Goveji golaž, kralj jedi

goveji golaz

Ob besedi goveji golaž se marsikomu pocedijo sline. Danes z vami delim recept za to fantastično jed.

Sestavine: kilogram čebule, kilogram govejega bočnika, olje, pet strokov česna, sol, poper, kumino, pet lovorjevih listov, majaron, moko, paradižnikovo mezgo in papriko v prahu.

Pa se lotimo dela. Čebulo olupimo in sesekljamo. Za odličen golaž pa je najboljša narezana na roke. Olupljeno čebulo prepolovimo in polovičke narežemo na pol centimetra dolge trakove. Te pa zrežemo na drobne kocke. Manjše kot so kocke, hitreje bo čebula prepražena. Narezano čebulo stresemo v kozico volumna vsaj tri litre. Polijemo z oljem in počasi pražimo. Ko čebula ovene ali malo porumeni, jo zalijemo z malo vode. Med tem, ko se čebula praži, zrežemo meso na poljubno velike kocke. Meni meso za goveji golaž vedno zreže mož na približno 1x1x1 centimeter velike kocke. Meso dodamo v čebulo. Posolimo. Dodamo poper, kumino, majaron in sesekljan česen. Pri majaronu pazimo, da ga ne damo preveč. Na to količino je pol poravnane čajne žličke dovolj. Pomešamo, da meso spusti vodo. Dodamo lovorjeve liste in posodo pokrijemo. Pustimo, da se kuha. Ko voda povre, probamo meso. Če je dovolj mehko, nadaljujemo s pripravo. Če pa ne, ga še malo zalijemo z vodo. Zmehčano meso poprašimo z moko in dodamo papriko v prahu. Popražimo in dodamo še paradižnikovo mezgo. Sama mezge za goveji golaž ne uporabljam. Zalijem ga z dva decilitra paradižnikove omake. Dodamo še toliko vode, da je jed gosta. Kuhamo še nekaj časa. Najbolje še kakšno uro prav počasi. Vmes mešamo, da se ne prime dna. Najboljši golaž se kuha povsem počasi.

V Sloveniji se odvijajo prav posebna tekmovanja v pripravi govejega golaža. Imenovana Golažijada. Tekmovanja se odvijajo nekajkrat letno po različnih krajih Slovenije. Praviloma eno ekipo sestavljajo trije člani. Organizator priskrbi čebulo in meso. Vse ostale “skrivne sestavine” prinesejo tekmovalci s seboj. Zmagovalci in ostali udeleženci so nagrajeni z nagradami, ki jih podarijo sponzorji dogodka. V večini krajev se goveji golaž kuha v kotličkih na drva. Tudi te priskrbi organizator. Zato se teh tekmovanj po večini udeležujejo stari kuharski mački ali odlične gospodinje, ki vedo, kako se tem stvarem streže. Vendar tudi današnja mladina ni od muh. Z veseljem povzemajo znanja od starejših predhodnikov.

Tako se golaž kuha tudi na večjih dogodkih. Za golaž tako velja, večja količina kot se kuha, boljši je. Zato sem tudi napisala večje količine živil. Iz nekaj sto gramov mesa dober goveji golaž sploh ne obstaja. Pa še ena skrivna sestavina je pri pripravi odličnega golaža. Razkrijem vam jo kasneje.

Golaž je najboljši s svežim domačim kruhom ali belimi žemljicami. Ni večjega užitka, kot pomakat kruh v odlično omako in jesti poleg meso. Seveda lahko poleg golaža postrežemo polento ali krompir. Tudi svaljki ali kruhovi cmoki se podajo čudovito zraven. Skratka vse priloge, ki so vam všeč in jih radi jeste z golažem. Po odličnem golažu se prileže tudi kozarec piva ali rdečega vina.

Golaž izhaja, tako kot vse močne mesne omake, iz sosednje Madžarske. Vendar pa se ta čudovita jed kuha skoraj po celem svetu v številnih različicah. Goveji golaž je najboljši za jest naslednji dan. Počasi pregret. Zato je to tudi jed gozdarjev. Gospodinje so goveji golaž skuhale prejšnji dan. Možakarji pa so ga odnesli s seboj na sečnjo v gozd. Tam so si zakurili ogenj in golaž pogreli za malico. Seveda kruh in vino nista nikoli manjkala. V Sloveniji je daleč najbolj znana, po pripravi golaža, gostilna Šestica. Njeni začetki segajo v konec osemnajstega stoletja. Še danes vam poleg golaža postrežejo z doma pečeno bombeto.

Ena različica golaža je tudi krompirjev golaž, ki pa je “izum” sosedov Avstrijcev. V pozno jesenskih in zimskih mesecih le ta diši iz marsikaterega počivališča ob avtocesti. Poleg obvezno postrežejo sveže bele kajzerice. To so najboljši postanki na poti po Avstriji.

Goveji golaž je jed, ki je za pripravo na videz enostavna, pa vendar  njegova priprava zahteva kar nekaj časa in znanja. Osnova je enaka. Predvsem pa si moramo vzeti za pripravo čas. Na hitro, goveji golaž ne obstaja. Potem pa je nešteto različic vsakega kuharja ali gospodinje posebej. Še vedno pa je najboljši pregret. Skuhamo ga večjo količino in potem jemo naslednji dan ali dva v različnih kombinacijah.  Naj po fantastičnem govejem golažu danes tudi pri vas zadiši.

Preberite si tudi ostale zanimive recepte, ki jih je napisala Marija Cilenšek, in sicer:

 

Kaj je skrivna sestavina odličnega govejega golaža?

Vsaka jed je lahko odlična, če le to pripravimo z obilo ljubezni in užitka. Na hitro, v jezi pripravljena hrana je strupena. Če imate slab dan ali se vam ne ljubi kuhati, naročite raje hrano iz dostave na dom. Je veliko boljša od, na silo, pripravljene jedi doma. Ali pa pojdite ven na svež zrak in potem za štedilnik. Prej pa spijte kozarec mrzle vode.

Ali lahko golaž zamrznemo?

Seveda. Zato je priporočljiva priprava večjih količin te jedi. Prav nam pride, kadar smo v stiski s časom. Preprosto jo odtajamo in pošteno prevremo. Tako je še veliko boljša.

Kako lahko porabimo goveji golaž?

Goveji golaž lahko jemo tudi več dni zapored. Poleg skuhamo testenine in zelenjavo in že imamo makaronovo meso. Če mu dodamo na kocke narezan, kuhan krompir dobimo krompirjev golaž. Posebej skuhamo riž in zelenjavo. Dodamo golaž in okusna rižota je tu. Vse ostalo je stvar vaše domišljije. Pri porabi golaža meja ni.

Ali se golažu dodaja vino?

Se. Vendar pazljivo, ker lahko neustrezno vino pokvari okus. Pa tudi na količino je potrebno biti pozoren. Če ste vajeni kuhe z vinom potem le pogumno. Če ne, raje koga vprašajte ali ga spustite. Jaz ga v svoji kuhinji uporabljam redko pri pripravi hrane, zato ga tudi v goveji golaž ne dajem. Ga pa rada spijem kozarec po jedi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja