Slap Sopota je manj znan, vendar zelo lep slap na Tolminskem

Slap Sopota je visok 65 metrov in leži v bližini Mosta na Soči. Poimenovali so ga po potoku Sopota, domačini pa mu pravijo tudi Soupat. V neposredni bližini slapa pa je tudi zdravilen izvir, zdravilna voda, za katero pravijo, da ‘zdravi žensko tečnobo oziroma babjo sitost’.

Izhodišče za slap Sopota je Podbrdo (Baška grapa). V vasi Kneža zavijemo levo proti Ljubinju oz. Podmejcu. Nekoliko za vasjo je na vidnem mestu oznaka za slap Sopota. Še nekaj časa se peljemo naprej in na desni strani kmalu zagledamo dobro označeno tablo za slap. Na levi strani je brezplačno manjše parkirišče. Naj poudarim, da to ni slap pri Laškem, čeprav ima enako ime. Ljudje ju pogosto zamenjajo, ampak slap, o katerem pišem, najdemo v bližini Tolmina.

Kako lep je slap Sopota z okolico, si oglejte na spodnjem videoposnetku. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Lepa prehodna potka nas vodi vse do slapa Sopota, vmes pa se lahko odžejamo z vodo, ki priteka iz lesenega korita. Meni je bilo v Tomaževi družbi super, zmotilo naju je le dejstvo, da slap Sopota zaradi pomanjkanja vode ni bil tako izrazit in velik kot sicer. Kadar je pretok večji, pa mora biti tu naravnost sanjsko. No, tudi tokrat je bilo dovolj dobro za osvežitev in hladen tuš v teh vročih jesenskih dneh. Vrnila sva se po isti potki in se vmes tudi okrepčala z zdravilno vodo, kot ji pravijo domačini. V bližini je na ogled tudi Dicova voda v Klavžah, ampak to si bova zaradi pomanjkanja časa ogledala kdaj drugič.

Naj vam pa povem, da naj bi bila Dicova voda zelo zdravilna. Vodnjak so naredili že leta 1916. K vodnjaku spada tudi moška glava, postavljena prav na izviru; od tod izhaja poimenovanje Dicova voda – ‘izvir pri dedcu’. Dicova voda naj bi v vojnih časih blagodejno vplivala na ranjence, da so hitreje okrevali, rane pa so se jim tudi dobro celile. Mnogi menda še danes ugotavljajo, da po pitju vode hitreje okrevajo in da voda dobro deluje na prostato in prebavila. Komaj pa čakam, da s Tomažem še kdaj ponoviva izlet v tako lepe kraje, kjer je vse obdano z zelenjem, slapovi in čisto zeleno reko Sočo.

Na tem območju sta torej dve zdravilni vodi, ena je v bližini slapa, druga pa malo nižje v Klavžah. Ena je ‘izvir pri dedcu’, druga pa zdravi ‘babjo sitost’. Za oba, moškega in žensko, se najde en izvir, kjer se lahko okrepčate s tako imenovano zdravilno vodo.

Slap Sopota se splača obiskati v jesenskih dneh kot tudi poletnih, ko se tu lahko dobro osvežiš in ohladiš. 

Najboljše lastnosti so:

Prepričali vas bodo brezplačno parkirišče in brezplačen ogled slapu z okolico. V bližini je še vrsta drugih sotesk in slapov, ki se jih prav tako izplača obiskati ter so za ogled brezplačni. Pot do slapu ni zahtevna in traja približno 10-15 minut, odvisno od hitrosti hoje. Primerna je tudi za otroke.

Med ogledom slapu ni bilo gneče, tudi parkirišče je bilo prazno.

V bližini je Most na Soči, kjer za ogled priporočam zlasti akumulacijsko jezero. Tam so na voljo različne dejavnosti in zanimivosti, na primer sprehajalna tematska pot čez most, ladja Lucija, ribolov, supanje, plovba s kajakom in kanujem … Akumulacijsko jezero je dolgo 7 kilometrov, njegova največja globina je 32 metrov. Most na Soči pa je znan tudi po arheoloških ostankih, ki pričajo o časih bronaste in železne dobe, pa tudi o obstoju rimskega cesarstva.

Priporočam vam, da si za ogled teh krajev vzamete kakšen dan več. Oglejte si Tolmina in Tolminska korita ter pojdite na sprehod do najbolj znanega slapa v okolici – Kozjak.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja