Samo pritisk na gumb in vse gre v zrak

Zapuščava prestolnico in zopet reževa vroč ukrajinski zrak na avtocesti proti Odessi. Veselim se Črnega morja, že zaradi same spremembe okolja, pa še kopati se bo dalo, upam. Vmes pa naju čaka še en postanek.

Mesto Pervomaysk leži približno na pol poti med Kijevom in Odesso. Nekaj kilometrov prej z glavne ceste proti levi zavije makadamska in prav nič ne razkriva, kaj se nahaja na koncu. Na območju Pervomayska je imela Sovjetska zveza 10 raketnih izstrelišč, po celotni Ukrajini pa kar 176. Raketna baza Pervomaysk je bila zgrajena leta 1959 in je bila ena najpomembnejših za sovjetske oborožene sile. Delovala je do leta 1997, kasneje so jo spremenili v muzej, odprt za javnost. Vse ostale baze so bile porušene in zasute z zemljo.

Raketno izstrelišče Pervomaysk
Raketno izstrelišče Pervomaysk

Na vhodi naju sprejme nekdanji vojni oficir, ki sedaj opravlja delo vodiča. Najprej naju popelje po stavbi muzeja, kjer nama razloži zgodovino objekta. Seveda ne zna angleško, vendar se zelo potrudi in v mešanici slovanskih izrazov poizkuša kar se da enostavno prikazati delovanje silosa za izstrelitev jedrskih raket. Pred vhodom v muzej je razstavljenih več delov raketnih motorjev v prerezu. Sprehodimo se proti silosom. Ob tem si ogledamo primerke različnih raket in bojnih konic, med drugim tudi največje med njimi, SS-18 Satan. Prispemo do izstrelitvenega silosa, ki ga pokriva 120 tonski pokrov. Ta je služil tudi kot zaščita pred jedrskim napadom in se je lahko odprl v samo 8 sekundah. Pod njim zija temna luknja, ki doseže dno 45 metrov v tleh. Poleg silosa si je možno ogledati transportne tovornjake in stroje, s pomočjo katerih so rakete pripeljali na izstrelišče in vstavili v silos.

Celotna baza je bila zavarovana z žično ograjo pod visoko napetostjo, znotraj pa še z dvema vrstama bodeče žice. Imela je svojo elektrarno, prezračevalni sistem in bunker, v katerem bi bilo ob jedrskem napadu možno preživeti do 45 dni. Dobrih 100 metrov stran od silosa je v tleh skrit kontrolni center za izstrelitev. Vstopimo v stavbo s prezračevalnim sistemom. Vodič mi pokaže, naj pritisnem na stikala elektro omarice. Lopatice ventilatorjev ob stropnih ceveh se zavrte. Ob tem ustvarjajo neznosen hrup. Spustimo se po strmih stopnicah in po dolgem ozkem hodniku pridemo do dvoje težkih železnih vrat. Za njim vstopimo v tesno dvigalo in že se spuščamo 12 nadstropij nižje. V 11. dosežemo sobo s komandnim pultom za izstrelitev. Tu spodaj so bili v stalni pripravljenosti 3 oficirji. Nadstropje nižje je prostor za počitek, kjer je še stranišče in manjša kuhinjska niša. Oficir naju posede vsakega v svoj stol.

Raketno izstrelišče Pervomaysk
Raketno izstrelišče Pervomaysk

Pred sabo imava tipkovnice in gumbe. Postopek izstrelitve se lahko prične. V istem trenutku obrneva ključe in pritisneva na gumb. Le ta ni velik, okrogel in rdeč, kot lahko vidite v vsakem ameriškem filmu. Kontrolne lučke začno utripati in oglaša se opozorilni signal. Nekaj trenutkov zatem je raketa v zraku. K sreči je to samo simulacija. Po končani izstrelitvi se spet z dvigalom popeljemo proti površju. Po dolgem ozkem hodniku zopet zagledamo svetlobo dneva na drugi strani izstrelišča.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja