Ričet ali ješprenj recept z jurčki za rastlinojede in vsejede

ricet

Ričet ali ješprenj je starodavna jed, ki jo poznamo že več generacij v zelo različnih oblikah. Ječmen je podobno žito kot pšenica, le da vsebuje do 10 % manj beljakovin in ima več maščob. Največ se uporablja kot krma za živali in manj kot prehrana za ljudi. Poznamo divji in udomačeni ječmen, ki je nekoliko gensko predelan, da ga je lažje pridelovati. Ričet ali ješprenj je najbolje jesti v hladnejših dneh, ko potrebujemo več maščobe in energije. Za najboljše učinke na zdravje predlagam ričet ali ješprenj brez mesa, lahko pa ga po želji tudi dodate.

Sestavine za 4 osebe: 500 g ješprenja, 200 g rjavega fižola iz konzerve, 3 manjše korenčke, pest suhih jurčkov

Ješprenj lahko najprej namočite ali pa ga takoj stresete v vrelo vodo iz vrečke, razlika je smo v tem, da ga v slednjem primeru morate kuhati nekoliko dlje. Kuhamo ga na rahlem ognju do ene ure. Vmes ga poskusite, in če je gumijasto mehak, je kuhan. Ta recept, ki ga podajam, je edinstven in prirejen za ljudi, ki bi radi imeli zdravo prehrano ter ohranili vitko linijo in veliko energije.
Recept za ričet ali ješprenj z jurčki je pripravljen tako, da je zdrav za uživanje, ohranja telesno težo, je polnovreden obrok in ne dviguje pretirano krvnega sladkorja. Zato je primeren za vse, še posebej kot zdrav obrok za tiste, ki imate težave z zdravjem. Ričet ali ješprenj z jurčki je jed na žlico, ki jo lahko pripravljate vse leto in menjate sezonsko zelenjavo v njem. Lahko ji dodate tudi meso, kar pa iz lastnih izkušenj odsvetujem, saj je potem ta jed težko prebavljiva, blato zelo smrdi, saj razpada v črevesju, kar lahko povzroča zastrupitve krvi. Odsvetujem tudi dodajanje krompirja, saj fižol in krompir ne gresta skupaj. Takšen recept je po mojih raziskavah in izkušnjah najbolj optimalen za zdravje in je najbolj uravnotežen glede glikemičnega indeksa ter kemijskih snovi, ki jih vsebujejo posamezne rastline.

Kar se tiče rjavega fižola iz konzerv naj podam pojasnilo. Naredila sem veliko preizkusov z domačim fižolom in fižoli iz konzerv. Rezultat je takšen, da nikakor z nobenim postopkom nisem mogla doseči, da bi bil domač fižol v zrnju tako dobro kuhan, kot je ta iz konzerv. Predvidevam, da imajo proizvajalci poseben postopek kuhanja na pari in pod velikimi pritiski zelo kratek čas, ne vem pa zagotovo, saj od proizvajalcev nisem dobila odgovora. Edino ta fižol ne povzroča vetrov, kar pomeni, da se dobro prebavi. Poraja se vprašanje konzervansov. Dobijo se že jedi v konzervah brez konzervansov in z malo soli. Vedno, ko iščem kakšno pripravljeno jed gledan na etiketi, koliko vsebuje soli, sladkorjev in nasičenih maščob. Od vseh preizkušenih fižolov je daleč najboljši Podravka rjavi fižol, potem mu sledi Natureta, ki je bolj slan in slabše vpliva na delovanje ledvic, kupim tudi Tuševega, ostali pa se mi niso obnesli, saj so povzročali dvigovanje sladkorjev v krvi. Sploh to velja za rdeče in bele fižole.

Glede tega, da je v receptu navedeno, da potrebujete 3 manjše korenčke naj pojasnim, da sem ugotovila, da bolj kot je rastlina majhna, bolj je mlada, več vsebuje hranilnih snovi in manj oksalatov. Majhna rastlina tudi pomeni, da ni bila tako zelo gnojena ali kemijsko obdelana in je zato za zdravje boljša. Majhne rastline imajo tudi tanjšo kožo, kar pomeni, da je ni treba lupiti.
Ker ričet ali ješprenj z jurčki vsebuje gobe, ni primeren za kasnejše shranjevanje. Največje zastrupitve povzročajo ravno gobe, jajca ali ribe. Najvarneje je kupiti suhe jurčke v trgovini. Lahko uporabite tudi sveže, če jih znate res prave nabrati in jih porabiti takoj.

Za ričet ali ješprenj z jurčki za 4 osebe potrebujemo naslednje sestavine:
500 g ješprenja
200 g rjavega fižola iz konzerve
3 manjše korenčke
Pest suhih jurčkov

Ješprenj operite in ga usujte v zavrelo vodo. Vode mora biti štirikrat več kot ješprenja. Kuhajte ga na rahlem ognju, dokler se ne zmehča. Če ste ga prej namočili, se bo kuhal nekje 40 minut, če pa ste v vodo stresli ne namočenega pa kakšnih 20 minut dlje. Ko je kuhan, ga odlijte in vanj zlijte vodo s kuhanimi jurčki.
V drugo posodo stresite suhe jurčke in jih 15 minut kuhajte na močnem ognju v 1.5 litra vode. Ko so jurčki kuhani, jih stresite v odlit ješprenj.
Korenčke naribajte ali nastrgajte na tanke trakove. Segrejte olje in malo vode ter korenje v ponvi. Olje naj bo olivno, sončnično ali kokosovo. Uporabite tistega, ki vam bolj prija, saj bo okus drugačen. Na srednjem ognju dušite in nato prepražite korenje do mehkega. Ko je končano korenje stresite v jed z ješprenjem in jurčki.
Fižol lahko odcedite in ga dodate jedi proti koncu. Sama najraje naredim tako, da ga dam v posodo in prekrijem z malo vode ter zavrem. Takoj, ko je zavret ga odlijem in dodam jedi. S tem se znebim nekaj odvečnih soli v fižolu, ker mu je gotovo dodan kot konzervans in v primeru, da je še kakšen drug konzervans, zmanjšam vpliv le-tega.
Lahko dodate tudi še kakšno začimbo po želji, odsvetujem pa dodajanje soli, če želite, da bo ta jed res zdrava.
Servirajte še toplo in ne shranjujte te jedi za kasneje.

Pa še pojasnilo glede encimov. Tudi, če zraven ne boste jedli surove hrane, je človekovo telo tako narejeno, da encime proizvaja tudi samo. Samo pogoje za to moramo ustvariti. Ta recept za ričet ali ješprenj je narejen tako, da vsebuje vse hranila in živila ter se dobro prebavi.
Morda bo kdo izmed vas po ješprenju tej jed občutil nelagodje. Verjetno spadate med ljudi, ki ima težave s prebavo in želodčno kislino. Potem svetujem, da ne uživate ješprenja, saj vsebuje več kislin kot druga žita. V takem primeru enostavno zamenjajte ješprenj za riž.
Opazili ste, da sestavine pripravim vsako posebej. To je z razlogom, ker je razlika, ali sestavine kuhate posebej ali skupaj. Ne samo v okusu, tudi v tem, kako se kemijske snovi sestavin spojijo ali ne spojijo skupaj.

Kako vse se ječmen uporablja?

Ječmen se uporablja kot krma za živali in kot prehrana za ljudi. Prepražen ječmen je nadomestek za kavo. Uporabljajo ga tudi za pripravo piva, kvasa in slada. Ječmen vsebuje več kislin kot druga žita, več maščob in manj beljakovin.

Ali je ričet ali ješprenj z jurčki zdrav obrok?

Ričet ali ješprenj z jurčki je zdrav obrok za vse leto in vse ljudi, saj vsebuje sestavine rastlinskega izvora, ki so prebavljive in celicam v telesu prijazne. Ohranja telesno težo, ne maši žil in ne paca jeter ter ne obremenjuje ledvic. Zaradi fižola pa zbija krvni sladkor in je hkrati odličen nadomestek mesa. Ker vsebuje več kislin lahko nekaterim s težavami z želodčno kislino povzroči nelagodje.

Ali je ričet ali ješprenj z jurčki težko pripraviti?

Ričet ali ješprenj z jurčki je jed, ki jo lahko pripravi vsak po navodilih iz recepta in je pripravljen v roku ene ure za vso družino, kar je hitreje kot večino klasičnih jedi na žlico.

Ali lahko ričet ali ješprenj z jurčki pripravimo in shranimo za več dni?

Ričet ali ješprenj z jurčki je jed, ki jo uživamo svežo in je zaradi gob ne shranjujemo za kasneje niti v skrinji. Če želite to jed narediti za več dni, potem ne uporabite jurčkov ampak ji dodajte nekaj ajdove kaše ali kakšno drugo obstojno zelenjavo, kot je nadzemna koleraba. Ne dodajajte pa krompirja, saj ni kompatibilen s fižolom.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja