Črno goro in sva si ogledala še Trnovačko jezero, katerega posebnost je to, da je v obliki srca. Kako zelo lepo in zanimivo je tukaj si poglejte v spodnjem videoposnetku. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Letos sem kar nekaj hodil po slovenskih hribih. V zelo lepem spominu mi je ostal spomladanski vzpon na Nanos, na katerega sem se odpravil skupaj s Tjašo. Tjaša je moja prijateljica s katero skupaj obiskujeva lepe kraj v Sloveniji. Več o nama izveš na www.tomazgorec.si/tjasa-in-tomaz. Utrinke najinega vzpona na Nanos pa si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku. 

Ste tudi vi navdušeni nad pohodništvom in planinarjenjem? Če ste in veste za kakšno dobro pohodniško pot jo prosim napišite v komentar tega prispevka.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja