Samostanu Vardzia bi lahko rekli tudi osmo čudo sveta

 Večina dni na potovanju po Gruziji in Turčiji je bilo zelo lepih in polnih doživetij. Vse, kar sem si na potovanju ogledal, je bilo zelo zanimivo. A doslej je najbolj izstopal 14. dan, ko sem obiskal samostan Vardzia na jugu Gruzije.

Gruzija je znana po jamskih samostanih, ampak Vardzia je resnično nekaj posebnega, saj je to jamski samostan, no, lahko bi mu rekli kar jamsko mesto, ki je bil v 12. stoletju izkopan v pobočje gore Erusheti. Jame oz. prostori, vklesani v goro, so razporejeni vzdolž pečine v dolžini kakšnih petsto metrov in v več nivojih. Samostan je bil v preteklosti pomembno kulturno središče, kraj pomembnega literarnega in umetniškega ustvarjanja, kjer je ob njegovem vrhuncu živelo 2000 menihov. Samostan je res ogromen, v njem je preko 400 sob, manjše cerkvice, knjižnice, vinske kleti itd. Skozi zgodovino je preživel potres in tudi napad Perzijcev.

Prihod v Vardzio

V ta kraj sem prišel pozno zvečer, po celodnevni vožnji. Tisti dan se mi je zgodilo še nekaj, v avto sem si zaklenil ključ, o čemer si lahko več preberete v članku 4000 kilometrov od doma sem v svoj avto zaklenil ključ.

V nastanitev sem prišel pozno zvečer. Cena nočitve je bila 17 evrov, v ceno pa sta bila vključena tako zajtrk kot večerja. Za to nastanitev sem se odločil po prebranem mnenju na Bookingu nekoga, ki je to nastanitev že obiskal. Zapisal je, da ješ pri starejši gospe in gospodu in da je hrana zelo okusna, vse skupaj pa je to prav posebna izkušnja. Do nastanitve se pripeljem nekje ob 22.30, potrkam na vrata, lastnik mi odpre. Takoj me vpraša, ali bi večerjal. Prijazno sem odklonil, saj je bilo za večerjo res že prepozno. Nastanil sem se v preprosti sobi in šel spat, ker sem bil zelo utrujen.

Po okusnem zajtrku v samostan

Zjutraj se zbudim, pogledam skozi okno in vidim čudovit razgled, kamnite gore, ki so mi res všeč. Potem grem na zajtrk. V jedilnici me čaka polna miza dobrot, za mizo pa sedi še en popotnik iz Los Angelesa, ki potuje po svetu. Vprašal me je, od kod sem, in ko mu povem, da sem iz Slovenije, mi hitro reče, da bo enkrat obiskal tudi Slovenijo. Vprašal me še, ali je Slovenija lepa dežela, pa sem seveda potrdil, da je zelo lepa. Pokazal sem mu tudi Instagram profil Lepote Slovenije, med gledanjem fotografij je bil navdušen in kaj hitro mi je dejal, da bo Slovenija odslej med glavnimi destinacijami, ki jih namerava obiskati. Po zajtrku se odpravim na ogled samostana Vardzia.

Do samostana sem se zapeljal z vlakcem (cena vozovnice 0,60 evra), saj sem želel prihraniti nekaj časa, da si bom lahko ogledal več stvari. Ko se pripeljem do samostana, pa ostanem brez besed. Samostan je vklesan v živo skalo. Da si boste lažje predstavljali, kako je samostan videti, si oglejte spodnji video posnetek.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Najbolj zanimiv del samostana sta mi bila cerkvica in še en prostor, ki vodi v predor ter v višji predel samostana. V samostanu sem tako užival, da sem si ga ogledoval vsaj še enkrat dlje kot vsi drugi obiskovalci.

Še malo naokrog

Po ogledu sem se peš odpravil do namestitve, se tam usedel v avto in se še malo zapeljal naokrog, da sem si ogledal še vse te čudovite razglede. Najprej sem se odpeljal navzgor po dolini, kjer se je asfaltna cesta po približno 15 kilometrih končala in se konkretno zožila, tako da sem se obrnil in šel počasi nazaj. Na več mestih sem se ustavil, naredil nekaj fotografij in videoposnetkov. Vse to si lahko pogledate v zgornjem videu, objavljenem na mojem YouTube kanalu.

Vrnil sem se do nastanitve, se oprhal in odpravil na večerjo. Spet me je pričakala polna miza hrane. Pri večerji se mi je pridružil tudi lastnik. Naj povem, da je bila hrana zelo okusna in sem se res dobro najedel.

Zadovoljen sem šel spat in z gotovostjo lahko rečem, da je bil to najlepši dan, ki sem ga doslej doživel na potovanju.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja