Mirna gora je drugi najvišji vrh v Beli Krajini

S Tomažem smo enodnevni izlet po Beli krajini začeli z obiskom Mirne Gore. Mirna Gora je hrib v bližini Semiča, ki meji na jugovzhodni rob Kočevskega roga. Informacija, ki sem jo pridobila iz kar nekaj virov, da je Mirna Gora najvišji vrh Bele krajine, je napačna. Na to me je opozoril nek fant, ki je zasledil mojo fotografijo, kjer sem ponosno napisala, da sem osvojila najvišji vrh Bele krajine. Mirna Gora je s 1047. m drugi najvišji vrh, najvišja pa je le nekaj kilometrov oddaljena Kopa, ki je visoka 1077 m, a ni toliko poznana in priljubljena.

Na Mirno Goro je mogoče priti po različnih poteh, po najdaljši lahko hodimo kar dobri dve uri, dolžino pa lahko poljubno prilagodimo, saj je do vrha oz. do planinskega doma mogoče priti z avtom. Tudi mi smo izbrali to opcijo, saj se nam je mudilo naprej, na raziskovanje kopališč na reki Kolpi, o katerih si lahko več preberete v članku na www.tomazgorec.si/reka-kolpa-kopalisca.

Z avtom smo se od vznožja do vrha vozili približno 40 minut, cesta je dokaj dobro urejena in označena. Ko smo se pripeljali na vrh sem bila pozitivno presenečena, saj je planinski dom na Mirni Gori velik in zelo lepo urejen. Vse okoli doma je veliko rož, ležalnikov, miz in klopi, kjer je pravi užitek posedeti in uživati na soncu ob lepem razgledu. V domu je na voljo hrana in pijača, nudijo tudi kar nekaj sob za prenočitev, dom pa je na žalost odprt le od srede do nedelje, mi pa smo ga obiskali na ponedeljek, tako, da nismo mogli popiti naše prve kave na čudoviti terasi.

Za planinskim domom je cerkev, poleg nje pa je visok cerkveni stolp, na katerega se je mogoče povzpeti. Ta stolp je meni osebno najbolj zanimiva stvar na Mirni Gori. Ko se boste vzpenjali nanj, je na stopnišču zvonček, na katerega lahko pozvonite in si nekaj zaželite. Jaz sem malo premočno potegnila vrv, tako da je bilo zvonjenje kar dolgo in glasno, a vsaj želja se bo zagotovo uresničila. Na vrhu stolpa se vam bo odprl neverjeten razgled na Belo krajino, čeprav je bilo ob našemu obisku malo meglice. Smo pa slišali, da se ob jasnem vremenu vidi vse do Zagreba in Karlovca. Kakšen je razgled iz vrha cerkvenega stolpa si lahko pogledate v video posnetku spodaj.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Po spustu iz stolpa smo se odpravili še na pravi vrh Mirne Gore, do katerega se hodi le slabih deset minut. Pot ni zahtevna, Tomaž je šel na vrh kar v natikačih. Je pa potrebno biti pozoren na markacije, saj je na nekaterem delu slabše označena pot. Kmalu po vzponu smo zgrešili pot, morali bi se držati leve, mi pa smo zavili desno v hrib, in smo prišli do oddajnikov. K sreči pa cilj ni bil daleč, po nekaj metrih smo zagledali tablo in označen vrh Mirne Gore. Ker je ta gora poraščena z gozdovi, razgleda na vrhu ni, je pa na skali skrinjica z vpisno knjigo in žigom.

Ob vrnitvi k avtu smo pri planinskem domu posneli še nekaj fotografij, nato pa smo odhiteli naprej proti znani razgledni točki Kozice in nato smo šli raziskovati reko Kolpo.

Ali je na Mirno Goro mogoče priti z avtom?

Do planinskega doma se lahko pripeljete z avtom, kjer je veliko parkirišče.

Koliko je hoje od planinskega doma do vrha?

Od planinskega doma do vrha Mirne Gore je približno 10 minut hoje

Ali je v planinskem domu mogoče kaj pojesti?

Planinski dom je odprt je od srede do nedelje, nudijo tudi hrano.

Ali je vzpon na Mirno Goro zahteven?

Vzpon ni zahteven, primeren je za vse generacije, dolžino poti lahko prilagodimo svojim zmožnostim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja