Kopališča na reki Kolpi, ki se jih izplača obiskati

Temperatura Kolpe

Reka Kolpa velja za eno najtoplejših in najčistejših slovenskih rek in zato tudi za eno najbolj priljubljenih rek za kopanje. Reka Kolpa je bolj lena reka, zato je kopanje v njej bolj prijetno. Povprečna temperatura Kolpe je 20 stopinj Celzija. V daljšem vročem obdobju se temperatura Kolpe ponekod segreje tudi do 28 stopinj Celzija. Turizem ob reki Kolpi je v veliki meri pripomogel k večji prepoznavnosti celotne Bele krajine, ki skriva ogromno znamenitosti in lepot.

S Tomažem smo se po obisku drugega najvišjega vrha Bele krajine, Mirne Gore, in obiska razgledne točke Kozice, odpravili na ogled kopališč ob naši mejni reki Kolpa. Temperatura vode je naravnost popolna za kopanje! Sama sem bila prvič na Kolpi, tako da je bilo moje navdušenje nad to čudovito reko še toliko večje.

Prvo kopališče, ki smo ga obiskali po spustu z razgledne točke Kozice, je ob kampu Muhvič, ki je od vasi Stari trg ob Kolpi oddaljen 2 kilometra. Parkirate lahko tik ob kopališču, na urejenem brezplačnem parkirišču. Kopališče nudi dovolj sence, tako da je primerno tudi za naše hišne ljubljenčke, plaža je večinoma travnata, atrakcija pa je manjši peščeni otoček sredi reke Kolpe, kjer se bodo zabavali vaši najmlajši, vi pa boste lahko brezskrbno poležavali na sanjskem otočku. Na Kolpi je značilno, da so kopališča urejena predvsem ob kamnitih jezovih, ki so bili zgrajeni za potrebe mlinov, ki je na reki več kot 50. Tudi na tem kopališču je jez, tako da je voda nad jezom malo višja in primerna za plavanje, pod jezom pa plitkejša in primerna za otroke. Jez je zanimiv tudi zato, ker lahko po njem hodimo, sedimo, se spuščamo po brzicah, ali pa na njem ležimo, medtem ko nas voda masira. Vse to nudi reka Kolpa, temperatura vode pa je tisto, kar imajo zagotovo radi tudi naši najmlajši.

Naslednje kopališče je le nekaj sto metrov naprej, v kraju Prelesje, ob gostilni Madronič, kjer smo se s Tomažem ustavili na kavici. Tudi tukaj je kopališče urejeno ob jezu, izposodite pa si lahko tudi čolne, kajake in kanuje, s katerimi bo doživetje na Kolpi še bolj zanimivo. V bližini je še nekaj manjših kopališč, a mi smo se odpravili naprej proti kraju Radenci, kjer smo se najprej ustavili ob manjšem kopališču, kjer je prostor za tabornike. Pri tem kopališču je majhen lokal z glasno glasbo, tako da mislim, da je tukaj bolj za mlade, ki so željni zabave, za tiste, ki imate majhne otroke, tukaj zagotovo ni primerno, prav tako pa je dostop do tega kopališča po slabše urejeni makadamski poti. Malo naprej, prav tako v Radencih, pa je kamp Kanu in Eko vasica Rinčica, s prikupnimi glamping hišicami. Kamp je bil ob našem obisku precej poln. Po mojem mnenju zato, ker imajo tukaj bogato ponudbo organiziranih aktivnosti čolnarjenja po Kolpi in vodene izlete. Temperatura Kolpe je zagotovo podatek, ki ljudi pritegne.

Iz Radencev smo se odpeljali proti Vinici, kjer je tudi kar nekaj kopališč, a so nekatera zaradi visoke ograje ob Kolpi malo težje dostopna, in je težko parkirati v bližini. Ogledali smo si kopališče v kampu Katra, ki je levo od mejnega prehoda s Hrvaško. Kamp Katra je manjši kamp, ki leži tik ob reki Kolpi, na voljo pa so tudi mobilne hišice, igrišče za odbojko na mivki, košarko, nogomet in namizni tenis.

Pot nas je nato vodila v Pobrežje, kjer smo se ustavili na domačiji Kuzma, ki je ena izmed najbolj zanimivih domačij, z izredno bogato zgodovino. Pri domačiji je veliko parkirišče, za katerega je potrebno plačati 3 evre, a se to zagotovo izplača, saj je tukaj zelo priljubljeno in čudovito kopališče. Dolg kamniti jez je super popestritev vodnih aktivnosti, nad jezom boste lahko zaplavali, po jezu se boste lahko spuščali kot po naravnem toboganu, lahko boste ležali pod slapom in se prepustili masiranju vode, starši z majhnimi otroki pa boste lahko uživali na največji prodnati plaži, ki jo je ustvarila Kolpa. Temperatura je bila ob našem obisku tudi tu precej visoka, saj smo kraj obiskali sredi poletja. Na posestvu Kuzma lahko najamete tudi prostor za zabavo, nudijo en hektar velik travnik, kjer lahko postavite šotor in se prepustite neokrnjeni naravi.

Po težko pričakovanem kosilu nam je lastnica Urška razkazala domačijo ter vse skrite kotičke in plaže, ki se jih izplača poiskati, saj boste tam lahko uživali mir in intimo. Predstavila in razkazala nam je tudi mlin iz 16. stoletja, ki je prava znamenitost, pozdravile so nas tudi goske, ki večino dneva preživijo kar na plaži, kot prave turistke. Bil pa je že čas, da se po dolgem dnevu tudi mi ‘vržemo’ v vodo, saj je bilo ta dan zelo vroče. Moj prvi skok v reko Kolpo je bil enkraten, bila je prijetno topla. Temperatura Kolpe je bila prijetnih 23 stopinj Celzija. Tudi tukaj lahko najamete čoln, za kar mi žal nismo imelo dovolj časa.

Kako je v živo videti reka Kolpa v Pobrežju, si poglejte spodaj na Tomaževem videoposnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Polni vtisov in novih informacij smo se podali naprej, ustavili smo se v kraju Griblje, kjer je tudi kopališče in manjši kamp z eno zvezdico. Bilo je zelo malo ljudi, morda je tukaj primerno za tiste, ki si želijo mir. Plaža je travnata, s kar nekaj sence, kjer boste lahko razgrnili odejo in imeli piknik. Temperatura Kolpe je tudi tu več kot prijetna.

Naš zadnji postanek pa je bil v kampu Podzemelj, ki je tudi meni osebno najlepši kamp, in zagotovo tudi kamp z najbolj pestrim dogajanjem in ponudbo. V kampu je ogromno aktivnosti za otroke, od igral do adrenalinskega parka, igrišče na mivki, minigolf, in še kaj bi se našlo. Imajo tudi welness z jacuzziji in savno, nudijo mobilne hišice in sobe, keltske glamping hišice in šotorišča. V kampu je tudi velika restavracija in bar ter zelo lepo urejene sanitarije. Plaža je travnata, na vodi pa so splavi in skakalnice, ki poskrbijo za vragolije v in na vodi. Za goste kampa je parkirnina brezplačna, dnevni obiskovalci pa morajo plačati 5 evrov.

V bližini kama Podzemelj se nahaja gostilna Veselič, ki slovi po dobri hrani.

Kopanje Kolpa

Dolina reke Kolpe nudi ogromno možnosti za aktiven oddih v naravi, kjer bo prav vsak našel nekaj zase. Poleg vseh že prej omenjenih vodnih aktivnosti pa so ob Kolpi urejene tudi pohodniške in kolesarske poti. Bela krajina je kraj, kjer se čas ustavi in kjer lahko v sožitju z naravo preživimo svoje počitnice, ali pa jo obiščemo le za enodnevni izlet. Ljudje tukaj so zelo prijazni, cene so nizke, naravne lepote pa nas bodo prisilile, da se bomo želeli vrniti nazaj, saj nikoli ni dovolj časa, da bi si ogledali vse, kar Bela krajina ponuja. 

Kolikšna je temperatura Kolpe?

Temperatura vode je odvisna od vremena, povprečna temperatura Kolpe je 20 stopinj, poleti pa se lahko segreje tudi do 28 stopinj Celzija.

Ali je kopanje dovoljeno na celotnem območju reke?

Kopanje je priporočljivo na urejenih kopališčih, ki jih je ob reki veliko.

Ali je parkiranje ob urejenih kopališčih brezplačno?

Parkiranje je ob nekateri parkiriščih brezplačno, na določenih mestih pa je plačljivo.

Ali je kopanje v reki Kolpi primerno za manjše otroke?

Reka Kolpa - temperatura vode je otrokom zagotovo všeč - je na določenih delih plitka, po navadi pod jezom, zato je tam primernejše za manjše otroke.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja