Prekmurje je lepo in zanimivo

Prekmurje je zagotovo destinacija v Sloveniji, ki mi je najbolj nepoznana in sem jo najmanj raziskal. Razlog zagotovo ni v tem, da mi Prekmurje ne bi bilo všeč, ampak je verjetno ta, da je to od kraja, kjer živim, najbolj oddaljeno področje v Sloveniji.

Če ne bi imel v Prekmurju prijateljice, najbrž v Prekmurju sploh še ne bi bil. Tako pa sem ga nekajkrat obiskal in si pogledal tudi nekaj znamenitosti. Sem pa tudi ugotovil, da so Prekmurci zelo gostoljubni in prijazni ljudje.

V soboto sem se odpravil na enodnevni izlet v Prekmurje. En dan je sicer popolnoma premalo. Mislim, da bi potreboval vsaj en teden, da ga vsaj malo raziščem in ga začutim. Obiskati Prekmurje za en teden imam že dolgo časa v mislih, vendar žal ni nikoli bilo dovolj časa za njegov obisk. Zagotovo tudi to pride kmalu na vrsto.

Ptuj

Svoj izlet sem začel v Podravju, natančneje v Ptuju, kjer smo se skupaj z Borutom in Natalijo najprej ustavili v prijetnem lokalu MuziKafe. Tam smo pojedli okusen zajtrk in si ogledali lokal, ki je res lep in zanimiv. Pri zajtrku se nam je pridružila tudi šefica in nam povedala par zanimivih stvari o Ptuju in lokalu, ki ga skupaj vodita z možem. Na Tripadvisorju je ocenjen kot najboljši lokal v Ptuju.

Nato smo si še ogledali Ptujski grad, ki je zelo zanimiv, pa še lepe razglede na okolico nudi. Po gradu smo si šli ogledati še hotel Mitra, kjer nam je prijazen gospod povedal veliko o zgodovini Ptuja in samega hotela. Po tem poučnem predavanju smo v hotelu obiskali še vinsko klet, kjer smo imeli degustacijo vin.

Žal smo si v Ptuju pogledali samo zgoraj naštete znamenitosti. Verjamem, da jih je še zelo veliko, samo nam se je žal mudilo naprej v Mursko Soboto.

Murska Sobota

V Murski Soboti smo si najprej ogledali grad Murska Sobota. Grad je še posebej v notranjosti zelo lepo urejen in zanimiv za ogled.

Po obisku grada smo šli na kosilo v restavracijo Food&Drink, ki se nahaja v kompleksu Expano. V restavraciji so nam pripravili različne okusne jedi. Večina je bilo tradicionalnih prekmurskih. Kar pa je najbolj pomembno, hrana je bila zelo okusna!

Po kosilu smo si šli ogledati kompleks Expano. Najbolj zanimivo je zagotovo bil virtualen prelet Prekmurja z balonom. To pomeni, da smo se usedli na neko ploščad, kjer so nam nadeli posebna očala. Občutek je bil res tak, kot da bi z balonom letel nad Prekmurjem.

V Expanu imajo še eno zanimivo ‘igrico’, kjer se lahko preizkusiš v tem, koliko se znaš osredotočiti na eno stvar. Je bilo zanimivo, vendar je šlo meni bolj slabo.

Ker sem ljubitelj narave, mi je bilo še bolj kot v notranjosti objekta všeč zunaj. Namreč Expano se nahaja tik ob Soboškem jezeru, ki je zelo lepo urejen. Še posebej mora biti super poleti, ko se da v jezeru kopati. Jezero ima zelo lepo plažo. Videti je kot kakšna peščena plača na morju. V času našega obiska se je našel en junak, ki se je šel kopati v jezeru.

Lendava

V Lendavi smo najprej obiskali Lendavski grad, ki je tudi neke vrste muzej in galerija. V gradu sem si prebral zgodovino Lendave, saj je prej nisem poznal popolnoma nič.

Po ogledu gradu smo se odpravili na razgledni stolp Vinaum. To je bila zadeva, ki sem se jo najbolj veselil. In kot sem pričakoval, me stolp ni razočaral, kako je videti stolp in kako je čudovit razgled iz vrha, si poglejte v spodnjem video posnetku.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tomaž Gorec (@tomazgorec) on

Če vam je moj video posnetek všeč, mi prosim sledite na mojem Instagram profilu.

Po ogledu stolpa smo se odpravili še v cerkev Svete trojice, kjer smo si ogledali mumijo vojščaka Mihaela Hadika.

Pred cerkvijo nas je že čakala gospa Marika, ki nam je oprla cerkev. Ko nam je Marika odprla cerkev, sem si šel ogledati mumijo, ki mi je bila zelo zanimiva. Ampak po eni minuti sem si rekel, to je to in sem mislil, da smo končali. Potem pa mi Borut pove, da bo gospa Marika o vsem skupaj še malo povedala, samo da čakamo še tri osebe, ki so bili najavljeni da pridejo.

Imel občutek, da nam gospa Marika ne bo povedala, kaj posebno zanimivega, ampak spodobi se, da jo poslušamo, če smo že tukaj.

Ko je gospa Marika začela govoriti, sem že po prvi minuti videl, da sem imel slab občutek. Gospa je govorila tako zanimivo, da bi jo lahko poslušal več ur. Povedala je veliko o zgodovini Lendave, zgodovini cerkve Svete trojice in o mumiji vojščaka Mihaela Hadika.

Na koncu sem gospo tudi vprašal, če ji je tole služba. Povedala je, da to dela prostovoljno. Odgovoril sem ji, da se takoj vidi, da to dela zaradi veselja ne zaradi službe.

Gospa Marika

Ko smo zaključili z ogledom mumije in cerkve, je ravno zahajalo sonce, tako da sem naredil še nekaj lepih fotografij sončnega zahoda in cerkve.

Na koncu dneva sem ugotovil, da je bila najlepša stvar dneva obisk Cerkve svete trojice. Ne zaradi same cerkve ali mumije, ampak zaradi gospe Marike.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja