”Mislil sem, da se take stvari dogajajo samo v filmih”

Hiša in avta pod vodo.

V Poreču je bilo v petek, 4. 8. 2023, čisto mirno jutro. Tam sem bil kot prostovoljni vzgojitelj otrok na letovanju Zveze prijateljev mladine Maribor. Pisal se je zadnji dan letovanja, čakal nas je samo še zajtrk in odhod z avtobusom nazaj v Maribor.

Vzgojiteljica na letovanju je bila tudi moja mama, ravno ona me je namreč pred nekaj leti navdušila za prostovoljstvo. Sama je prostovoljka že vrsto let. V različnih vlogah je bila že na številnih letovanjih in taborih v sodelovanju z različnimi organizacijami, kjer je skrbela za otroke različnih starosti. Letos je bil prvič v ekipi prostovoljcev tudi njen partner Dejan, ki pa je med drugim prostovoljni operativni gasilec že od svojih najstniških let.

Tistega jutra se več ne spomnim prav dobro. Spomnim se le, da sem mami zastavil neko vprašanje in njenega odgovora “Ne vem. Jaz moram domov, hišo imamo pod vodo.” Najprej nisem dojel kaj točno mi je povedala. Šele, ko mi je pokazala nekaj slik, ki jih je prejela od sosede, sem se začel počasi zavedati situacije.

Tako hitro, kot je to rekla, je tudi odšla. Dejan je bil v Poreču s svojim osebnim avtom, saj je prišel nekaj dni kasneje kot večina ostalih. Skupaj z njim je odšla proti Mozirju. Jaz sem nekako uspel svojo skupino otrok spraviti na avtobus, njuni skupini pa je prevzel nekdo drug. Skupaj z otroki sem se vrnil z avtobusom. Vožnja od Poreča do Maribora je trajala več kot 8 ur. Poleg vseh zastojev, smo v okolici Ljubljane prejeli novico, da je avtocesta proti Mariboru zaprta, preusmerjeni smo bili na Zagreb. Pot je bila naporna, prespal sem pri punci, ki je iz okolice Maribora. Spal sem presenetljivo dobro. Mislim, da se takrat že nisem zavedal vseh grozot, ki čakajo v Mozirju.

Naslednje jutro se je začelo delo. S punco sva se pozanimala o varni in prevozni poti iz Maribora do Mozirja in se odpravila na pot. Težko opišem kaj vse se je lahko tam videlo, mogoče najlažje parafraziram enega od mnogih komentarjev, ki sem jih v prihodnjih dneh slišal: “Mislil sem, da se take svari dogajajo samo v filmih. Nisem še videl česa tako groznega.” Tudi jaz takšnega uničenja zagotovo še nisem videl.

Situacija v hiši je bila veliko slabša kot smo najprej mislili. Seveda je bilo vso pohištvo v pritličju uničeno: kuhinja, dnevna soba, jedilnica, kurilnica, pisarna, ampak to se je videlo že po slikah. Na obeh avtih (mojem in maminem) je totalna škoda. Ker smo bili še v procesu selitve v hišo, je bila večina osebnih še zložena v škatlah. Razbilo je steklo na drsnih vratih in voda je odnesla praktično vse, kar smo želeli prinesti v nov dom. Poleg tega je tudi potrgala delno dokončano fasado, uničila toplotno črpalko in izpodjedla temeljno ploščo.

Ostanki in temeljna plošča.

Pomagat je prišlo res veliko ljudi. Začeli smo s čiščenje in saniranjem. Dan je bil zelo dolg in naporen.

Uničena izolacija in ostanki kuhinje.

Prihodnji dnevi so bili dokaj podobni: veliko dela, veliko slabih novic in redko tudi kakšna malo boljša. Dnevi so enostavni, čez dan se lahko zamotiš z delom, najtežje je ponoči, ko se telo umiri in imaš čas za razmišljanje.

Poleg vseh grozot in nočnih mor pa bo zagotovo v mojem spominu ostala tudi ogromna srčnost in požrtvovalnost vseh prostovoljcev. Od dobrih prijateljev in sorodnikov do popolnih neznancev, ki so bili pripravljeni garati, in s tem pomagati. Vsem HVALA iz dna srca.

Danes se stvari že počasi umirjajo, zdaj sledi dolg proces sušenja in potem še daljši proces popravil. Hiša še vedno ni primerna za bivanje. Zdi se, da se pojavi nov strošek. Če kdorkoli lahko pomaga, je pri humanitarni organizaciji – Društvo prijateljev mladine Maribor – poseben sklic. Vsa nakazila bodo namenjena izključno za obnovo hiše. Vsaka pomoč bo zelo dobrodošla in zanjo vam bomo zelo hvaležni.

Podatki za nakazilo:

Naziv: DRUŠTVO PRIJATELJEV MLADINE MARIBOR
Naslov: Razlagova ulica 16, 2000 Maribor
Davčna številka: 96655780 (omenjeno društvo ne spada med zavezance za DDV)
Številka računa pri banki NKBM: SI56 0417 3000 0753 108
Sklic: SI00 08031982
Koda namena: CHAR
Namen: Pomoč prostovoljcema Maji in Dejanu

Potrebujete pomoč, tako kot Maja in Dejan?

Če potrebujete pomoč, kot Maja in Dejan, vam na mojem blogu objavim prošnjo za pomoč. Nekaj podobnega, kot sem za Majo in Dejana. Pišite na tomazgorec@gmail.com

Tomaž Gorec

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja