Sladko zelje za hladne jesenske dni

sladko zelje

Za to izdatno in enostavno jed potrebujemo: Eno čebulo, eno glavo svežega zelja, tri stroke česna, sol, poper,kumino, olje ali svinjsko mast.

Zdaj pa na delo. Zelje prerežemo na pol. Izrežemo kocene. Potem ga prerežemo še enkrat na pol po dolgem. Narežemo na centimeter široke trakove. Te trakove pa potem na centimeter velike kvadratke. Čebulo in česen olupimo. Čebulo narežemo na male kocke ali sesekljamo v sekljalniku. Maščobo razpustimo in na njej prepražimo čebulo. Ko čebula ostekleni ali porjavi, dodamo zrezano sveže zelje. Naribamo česen in dodamo. Posolimo in dodamo malo popra in kumine. Vse skupaj dobro zmešamo. Sladko zelje dušimo dokler ne postane mehko. Po potrebi ga malo zalijemo z vodo.

Sladko zelje je odlična prikuha h kuhani govedini in praženem krompirju. Značilen okus zelja popestri vsak obrok. Zelje je zelo poceni in na voljo skozi vse leto. Dušeno pa priporočam v hladnih dneh. Čez poletje je mnogo boljši v solati. Dušeno sladko zelje se je lahko kot prikuha k raznim mesnim jedem ali, obogateno, kot samostojna jed.

Sladko zelje s slanino

Potrebujemo lep kos hamburške slanine in večji paradižnik.  Slanino narežemo na kocke. Na maščobi jo pražimo istočasno s čebulo. Paradižnik narežemo na kocke. Lahko uporabimo tudi kocke paradižnika iz konzerve. Na prepraženo slanino in čebulo stresemo narezano zelje. Začinimo. Ko je zelje že mehko, dodamo paradižnik. Malo pokuhamo. Jed je gotova za samostojni obrok.

Zeljne krpice

Na slanem kropu skuhamo testenine krpice. Lahko jih kupimo, lahko pa jih naredimo sami. Eno jajce zmešamo s toliko moke kot tehta jajce. L jajce je težko približno 65 g. Testo dobro pognetemo. Pustimo pokrito stati pol ure. Nato testo razvaljamo kar se da na tanko. Pustimo, da se malo posuši. Narežemo na centimeter široke trakove in potem te trakove na centimeter velike kvadratke. Lahko pa razvaljano testo enostavno razcufamo in dobimo trgančke, ki so prav tako fantastični za to jed. Kuhane in odcejene testenine dodamo sladkemu zelju s slanino. Sladko zelje tako postane še ena nova jed v hladnejših dnevih.

Dušeno rdeče zelje

Za to jed potrebujemo: rdeče zelje, čebulo, česen, sol, poper, kumino, večje jabolko, deciliter dobrega rdečega vina, olje ali mast. Na maščobi prepražimo sesekljano čebulo in dodamo narezano zelje. Zelje lahko narežemo na kvadratke ali tanke trakce. Začinimo in dušimo. Proti koncu kuhanja dodamo naribano jabolko in vino. Kuhamo še par minut. Pustimo, da jed malo postoji. Dušeno rdeče zelje se odlično poda k rački z mlinci ali Martinovi pojedini, kjer preprosto ne more manjkati.

Zelje so začeli gojiti že davno, saj ga omenjajo grški in rimski pisci. Prednik zelja je najbrž nastal iz divje vrste. Raslo je na severni obali Sredozemskega morja, na obalah južne Anglije, Danske in južne Francije. Najverjetneje so na tem področju zelje tudi vzgojili s križanjem. Prvotno zelje je bilo namreč grenko in pekoče. Tako imamo naše sladko zelje na dosegu roke vedno in povsod po izredno ugodni ceni. Vsebnost bogatih hranil pa se je obdržala.

Zelje je izredno bogat vir vitamina C in K. In mineralov mangana, kalcija, magnezija, kalija in bakra. Poleg tega vsebuje veliko vlaknin in ima izredno nizko kalorično vrednost. Le 25 kilokalorij na 100 g.

sladko zelje

Koliko časa potrebujemo za pripravo sladkega zelja?

Dobre pol ure, če smo malo bolj spretni. Priporočam pa začetek priprave vsaj uro pred obrokom. Sladko zelje lahko malo postoji.

Kje kupujemo sladko zelje?

Najboljše pri lokalnih pridelovalcih. Teh je v Sloveniji vse več. Prav tako lokalnih tržnic. Če pa imate doma košček zemlje, ga vsekakor posadite. V vrtnarijah prodajajo sadike različnih vrst zelja. Od zgodnjega do poznega. Tako imate lahko domače zelje praktično skozi vse leto.

Kakšne so izgube hranil med termično obdelavo?

Praktično minimalne. Zgubi se nekaj vitaminov. Ostanejo pa vsi minerali in vlaknine.

Ali sladko zelje lahko pogrevamo?

Lahko. Vendar dvakrat na dan. Priporočam predelavo. Če smo imeli danes sladko zelje za prikuho k mesu. Naredimo naslednji dan zeljne krpice ali zeljno juho. Z malo domišljije pa še kakšen zavitek. Zamrzovanje ne priporočam.

Sladko zelje je tako lahko večkrat na našem jedilniku.

Še več mojih receptov najdete na www.tomazgorec.si/author/marijacilensek.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja