Robert Lešnik in Mercedes-Benz – Slovensko-nemška zgodba o uspehu

S Tomažem sva se udeležila otvoritve novega salona avtomobilske znamke Mercedes-Benz v Ljubljani, kjer so predstavili ne samo enega najmodernejših salonov in Mercedezovih lepotcev, temveč navdušili tudi s prav posebnim gostom, gospodom Robertom Lešnikom, Slovencem, ki je danes vodja zunanjega oblikovanja Mercedezovih serijskih vozil. Salon je zelo lepo in moderno urejen, flota razstavljenih Mercedezev pa je bila vsa v beli barvi, kar je dajalo piko na i celotnemu izgledu. Edino en lepotec je izstopal s svojo črnino in sicer Mercedez S-klase Coupe v “designo” različici, kar pomeni da je oblikovan in opremljen povsem po željah naročnika, pod pokrovom pa skriva dobrih 500 konjskih moči, kar je impresivna številka. Prireditve se je poleg gospoda Lešnika udeležil tudi ljubljanski župan Zoran Janković, zabavni program pa je vodil Peter Poles, skratka je bila organizacija na nivoju, ki se za ime kot je Mercedes-Benz spodobi. 

Po predstavitvi novega salona, Mercedezovih novosti in filozofije, sem uspela v pogovor ujeti gospoda Roberta in z njim na kratko poklepetati o njegovi karieri pri nemškemu avto-gigantu. Gospod Lešnik je človek, ki oddaja posebno karizmo, karizmo, ki jo lahko ima le človek, ki je v življenju že nekaj dosegel in se ukvarja s tem kar rad počne. Takšni ljudje so mi bili vedno fascinantni in zanimivi, saj so nam lahko s svojo vztrajnostjo in neomajno željo po dosegi svojih ciljev, zelo dobra inspiracija in dokaz, da se vedno vse da, če se le hoče. Robert Lešnik prihaja iz Limbuša, v mladih letih se je trikrat poskusil vpisati na Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, vendar so ga vsakič zavrnili, zato je svojo srečo četrtič poskusil še v Pforzheimu v Nemčiji na visoki tehnični šoli in tokrat uspel. Sam pravi, da je za svoje sanje bil pripravljen poizkusiti tudi petič, šestič, kolikor bi bilo pač treba da bi prišel do tja, kamor je želel. Vprašala sem ga od kje črpa svoj navdih in pravi da navdih za svoje delo najde povsod okoli sebe. Zelo rad potuje in ima to srečo, da mu je to zaradi dela, ki ga opravlja tudi omogočeno, tako da vidi ogromno sveta in pravi da v vsaki stvari, ki jo vidi lahko dobi neko idejo za novo ustvarjanje. Na splošno pravi da se mu še nikoli ni zgodilo, da bi mu navdiha zmanjkalo in da bi težko rekel da je v zadnjih letih preživel en sam dan brez ustvarjanja, da je vedno poln novega zagona in idej. 

Robert Lešnik
Sanja Arlič in Robert Lešnik

Na moje vprašanje kaj bi svetoval mladim in starejšim na poti do doseganja svoji ciljev, mi je odvrnil da je predvsem pomembno to, da nikoli ne odnehaš. Na poti skozi življenje se nam vsem postavljajo ovire, vsi doživljamo padce in zavrnitve, vendar je pomembno, da veš kaj si želiš in za tem tudi greš. Ne glede na neuspehe, ki jih že imaš za sabo. Pravi da je tudi zelo pomembno imeti narejen seznam kratkoročnih ciljev – torej letos bom dosegel to, to in to. In se tega načrta potem držati, dokler vsega dejansko ne izpeljete. Seveda je vsako leto čas za nove in višje cilje in tako se postopoma pride tja, kamor želite. Samo reči “bom bogat in uspešen” ni cilj, treba je vedeti kaj želite početi in kako se boste tega lotili. Pravi da je en pokazateljev uspešnosti dela napredek, zato meni, da nekaj enostavno ne delamo prav, če smo po par letih trdega dela še vedno na istem mestu kot na začetku in da je potrebno vedno razmisliti o možnih spremembah in izboljšavah samega sebe. Z vsem kar je povedal gospod Robert se povsem strinjam, zelo lepo je slišati vzpodbudne in navdihujoče besede človeka, ki mu je v življenju uspelo to, kar si je zadal. Sama sem se po srečanju z njim počutila zelo motivirana za nadaljnje delo in polna neke nove inspiracije. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja