Krompirjev golaž, hiter in nasiten

Krompirjev golaž je odlična enolončnica za hladne dni. Za to potrebujemo 1 kilogram krompirja, olje ali žlica svinjske masti, pol kilograma čebule, tri stroke česna, sol, poper, mešanico začimb za golaž ali majaron, rožmarin, lovorov list, kumino, paradižnikovo mezgo ali paradižnikovo omako iz konzerve. Jed je lahko zelo hitro pripravljena, a jo je potem potrebno takoj pojesti. Hladen krompir namreč v paradižnikovi omaki zastekleni in je pogret neužiten.

Pa nadaljujmo s pripravo. Najprej olupimo krompir in ga narežemo na manjše kocke. Centimeter krat centimeter bo kar v redu. Pristavimo za kuhanje. Zalijemo z vodo toliko, da prekrijemo krompir. Malo solimo. Medtem, ko se kuha krompir, naredimo omako za krompirjev golaž. Na maščobi prepražimo čebulo. Sama jo le toliko, da ostekleni. Lahko jo tudi bolj, da dobi zlato rumeno barvo. Dodamo sesekljan ali strt česen. Sama ga preprosto naribam z ribežnom. Še malo popražimo, da zadiši česen. Čisto malo zalijemo z vodo. Dodamo začimbe in paradižnikovo omako. Sama najraje dodam koščke paradižnika v omaki. Pustimo, da počasi vre. Ko je krompir kuhan, ga z vodo vred zlijemo v omako in kuhamo vse skupaj toliko časa, dokler se jed ne zgosti. Če želite, da bo jed prej gotova, malo potlačite krompir. Dosolite po potrebi. Krompirjev golaž je nared. Vendar previdno. Poznam mnogo ljudi, ki so si opekli jezik ali nebo v ustni votlini prav s krompirjevim golažem. Krompir je namreč zelo vroč, ko je kuhan. Zato previdno s prvimi žlicami. Če vam je jed brez mesa nekako dolgočasna ali premalo nasitna dodajte med kuhanjem na kolobarčke narezane hrenovke. Če pa imate v hladilniku kaj kuhanega mesa, ga lahko brez skrbi dodate jedi. Prav tako med kuhanjem. Nekateri dodajo jedi tudi žlico kisa. Tako je enolončnica še bolj osvežujoča in okusna. Poleg lahko postrežete še solato ali kruh. Po taki jedi pa paše še košček peciva in kozarec rdečega vina. Krompirjev golaž  je tako odlično in hitro pripravljeno kosilo ali zgodnja večerja.

Če golaž pripravljamo v sezoni sveže paprike in paradižnika, ju uporabimo namesto paradižnika v konzervi. Tako med praženjem čebule dodamo na kocke narezano papriko. Ko oveni in se zmehča, dodamo česen in začimbe. Omenjenim začimbam dodamo še baziliko ali origano in izpustimo lovor. Malo pokuhamo. Dodamo še na kocke narezan paradižnik. Kuhamo, da se razpusti in nato zalijemo s kuhanim krompirjem in vodo v kateri smo ga kuhali. Dobro prevremo in obogatimo z žlico rdečega vina. Poleg postrežemo kruh. Tako dobimo sezonski krompirjev golaž.

Sestavine: kilogram krompirja, olje ali svinjska mast, 1/2 kg čebule, trije stroki česna, sol, poper, začimbe za golaž (mešanica), rožmarin, lovorjev list, kumina, paradižnikova mezga ali paradižnikova omaka iz konzerve.

Včasih je bila to hrana revežev. Manj premožni kmetje, predvsem poljedelci iz Prekmurja so jed posvojili od rojakov onstran vzhodne meje. Za svoje delo so potrebovali krepko hrano. Za meso pa niso imeli denarja. Na polju so pridelali zelenjavo, čebulo in krompir. Tako so gospodinje naredile ponaredek navadnega golaža. Namesto mesa pa so uporabile krompir. Jed so začinile z zelišči, ki so jim zrastle na vrtovih in travnikih. Dodale pa so rdečo papriko, ki so jo prav tako pridelovali na poljih. Jed pa se je imenovala Krompir u zos. V Prekmurju so ravnice kot nalašč za množično pridelavo poljščin. Prav tako je tudi klima zelo ugodna za pridelavo raznovrstne zelenjave.

Danes je krompirjev golaž še kako iskana jed. Pa ne zaradi revščine. V sodobnem času hitrega življenja, se tudi priprava hrane prilagaja tej hitrosti dogajanja. Je zelo nasitna in hitro pripravljena jed. Sestavine pa so v večini gospodinjstev vedno na voljo. Tako lahko vsaka, vsaj malo spretna gospodinja, skuha hitro kosilo, ko pride iz službe. Pa tudi potem nima veliko pomivanja, saj se jed kuha v glavnem v enem loncu. Lonec od krompirja pa samo malo podrgnemo z gobico pod toplo vodo in že je čist.

Preberite si tudi recept za segedin golaž na www.tomazgorec.si/segadin-golaz.

Zakaj je krompirjev golaž še danes tako iskana jed?

Pa ne zaradi revščine. V sodobnem času hitrega življenja, se tudi priprava hrane prilagaja tej hitrosti dogajanja. Je zelo nasitna in hitro pripravljena jed. Sestavine pa so v večini gospodinjstev vedno na voljo. Tako lahko vsaka, vsaj malo spretna gospodinja, skuha hitro kosilo, ko pride iz službe. Pa tudi potem nima veliko pomivanja, saj se jed kuha v glavnem v enem loncu. Lonec od krompirja pa samo malo podrgnemo z gobico pod toplo vodo in že je čist.

Ali je važno kakšen krompir uporabimo?

Načeloma ne. Ni pa fajn kakšna sorta, ki se zelo hitro razkuha.

Zakaj kuhamo krompir posebej?

Zato, da je vse skupaj hitreje kuhano. V vodi se jed najhitreje skuha. Vse kar je gostejše od vode, upočasni kuhanje.

Ali lahko krompirjev golaž pogrevamo?

Raje ne. Krompir namreč v omaki zastekleni, ko se shladi in je trd. Enolončnica ni strupena, če vas trd krompir ne moti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja