Razgledna točka Kozice

Kakšen enkraten razgled je z razgledne točke Kozice si lahko pogledate v zgornjem video posnetku. Je pa na vrhu razgledne točke potrebna pazljivost, saj sama pot in vrh nista zavarovana, zato je tudi priporočljiva primerna obutev.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Razgledna točka Kozice se nahaja v bližini kraja Stari Trg ob Kolpi. V naselju Predgrad pri kapelici zavijete levo in se peljete naravnost, nato pa se po gozdni poti vozite še 5 kilometrov. Pot je dobro urejena in označena, slediti morate smerokazom za RTV oddajnik, in le malo pod vrhom oddajnika je mogoče parkirati avto. Seveda se na razgledno točko lahko odpravite tudi peš, kar je bolj priporočljivo, mi pa smo se zaradi pomanjkanja časa peljali z avtom.

Od RTV oddajnika je do razgledne točke Kozice še 50 metrov hoje po ozki potki. RTV oddajnik se sicer nahaja malce višje od razgledne točke, ki je na višini 716 metrov. Po nekaj minutah hoje smo prišli do točke, kjer se nam je odprl prekrasen razgled na kanjon reke Kolpe. Prepričani smo bili, da je to razgledna točka Kozice, zato smo šli v akcijo in posneli nekaj fotografij in videov. Ker pa se mi je zdelo čudno, da tukaj ni nobene klopce, kot sem prebrala na spletu, smo se sprehodili še malo naprej, in našli pravi vrh razgledne točke Kozice. Tukaj je res prikupna klopca s katere lahko opazujete celotno dolino reke Kolpe in čudovito Belo krajino. Od tu boste lahko dobro videli vse jezove in slapove na 118 kilometrov dolgi mejni reki. Ob jasnem vremenu vam bo pogledal segal tudi do 10 kilometrov daleč. Ker sama še nikoli nisem bila ob reki Kolpi, je bil zame pogled nanjo iz vrha, res nekaj posebnega, poleg tega pa sem si veliko lažje predstavljala njeno lego in pot.

Torej če boste prihajali iz smeri RTV oddajnika, veste da morate priti do klopce, saj tista prva točka, ko se odpre razgled, ni prava. Tukaj pa so poleg klopce, ki je hkrati zelo zanimiva za fotografiranje, tudi miza in klopi, kjer boste lahko imeli piknik. Tudi mi smo se za nekaj minut odpočili, in pojedli domač štrudelj. Ker na vrhu ni bilo drugih obiskovalcev, smo v miru lahko posneli še nekaj izvrstnih fotografij.

Navdušeni nad razgledom in polni vtisov smo se odpravili naprej na raziskovanje kopališč ob reki Kolpi, o katerih si lahko več prebereš v članku (link do članka kopališča).

Bela krajina te resnično navduši s svojo preprostostjo in lepoto, je kraj kjer se čas ustavi, in kraj kjer se počutiš dobrodošlo. Žal en dan ni dovolj, da bi si lahko ogledali vse lepote, ki jih Bela krajina skriva, zato se jaz zagotovo v kratkem vrnem.

2 komentarja

  1. Pozdravljeni, danes smo tudi mi obiskali razgledno točko KOZICE, šli smo peš, pot je kar strma, ampak, ko prideš do vrha oziroma do razgledisca pa samo VAUUU???, čudovito videti Kolpo tudi iz druge perspektive. Priporočamo.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja