Recept za rižev narastek

Receptov za rižev narastek je skoraj toliko, kot je gospodinj. Predstavila vam bom nekaj le-teh. Za rižev narastek potrebujete: mleko, riž, sladkor, jajca. Posodo za kuhanje riža in pekač za pečenje narastka. V osnovi skuhate 100g riža v enem litru mleka in dodate 4 žlice sladkorja. Kuhan riž malo ohladite in vanj vmešate 2 jajci. Prižgete pečico na 180°C. Namastite pekač približne velikosti 20x30x5 cm. Vanj vlijete maso in pečete dobre 40 minut. Narastek je pečen, ko vanj zabodete zobotrebec in ven potegnete čistega. To je najbolj enostaven in hiter recept za to lahko in osvežujoče pecivo.

Sestavine: 1l mleka, 100g riža, 4 žlice sladkorja, 2 jajci

Po tem receptu lahko naredite tudi rižev narastek s skuto. Skuta bo narastek naredila še bolj puhast in sočen. V kuhan in ohlajen riž dodamo 200g skute in štiri jajca. Zmešamo in pečemo po zgornjih navodilih.

Obstajajo še nekateri recepti, ki pa potrebujejo malo več pozornosti in časa.

Fini rižev narastek

V litru mleka skuhate 100g riža in dodate 4 žlice sladkorja. Ohladite. Stepete beljake iz štirih jajc. Štiri rumenjake in en vanilin sladkor vmešate v kuhan in ohlajen riž. Vse skupaj pa zrahljate s stepenimi beljaki. Rahlo vmešate še pest drobtin. V namaščen pekač približne velikosti 20x30x5 cm vlijete maso in daste peči v, predhodno ogreto, pečico na 180°C za 40 minut. Narastek je pečen, ko vanj zabodemo zobotrebec in izvlečemo suhega. Narastek bo zelo narasel. Ko ga boste vzeli iz pečice, pa bo malo padel. Vseeno pa bo zelo puhast. Postrežete lahko toplega ali hladnega.

Rižev narastek z jabolki

Osnovni recept je enak kot pri enostavnem ali finem narastku. Postopek pa vsebuje še jabolka. Riž skuhamo na sladkem mleku. Pol kilograma jabolk naribamo na lističe ali rezance in dodamo še cimet. Lahko tudi druge dišave, če so vam ljubše. Jabolka vmešamo v kuhan riž. Dodamo jajca po receptu in pečemo po gornjih navodilih. V narastek lahko vmešate tudi druge vrste svežega sadja.

Rižev narastek z orehi

Kuhamo po osnovnem receptu. Orehe poparimo in tople nasekljamo ali narežemo na debelejše lističe. Vmešamo v kuhan riž. Če delamo narastek za odrasle osebe, lahko primešamo še žlico ruma ali orehovega likerja. Res da alkohol izhlapi, vendar se mu jaz, kar se tiče otrok, strogo odrekam. Dodamo še jajca in pečemo po navodilih zgornjih receptov. Enak recept lahko uporabite z vsemi vrstami oreščkov.

Rižev narastek z rozinami

Še vročemu kuhanemu rižu dodamo dobro pest rozin. Naprej delamo po osnovnih navodilih za pripravo. Rozine lahko nadomestite z drugim suhim sadjem. Tu je na mestu, da razmislite, ali bi morda zmanjšali količino sladkorja v rižu. Suho sadje je namreč že samo po sebi dokaj sladko. Ni pa nujno.

Popečen rižev narastek

100g riža skuhamo v litru mleka. Sladkamo s štirimi žlicami sladkorja in vanilin sladkorjem. Pripravimo 6 jajc. Ločimo beljake od rumenjakov. Rumenjake vmešamo v ohlajen kuhan riž. Prižgemo pečico na 180°C. Namažemo pekač z maščobo in ga posujemo z ostro moko ali drobtinami. Maso zlijemo v pekač. V vročo pečico damo peči narastek za pol ure. Par minut pred koncem peke stepemo beljake. Narastek vzamemo iz pečice in pečico prestavimo na 200°C. Po narastku na hitro nadevamo stepene beljake in vrnemo pekač nazaj v pečico. Pečemo še 10 minut, da se po vrhu naredi zlato rjava skorjica. Vzamemo iz pečice in nekoliko ohlajenega postrežemo.

To so le nekateri recepti, ki sem se jih spomnila. Domišljija ne pozna meja. Poizkušajte še sami.

Poleg  riževega narastka pa sodi tudi kakšna sočna sadna omakica. Tu preprosto zmešate sadje, sladkor in še kakšno dišavnico. Lahko tudi skuhate puding in ga enostavno polijete po že pečenem narastku ali razrezanih kosih le tega. Enostavna različica narastka pa bo odlično crkljanje poleg popoldanske kave.

In pa še en recept, ki pa je bolj nasvet. Za hitrejše in lažje kuhanje. V 2dl vrele, rahlo osoljene vode zakuhajte 100g riža. Ko se riž napne, ga zalijte s pol litra mleka. Riž bo hitreje kuhan. Narastek pa manj nasiten, oziroma bolj osvežujoč.

Katera vrsta riža je najbolj primerna za pripravo?

Okroglozrnati. Včasih so bile na trgovskih policah škatle riža z dilco na embalaži. Ta je bil naravnost fantastičen za rižev narastek. Sama pa uporabljam riž vrste Arborio. Se da kupit v naših trgovinah. Nikakor pa ne priporočam paraboiled riža. Je preveč umeten.

S čim lahko nadomestim riž?

S skoraj vsemi oluščenimi žiti. Meni je odlično uspeval narastek s kus kusom.

Ali lahko uporabim tudi sadje iz kompota?

Prav tako. Vendar priporočam prvi, enostavnejši recept. Sadje je namreč zelo mokro in bi znalo v drugem, zahtevnejšem receptu, pristati na dnu in narastek naredit premoker.

Lahko uporabim rastlinsko mleko?

Lahko. Za boljši okus pa priporočam vsaj malo maščobe. Žlička hladno stiskanega aromatičnega olja bo zelo poživila okus.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja