S kolesom po olimpijski bob stezi

Včeraj sem se s kolesom spustil po olimpijski bob stezi, ki leži na gori Trebević, ki se razprostira tik nad Sarajevom.

Trebević je meni osebno ena od najbolj zanimivih turističnih točk v okolici Sarajeva. V živo videti bob stezo in se po njej tudi sprehoditi zna biti zanimivo doživetje. Poleg bob steze, pa so iz Trebevića najlepši razgledi na Sarajevo. To so turistične točke, na katere te ne pelje nobena turistična agencija.

Na pot do Trebevića sem se odpravil iz mesteca Pale, ki leži na približno pol poti med Sarajevom in Jahorino. Kolo sem si sposodil na Palah pri Marjani. Marjana je Slovenka, ki že več kot 30 let živi na Palah.

Najprej me je čakalo dobrih 5 kilometrov res hudega vzpona, nato še okoli 15 kilomerov malo v hrib, malo v dolino. Dobro, da nisem pred odhodom pogledal na Google maps koliko dolga pot me čaka, ker se zagotovo nebi odločil da grem. Kljub temu, da sem se po tej cesti vsaj že 30 krat peljal z avtom, sem imel občutek, da je pot do bob steze vsaj pol krajša, kot je bila v resnici. Vsaj desetkrat sem si rekel, za tistim ovinkom pa je.

Na poti sem srečal starejšo gospo ki mi je rekla: “Jao jarane, crknut češ!” Je imela kar prav, ker nazaj grede sem res skoraj ‘crknil’.

Ko sem prišel, do bob steze je bilo tam veliko ljudi. Deset let, odkar obiskujem bob stezo, nisem še nikoli videl toliko ljudi. Tako, da sem moral malo počakati, da so vsi odšli, ker bi bilo zelo nerodno, če koga srečam, ko bi se po stezi peljal s kolesom in to z kar veliko brzino.

Ko so vsi odšli, sem s kolesom odšel na start in se spustil po bob stezi. To sem imel v planu 10 let.

Prvič sem šel malo bolj počasi, da se spoznam s stezo. Tudi malo strah me je bilo, če bi slučajno bil še kdo na stezi. In res sem med prvo vožnjo srečal dva na stezi, ki sem jih sicer videl pravočasno in ni bilo težav.

Ko sem se po bob stezi spustil drugič, je res bil pravi užitek. Če bi imel čas, bi šel še 10 krat. Zagotovo moram tole še ponoviti. Pa vsaj še eno osebo moram vzeti s sabo, da mi bo malo kontrolirala stezo, če je prazna, naredila kakšno dobro fotografijo,…

Bob steza Trebević, Sarajevo

2 komentarja

  1. Pred približno 14 dnevi sem tudi jaz bila na Trebeviču , zelo je lepo sem bila z svojimi na razglednih točkam (Bistrik kula in Vidikovac) in videla vso Sarajevo. Še bodo morali marsikaj postorit , da privabijo turiste. Hotel je lep in lepo urejen, postrežba je čudovita, hrana (uštipci slastni) nimaš kaj, trudijo se,. So prijazni in ustrežljivi. Še bom šla tja. Samo jaz se nebi peljala z kolesom po bob stezi, to leti ko šus.
    Lp!

  2. Čestitke, zelo zanimivo!
    Jaz gremv Sarajevo vsaj enkrat na leto, tam si res napolnim baterije. Na Trebević še nisem uspela prit, na Jahorino pa že večkrat.
    Tako da, Tomaž, naslednjič se dogovoriva in grem zravem, za fotkat in za stezo “čistit”, za kolo sem premalo korajžna. Lep pozdrav

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja