Slap Rinka in Orlovo gnezdo – Logarska dolina

Slap Rinka v Logarski dolini je eden najlepših in najvišjih slapov v Sloveniji. Visok je 90 metrov in spektakularno pada v zelo lep naravni amfiteater. Je eden najbolj obiskanih slapov v Sloveniji in največja znamenitost v Logarski dolini.

Sam sem ta čudovit slap obiskal že trikrat – enkrat v poletnem času, dvakrat zgodaj jeseni. Verjetno je slap zelo zanimiv tudi pozimi, ko zaledeni in naredi zanimive ledene skulpture. V načrtu imam, da ga obiščem tudi v zimskem času. Mogoče že to zimo.

Tik ob slapu najdete tako imenovano Orlovo gnezdo. To je manjši lokal, pripet v steno, in res je videti kot orlovo gnezdo. Iz lokala je zelo lep razgled na slap in bližnjo okolico.

Kako spektakularna sta slap Rinka in Orlovo gnezdo, si poglejte na spodnjem videoposnetku. Orlovo gnezdo vidite na desni strani videoposnetka kot malo večjo piko, ki se drži navpične stene.

Če vam je bil moj videoposnetek všeč, vam predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Izpod slapa se lahko odpravite do Doma na Okrešlju. Do tja vodi zelo lepa in zanimiva pot ob začetnem toku reke Savinje. Tudi mimo kraja, kjer izvira reka Savinja, boste šli. Pot do doma uradno traja 75 minut, vendar boste morali imeti kar hiter tempo, da vam bo to uspelo. Če se boste vmes ustavljali na raznih lepih krajih, boste do Doma na Orešlju potrebovali dobro uro in pol. 

Če nimate namena iti do Doma na Okrešlju, predlagam, da se sprehodite vsaj do vrha slapa, kjer je res zelo lepo. Do vrha slapa boste potrebovali dobrih 15 minut hoje. Kako poteka pot do vrha slapa, lahko vidite na spodnji sliki.

Pot do Doma na Okrešlju je klasificirana kot delno zahtevna označena pot, na kateri je priporočljiva uporaba čelade.

Kako priti do Logarske doline?

Slap Rinka se nahaja na koncu Logarske doline. Do Logarske doline vodi več poti. Predlagam, da pred odhodom na Googlovem zemljevidu preverite, katera je najbolj primerna glede na čas potovanja in razdalje v kilometrih.

Če se v Logarsko dolino odpravljate iz vzhodne Slovenije, bo skoraj zagotovo najboljša pot, če greste po avtocesti Maribor-Ljubljana in jo zapustite na izvozu Šentrupert. Potem nadaljujete pot skozi Mozirje, Ljubno ob Savinji in Solčavo do Logarske doline.

Če se v Logarsko dolino odpravljate iz Ljubljane, pa imate na voljo dve poti. Prva vodi skozi Domžale, Kamnik in Luče, druga pa skozi Kranj, Jezersko in prek Avstrije v Logarsko dolino.

Če se v Logarsko dolino odpravljate iz zahodnega dela Slovenje, je krajša pot skozi Kamnik.

Ko zapeljete v Logarsko dolino, nadaljujete pot do njenega konca. Ko se ne morete več peljati naprej, parkirate avto in se po nezahtevni ter označeni poti odpravite proti slapu Rinka. Do slapu boste prišli v 15 do 20 minutah.

Vstopnina v Logarsko dolino

Če boste šli v Logarsko dolino z avtom, kombijem ali motorjem, boste morali plačati vstopnino. Cena vstopnice za motorno kolo je 5 evrov, za avto 7 evrov in za kombi 8 evrov. Dobra novica je to, da vam potem nikjer drugje v Logarski dolini ne bo treba plačevati parkiranja.

Plačilu vstopnine se lahko izognete, če boste prišli dovolj zgodaj. Julija in avgusta začnejo vstopnino namreč pobirati ob 7:00, preostale mesece pa ob 8:00 ali 9:00.

Izplača se vam vstati zgodaj zjutraj. Tako boste imeli več od dneva in še vstopnine vam ne bo treba plačati.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja