Špageti Carbonara, hitro in nasitno

spageti carbonara

Špageti Carbonara so nasitna jed, ki jo pripravimo en, dva, tri.

Za dve osebi odmerimo špagete s palcem in kazalcem. Združimo ju s konicami skupaj. Količina špagetov v luknji med njima je dovolj za dve osebi. Pristavimo lonec z vodo, vsaj tri litre, in jo solimo. Ko voda zavre, skuhamo špagete. Špagete kuhamo po navodilu iz embalaže, ali pa probamo vsake toliko, če so že dovolj mehki. Najboljši so kuhani al dente. Al dente izraz označuje, da so testenine že skoraj kuhane. Na sredini morajo biti še malo trde.

Sestavine: špageti, pršut, smetana, jajca, sol, poper, parmezan

Špageti Carbonara so najboljši s pršutom. Tega narežemo na majhne kocke. Za dve osebi bo dovolj ena pest. Malo ga pregrejemo na ponvici. Če nimamo pršuta, ga zlahka nadomestimo z drugimi mesninami. Neka pucaj hladilnik izbira. Tudi te mesnine pregrejemo na ponvici.

Kuhane špagete odcedimo. Dodamo jim na kocke narezan pogret pršut. Zalijemo s smetano toliko, da postanejo omakasto gosti. Rumenjake ločimo od beljakov. Za dve osebi potrebujemo dve jajci. Rumenjake dodamo špagetom, beljake pa shranimo v hladilniku. Jed pregrejemo in dodamo poper in parmezan. Parmezan dodamo po želji. Parmezan lahko kupimo že nariban oziroma mlet. Še vedno pa je najboljši v kosu in ga sami nastrgamo na špagete. Ali zmešamo vmes. Špageti Carbonara so tako gotovi. Postrežemo jih v globoke krožnike. Poleg paše še solata.

Smetana je najboljša tista za kuhanje. Če je ni pri roki, je tudi druga v redu. Če pa sploh nimamo smetane, jo zamenjamo z mlekom in žlico oljčnega olja. Od jajc je najbolje uporabiti samo rumenjake. Beljaki jed naredijo lepljivo in nitkasto.

Špagete praviloma jemo z vilicami in žlico. Z vilicami zajamemo špagete in jih na žlici navijemo. V usta jih nesemo z žlico. Z malo vaje bo ta način uživanja špagetov še bolj preprost.

Špageti Carbonara so seveda italijanska specialiteta. Pravi izvor ni znan. Krožijo pa nekatere legende. Ena od njih je, da naj bi se jed imenovala po oglarjih (il carbone), ki so jo pripravljali med svojim delom. Takrat jed mleka oziroma smetane ni vsebovala. Dodali so jo sodobni kulinariki, da je jed bolj gostljata in nasitna.

Špagetov si niso izmislili Italijani. Testenine je pripeljal v Evropo Marco Polo iz Kitajske. Tam jih, zanimivo, na izdelujejo s stroji. Testo vlečejo na roke in istočasno prašijo z moko. Vlečejo ga tako dolgo, da dobijo tanke trakove testenin. So pa Italijani mojstri v pripravi omak na hitro. Zato tudi izhajajo najboljše hitro pripravljene jedi iz Italije. In špageti Carbonara prav tako. Italijani niso neki vrhunski kulinariki. Znajo pa izredno dobro umestiti lokalna živila v prehrano. Časa za pripravo hrane si načeloma ne jemljejo prav veliko. Uživajo v hitro pripravljeni nasitni hrani, h kateri se poda odlično italijansko lokalno vino.

Špageti Carbonara so odličen samostojen lahek in nasiten obrok. Lahko pa jih postrežemo tudi kot toplo predjed. V tem primeru priporočam manjše porcije. Poleg se poda osvežujoče lahko belo vino.

Ali lahko zamenjamo špagete z drugimi testeninami?

Brez problema. Vendar se ta način priprave najbolj poda ravno špagetom.

Kaj narediti s preostalimi beljaki?

Beljake, ki so nam ostali pri pripravi špagetov zlahka uporabimo za rahljanje drugih jedi. Za večerjo si naredimo praženec in ga zrahljamo s stepenimi beljaki. Lahko pa stepene beljake skuhamo na sladkem mleku. In jih postrežemo kot posladek po kosilu.

Katera vrsta špagetov je najboljša za to jed?

Špageti Carbonara so najboljši iz špagetov št.5. Obstajajo pa številne druge vrste špagetov. Od številke tri, ki so najtanjši do debele osmice, ki pa je izredno redka. Obstajajo tudi špageti iz riževe moke, ki pa so bolj primerni za pripravo kitajskih specialitet.

Ali lahko namesto parmezana uporabimo nariban sir?

Po želji. Vsak nadomestek je dovoljen. Bolje, kot, da katero od sestavin opustimo. Parmezan je izredno aromatičen in da jedi poseben, močnejši okus. Riban sir pa se rad vleče. Vendar je tudi to čar uživanja ob špagetih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja