Zeleno jezero oziroma gramoznica Pleterje je super kraj za osvežitev

“Kam pa zdaj?,” vprašam Tomaža, ko sva končala turo na Donačko goro. “Pojdiva se malo osvežit,” predlaga. “Gramoznica Pleterje je čisto blizu.”

Gramoznica? Hitro pobrskam po spominu, ki je ostal od ur geografije v osnovni šoli… Aha! Gramoznica je jama, ki nastane z izkopavanjem peska oziroma gramoza. Nekatere opuščene gramoznice se uporabljajo kot odlagališče smeti, velikokrat pa v gramoznih jamah, ob vdoru podtalne vode, nastane jezero. Sklepam, da je gramoznica Pleterje ena slednjih.

Kot pričakovano, gre pri gramoznici Pleterje res za jezero. Ime Zeleno jezero je zagotovo dobilo po svoji čudoviti barvi. Nahaja se v občini Kidričevo v Podravski regiji, voda v jezeru pa je podtalnica z Dravskega polja. Vodna površina jezera znaša kar 40 hektarjev. Zaradi filtracije skozi zemeljske plasti je voda tu izredno čista, kar je na podlagi vzorcev odvzetih v zadnjih treh letih potrdil tudi Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Na gramoznici Pleterje se v sklopu projekta Green lake namreč potegujejo za status kopalnih voda. V Sloveniji je 48 kopalnih voda na površinskih vodah, a na tem koncu Slovenije bi bilo Zeleno jezero prva.

Celoten projekt izgradnje Športno rekreacijskega centra Green lake je edinstven za Slovenijo; podobne projekte lahko zasledimo v peskokopih v sosednji Avstriji. Predlog spremembe degradiranega območja gramoznice Pleterje v turistično atrakcijo je bil prvič predstavljen že leta 2014, a do danes izgradnja še vedno ni povsem končana. Projekt je namreč izjemno obsežen in skupna investicija občine ter koncesionarja, konzorcija treh podjetij (Cestno podjetje Ptuj, Betonarna Kuhar ter hrvaški Cablewake Systems), bo znašala približno 2 milijona evrov.

V svoji končni podobi bo ŠRC Green lake ponujal številne možnosti za športne aktivnosti, zabavo, sprostitev, prenočišča in še več. Veliko infrastrukture je že postavljene, a na uporabno dovoljenje še čakajo. Tu bo na primer obratovala 420-metrska žičnica za smučanje ali deskanje na vodi, ki bo omogočala zabavo kar šestim obiskovalcem hkrati. V pripravi so tudi fitnes na prostem, sprehajalne, tekaške ter kolesarske poti, prostor za kampiranje, ipd.

Na eni strani Zelenega jezera je že urejeno kopališče. Čeprav kopanje uradno še ni dovoljeno, se tam z namakanjem v vodi hladi množica ljudi. Kopalce, ki naj bi se jih ob vročih dneh okoli jezera zbralo tudi po več tisoč, sem privabita predvsem urejenost in čistost vode. Temperatura le-te doseže tudi do 27°C.

Tisti, ki jim vročina ne pride toliko do živega in so radi aktivni, lahko SUP-ajo ali pa se vozijo s kajaki in kanuji. Možna je tudi izposoja opreme.

Če zagrabi lakota, za pestro gostinsko ponudbo poskrbi Fidebo Food truck (na voljo imajo tudi vegetarijanske jedi). Cene hrane so povsem sprejemljive. Otroci se vmes lahko zabavajo na napihljivih igralih v neposredni bližini. Dobrodošli so tudi štirinožni prijatelji.

Pri Fidebo Food truck-u lahko rezervirate in plačate najem bližnjega igrišča za odbojko na mivki, kar vas bo stalo skromnih 7 evrov na uro. Na obrežju je postavljena tribuna za približno 1400 gledalcev, saj je v načrtu organizacija raznih tekmovanj, koncertov in drugih športnih ter kulturnih prireditev.

Parkirišče za 10 avtodomov v zgornjem delu kampa je oskrbovano z vodo in elektriko. Cena dostopa za 1 dan je 20 evrov. Kar se možnosti nočitev tiče, so v naslednji fazi v načrtu še prostor za približno 70 šotorov, mobilne hišice, luksuzni šotori ter še več mest za avtodome.

Športno rekreacijski park Zeleno jezero je odprt vsak dan med 8:00 ter 22:00 uro. Dostop do omenjenih površin ter bližnje parkirišče sta brezplačna.

Izven območja ŠRC Green lake plaža ni urejena in na nekaterih mestih še vedno aktivno izkopavajo gramoz. Mojo radovednost zbudijo barviti stroji za izkopavanje ter vozila za transport, ki na ta nedeljski dan počivajo med visokimi nasipi peska.

Tudi tu je kopanje uradno prepovedano, na kar opozarjajo številne table. Vseeno se tudi na divjem kopališču že od nekdaj zadržuje in kopa veliko obiskovalcev. Dostop do vode je enostaven in v vodi se ob najinem obisku igra veliko otrok, malo starejša mladina pa skače z železnih konstrukcij ob obali. Nesreč na tem jezeru do zdaj ni bilo. Na obrežju sence skorajda ni, zato je priporočljivo, da v primeru obiska divjega dela s seboj prinesete svoj senčnik ali šotor.

Ker je vročina skorajda neznosna, se odločim za sprehod do razgledne točke. Z nje nato nekaj časa opazujem živahno igro otrok (t.j. obmetavanje z blatom) na bližnjem polotočku. Prav vsak kolikor toliko urejen kotiček je zaseden, starost obiskovalcev pa je povsem raznolika, kar je dokaz, da lahko tu prav vse generacije najdejo primerno vrsto aktivnosti ali sprostitve.

Ob vračanju na najino mesto Tomaža ni več na obali… Opazim ga v vodi, v kateri baje neizmerno uživa in ne zamudi nobene priložnosti za plavanje. Jaz se tokrat temu užitku odrečem, mi pa Tomaž pove, da je voda izredno topla in prijetna za namakanje.

Najin obisk je tako zaključen. Moram reči, da je name jezero z vsem, kar ponuja, naredilo zelo dober vtis in že načrtujem, kako ga bom naslednjič obiskala z motorjem.

Če še ne poznate Zelenega jezera na gramoznici Pleterje, ga skočite pogledat. Iz Ljubljane boste za vožnjo porabili pribl. uro in pol, za prebivalce Podravja pa je pot še dosti krajša; iz Maribora pribl. 30 minut, s Ptuja pa le 15 minut.

Ptuj

Ko ravno omenjam Ptuj… Najin nedeljski izlet sva končala prav v tem najstarejšem slovenskem mestu. Zaželela sva si namreč sliko pred ptujskim prstanom, aluminijasto skulpturo, ki služi kot okvir za pogled na ptujski grad v ozadju. Domiselno, kajne?

Kje se nahaja Zeleno jezero?

Nahaja se v gramoznici Pleterje, v občini Kidričevo, med krajema Rače in Kidričevo.

Katere aktivnosti ponuja Športno rekreacijski center Green lake?

Trenutno je možen najem igrišča za odbojko na mivki, na jezeru lahko SUP-ate, vozite kajak ali kanu, plavate... Tik pred zagonom je vlečnica za smučanje ali deskanje na vodi, v načrtu pa so tudi fitnes na prostem, sprehajalne, tekaške ter kolesarske poti.

Kakšen je delovni čas ŠRC Green lake?

Športno rekreacijski center je odprt vsak dan od 8:00 do 22:00.

Ali se je v Zelenem jezeru Kidričevo dovoljeno kopati?

Table ob jezeru opozorajajo na to, da je kopanje uradno prepovedano. Kljub temu se v njem že od nekdaj kopajo številni kopalci. Športno rekreacijski center Green lake je v fazi pridobivanja statusa kopalnih voda, s čimer bo kopanje postalo tudi uradno dovoljeno.

 

2 komentarja

  1. Pozdravljeni!

    Dobro, da ste vključili tudi gostinsko ponudbo, toda predvajanje glasbe je preglasno in moteče, saj večina ne prihaja tja zaradi glasbe in “glasbe” (izbira večidel tudi ni izvirna glede na okolico), ampak želi uživati v naravi, predvsem čisti vodi. Preglasna glasba se tako moteče širi celo na drugo stran jezera. Prosim, upoštevajte to in utišajte preglasno glasbo. Mnogi bomo za to zelo hvaležni. Menim tudi, da vodni skuterji in motorne vodne deske na to jezero ne spadajo.

    Srečno in veliko uspehov še naprej!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja