Prekmurska gibanica, sladica, ki nikoli ne razočara

Prekmurska gibanica je jed, ki je znana po tem, da je kompleksna za izdelavo, vendar če si vsaj malo vešč kuharije, potem je pravzaprav njena priprava čisto enostavna. Resda zaradi veliko sestavin, ki so po določenem vrstnem redu sestavljene skupaj, načeloma vzame veliko časa, vendar je na koncu trud zagotovo poplačan.

Danes je prekmurska gibanica zaščitena kot zajamčena tradicionalna posebnost, zato je njen recept natančno predpisan in zahteva tudi predpisano izdelavo. Marsikje na internetu boste zasledili raznolike recepte, nekateri dodajajo sestavine, nekateri jih odvzamejo. Veliko prekmurskih gospodinj ve povedati, da se je skozi desetletja recept dejansko spreminjal, saj so ga gospodinje, avtohtone prekmurke spreminjale same po sebi. Danes pa je prekmurska gibanica posebna zaščitena slovenska jed in se zato šteje, da je samo en recept tisti pravi.

Prekmurska gibanica je sestavljena iz večih plasti, ki so med seboj vidno ločene. Njena posebnost pa je to, da je iz dveh vrst testa in več različnih nadevov (orehov, jabolčni, makov, skutin). Po končani peki mora biti prava prekmurska gibanica sočna, ravno prav sladka in ne preveč mastna, visoka pa od 5 do 7 cm. Narezani kosi morajo biti čvrsti in kompaktni.

Sestavine za krhko testo: 20 dag ostre pšenične moke, 10 dag margarine ali masla, ščepec soli ali ščepec sladkorja, 1 dcl mrzle vode

No, pa začnimo! Kot smo že rekli je prava prekmurska gibanica sestavljena iz dveh vrst testa, krhko in vlečeno. Najprej se lotimo izdelave krhkega testa, potrebujemo pa: 20 dag ostre pšenične moke, lahko pa uporabimo tudi 10 dag ostre in 10 dag mehke moke, 10 dag margarine ali masla, ščepec soli ali ščepec sladkorja in 1 dcl mrzle vode za gnetenje.
Moko presejemo na desko, jo posolimo/posladkamo in vanjo hitro nadrobimo maslo. Hitro zamesimo testo, namesto vode pa lahko uporabimo zmes jajca in mleka, oziroma kislo smetano. To bo sicer vplivalo na težo testa, vendar bo okus bolj poln. Ali bomo dodali ščepec soli, ali ščepec sladkorja je naša odločitev, odvisno ali želimo pripraviti slano ali sladko krhko testo. V vsakem primeru bo prekmurska gibanica okusna. Pripravljeno testo naj počiva pol ure.

Sestavine za vlečeno testo: 90 dag mehke pšenične moke, 1 jajce, 1 žlica rastlinskega olja, ščepec soli, ščepec sladkorja, malo mlačne vode

Ko testo počiva, se lotimo vlečenega testa, za katerega potrebujemo: 90 dag mehke pšenične moke, 1 jajce, 1 žlica rastlinskega olja, ščepec soli, ščepec sladkorja, malo mlačne vode za gnetenje.
Moko presejemo na desko, naredimo jamico, ji dodamo sol, sladkor, jajce in olje. Po potrebi dodamo vodo. Vse sestavine zgnetemo v testo. Gnetemo tako dolgo, dokler ni testo gladko in prožno. Testo razdelimo na deset delov in ga pustimo, da počiva.

No, zdaj je pa na vrsti priprava nadevov. Kot smo že omenili, ima prekmurska gibanica štiri nadeve. Katerega se boste lotili najprej je čisto vseeno, svetuje se le, da se v jabolka kane malček limone, da ne začnejo takoj rjaveti.

Sestavine za makov nadev: 30 dag drobno mletega maka, 10 dag kristalnega sladkorja, 1 vanilijev sladkor

Za Makov nadev potrebujemo: 30 dag drobno mletega maka, 10 dag kristalnega sladkorja, 1 vanilijev sladkor. Mak zmeljemo, nato pa vse skupaj dobro zmešamo. Ta nadev bomo uporabili v dveh delih.

Sestavine za jabolčni nadev: 1,5 kg jabolk, 12 dag kristalnega sladkorja, 2 vanili sladkorja, 10 dag drobtin pomešanih z vanilijevim sladkorjem, ščepec soli

Jabolčni nadev: 1,5 kg jabolk, 12 dag kristalnega sladkorja, 2 vanili sladkorja, 10 dag drobtin pomešanih z vanilijevim sladkorjem, ščepec soli. Jabolka olupimo in naribamo, dodamo sladkor in vse skupaj zmešamo. Če so jabolka zelo sočna, potem nadev naredimo tako, da olupljena jabolka rahlo posolimo in pustimo malo počivati, odtisnemo odvečno vodo in šele nato dodamo ostale sestavine. Če vemo, da so jabolka sladke sorte, potem lahko zmanjšamo količino sladkorja, da ne pride prekmurska gibanica presladka. Jabolčni nadev razdelimo na dva dela.

Sestavine za skutin nadev: 1,2 kg polnomastne skute, 10 dag kristalnega sladkorja, 2 jajci, 2 vanilijeva sladkorja, ščepec soli

Skutin nadev: 1,2 kg polnomastne skute, 10 dag kristalnega sladkorja, 2 jajci, 2 vanilijeva sladkorja, ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo in razdelimo na dva dela.

Sestavine za orehov nadev: 30 dag drobno zmletih orehov, 10 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor

Orehov nadev: 30 dag drobno zmletih orehov, 10 dag sladkorja, 1 vanilijev sladkor. Vse skupaj lepo zmešamo, po želji pa lahko dodamo tudi malo ruma. Tudi ta nadev razdelimo na dva dela.
Nadevi so pripravljeni, zdaj potrebujemo pa le še dva preliva, maščobni in smetanov.
Maščobni preliv: za maščobni preliv lahko uporabimo rastlinsko olje, raztopljeno maslo ali pa kombinacijo obojega. Količina je približno 2,5 dcl.
Smetanov preliv: 8 dcl kisle smetane in 3 jajca. Najprej iz beljakov stepemo sneg, rumenjak in kislo smetano zamešamo posebej, v to pa počasi zamešamo še trd beljakov sneg. Celotno količino preliva razdelimo na devet delov, uporabili ga bomo pa za polivanje vsake plasti nadeva.

Pripravljeno imamo vse, tako, da se lahko lotimo postopka:
Prekmurska gibanica je lahko pripravljena v okroglem pekaču, ki ima zgornji premer 30 cm in višino 7 cm, lahko pa uporabimo pravokoten pekač 40×35 cm. Čisto vseeno je, kateri pekač izberemo, paziti moramo le, da bo glede na to pravilna priprava vlečenega testa. Krhko testo zvaljamo na debelino 0,5 cm, v velikosti pekača, ki smo ga izbrali. Pekač namažemo z maščobo in vanj položimo razvaljeno krhko testo. Na sredini testo prebodemo z vilicami in ga postavimo v ogreto pečico za nekaj minut, da testo rahlo porumeni.

Vlečeno testo lahko pripravimo na dva načina, glede na to, kakšen pekač smo izbrali:
Prvokotni pekač: pripravljene hlebčke, ki so nekaj časa počivali, razvaljamo in ponovno namažemo z raztopljeno maščobo. Raztegnjeno testo položimo v pripravljen pekač s krhkim testom. Robovi testa morajo gledati čez robove pekača. Čez testo enakomerno razporedimo en del makovega nadeva, ki ga polijemo s smetanovim in maščobnim prelivom. Čez makov nadev položimo nov raztegnjen hlebček vlečenega testa, nanj pa enakomerno razdelimo en del skutnega nadeva, ki ga prav tako prelijemo z obema prelivoma. Za vse nadeve velja, da jih s prelivi prelijemo po občutku, suhe več, mokre manj. Sledi tretja plast testa, na katerega nadevamo en del orehovega nadeva in ga po občutku prelijemo z obema prelivoma. Na četrto plast vlečenega testa nadevamo polovico pripravljenega jabolčnega nadeva, ki pa ga zaradi sočnosti jabolk, ne rabimo polivati s prelivom. Po želji lahko pod jabolka potresemo drobtine. Nato pokrijemo s hlebčkom raztegnjenega vlečenega testa. Cel postopek ponovimo še enkrat, pazimo na pravi vrstni red, se pravi makov nadev, skuta, orehi, jabolka. Vmes ne pozabimo na plasti testa in na prelive, za katere velja, da jih polivamo po občutku, da ne bo prekmurska gibanica presuha ali pa premokra.

Okrogli pekač: vlečeno testo premažemo z maščobo in ga razvlečemo v velik krog. Osrednji del spustimo v namaščen pekač, kamor smo prej naložili khko testo. Testo, ki gleda čez robove pekača pa razrežemo pravokotno na devet enakih delov. Na testo, ki je v modelu, enakomerno nadevamo polovico makovega nadeva, ki ga prelijemo s pripravljenima prelivoma, čez pa razvlečemo prvi del razrezanega kosa testa. Testo mora gledati čez rob modela. Postopek ponavljamo z ostalimi nadevi po enakem vrstnem redu, kot pri pravokotnem pekaču. Vmes ne pozabimo na prelive in plasti vlečenega testa. Zadnja plast je deveta plast vlečenega testa, ki jo premažemo z maščobo ali pa kombinacijo sladke ali kisle smetane z rumenjakom.

Gibanico na koncu prebodemo z vilico na večih mestih in jo damo v pečico. Prekmurska gibanica naj bi se pekla 1 uro na 180 stopinjah. Minuta več ali manj, je odvisna od vrste pečice. Če jo nismo že prej namazali s smetano, jo lahko po končani peki. Ko je prekmurska gibanica pečena, jo moramo pustiti nekaj ur na sobni temperaturi, da se ohladi preden se lotimo rezanja. Če smo jo pekli v okroglem pekaču, bomo rezali trikotne kose, v pravokotnem pekaču pa kvadratne kose. Po rezanju vrh kosa prekmurske gibanice posipamo s sladkorjem v prahu.

Koliko časa potrebujemo za pripravo Prekmurske gibanice?

Čas priprave je kar dolgotrajen, gibanica se peče eno uro, priprave pa prav tako od ene do dve uri.

Ali gibanico lahko shranimo v zamrzovalniku?

Ja, gibanico po tem ko je spečena in ohlajena lahko zamrznimo.

Ali je priprava Prekmurske gibanice zahtevna?

Gibanica ne spada ravno med preprostejše sladice, priprava je kar zahtevna.

Ali je Prkmurska gibanica nasitna sladica?

Gibanica je zelo nasitna sladica, saj je narejena iz ogromno sestavin in testa.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja