Tolminska korita – Čudovita soteska, ki jo je naredila narava

 

Tolminska korita so najpopularnejša turistična točka na Tolminskem, ki ležijo v dolini Soče, in so vsekakor odlična ideja za izlet v vročih poletnih dneh. Poleg vseh naravnih znamenitosti, ki jih ta čudovita dolina nudi, so meni osebno najbolj všeč ravno Tolminska korita, ker se mi zdi, da na zelo majhnem območju vidiš ogromno naravnih lepot.

Tolminska korita sem obiskala skupaj s Tomažem. Po dopoldanskem raziskovanju gorenjske sva se odpravila preko prelaza Vršič na primorsko stran v dolino Soče, kjer sva se osvežila v čudoviti zeleni reki, nato pa naju je pot peljala proti Kobaridu in naprej proti Tolminu, kjer sva v centru zavila levo v smeri Zatolmin. Sledila sva oznakam Zadlaz-Čadrg in po nekaj minutah vožnje prišla na parkirišče pri okrepčevalnici Tolminska korita, ki se nahaja neposredno pri vstopu v sama korita. To parkirišče je v glavni poletni sezoni plačljivo, so pa omogočili brezplačno parkiranje na koncu Tolmina, ko se peljete v smeri Zatolmina, od tam pa je brezplačno urejen javni prevoz do vhoda korit. Pri vhodu se nahaja majhna lesena hišica, kjer plačate vstopnino, in prejmete zemljevid kjer so opisane vse znamenitosti, ki vas čakajo v koritih. Vstopnina je v glavni sezoni 8 eurov za odrasle ter 4 eure za otroke. Otroci do 5. leta imajo vstop prost. Tolminska korita so odprta med marcem in novembrom, najbolj primeren čas pa je predvsem takrat, ko je lepo vreme.

Tolminska korita so skupno ime za korita Tolminke in Zadlaščice, ki sta si pot utrli med visokimi in strmimi skalami. So tudi najnižja vstopna točka v Triglavski narodni park, sotočje z višino 180 metrov nadmorske višine je tudi edini primer sotočja v koritih pri nas. Čudovita modra Tolminka se pri Tolminu združi s smaragdno kraljico Sočo.

S Tomažem žal nisva imela ravno sreče z vremenom, saj je kmalu po najinem prihodu pričelo deževati. Kljub temu sva se odločila, da si korita ogledava, čeprav deževno vreme ni najbolj primerno za obisk, saj je pot spolzka in je lahko na izpostavljenih delih tudi nevarna. Pot sicer ni dolga, toda na nekaterih delih se stopnice strmo vzpenjajo, zato morda obisk z majhnimi otroki ni primeren oziroma je potrebna pazljivost in pa obvezna ustrezna obutev. Priznam da sama nisem bila ustrezno obuta, ampak za naslednjič vem, da se bom bolje pripravila. Prav tako pot ni primerna za otroške vozičke in invalide.

Zanimiva krožna pot vas bo skozi divja korita Tolminke in Zadlaščice peljala približno 2,5 kilometra, za celotno pot pa boste porabili med uro in pol do dve uri. Za otroke bo sprehod čez mostove in skozi tunele zagotovo zanimiva izkušnja, odrasli pa boste občudovali čudovito zeleno Tolminko, in ogromne skale poraščene z mahom. Na vroč poleten dan, bo ta izlet vsekakor zelo prijal vsem.
Midva s Tomažem sva si najprej želela ogledati Medvedovo glavo, saj sva za njo slišala že prej. Medvedova glava je ogromna skala, ki se je zataknila med stene kanjona Zadlaščice in njena oblika dejansko spominja na glavo od medveda. Tam sva posnela nekaj fotografij in odhitela naprej, ker je vedno bolj deževalo. Odpravila sva se do termalnega izvira, ki se nahaja v jami pod Hudičevim mostom, tako da boste na poti do tja, ob pogledu navzgor, že lahko občudovali čudoviti most, ki se nahaja 60 metrov nad Tolminko. Tik pred izvirom pot pelje skozi dva krajša kamnita tunela. Čisto zraven do izvira ni mogoče priti, lahko pa vidite termalno vodo, katere temperatura je konstantno med 18,8 oC in 20,8 oC. Na tej točki pa me je postalo kar malo strah, saj se je zaradi močnega deževja okrušilo kamenje nad nama, in je ob hrupnem bobnenju padlo nekaj metrov od naju v reko. Zaradi tega vsekakor odsvetujem obisk ob deževnem vremenu. Odpravila sva se naprej, vmes pa sva iz spodnje strani poslikala še Hudičev most, ki je postal pravi trend na družbenih omrežjih. Pot se nato nadaljuje navzgor preko mostu, ki so ga že v času Soške fronte gradili avstro-ogrski vojaki. S Hudičevega mostu je prav tako čudovit razgled navzdol na korita, od tam pa boste potrebovali še približno 5 minut hoje do izhodišča. Vmes se nahaja še ena znamenitost, Dantejeva jama, ki je dobila ime po pesniku Dante Alighieriju, vendar pa vstop v jamo ni mogoč brez spremstva jamarjev ali vodnikov. Če bi si želeli vseeno ogledati jamo, se pozanimajte na informacijah pri vstopu.

Zagotovo se v Tolminska korita še vrnem, toda prej se bom prepričala, da bo napovedano lepo vreme. Zdi se mi tudi, da so slovenske znamenitosti v zadnjem času pridobile na popularnosti predvsem zaradi družbenih omrežij, najbolj zaradi Instagrama, ki narekuje trend, da obiščemo popularne kraje in naravne lepote, in nato objavimo fotografijo. Iz istega razloga menim, da se je v zadnjem času zelo povečalo število mladih, ki samostojno hodijo po hribih. Kar je sicer pohvalno, in dokaz, da ima moderna tehnologija tudi pozitivne plati.

Ali je za ogled Tolminskih korit potrebno plačati vstopnino?

Za ogled Tolminskih korit je vstopnina v glavni sezoni za odrasle 8 eurov ter 4 eure za otroke. Otroci do 5. leta imajo vstop prost. Izven glavne sezone je cena malo manjša.

Ali je parkirišče plačljivo?

Na voljo imate dve možnosti. Lahko parkirate tik ob vhodu v Tolminska korita, kjer se parkirnina plača, lahko pa parkirate brezplačno na koncu Tolmina, od koder vas pripeljejo z brezplačnim javnim prevozom do vhoda

Kdaj je najbolj primeren čas za obisk Tolminskih korit?

Tolminska korita so odprta od marca do novembra, najprimernejši čas je poleti ob lepem vremenu.

Ali je ogled Tolminskih korit primeren tudi za manjše otroke?

Za dojenčke in majhne otroke je priporočljiva uporaba nahrbtnika ali nosilke, pri ostalih pa je potrebna pazljivost na izpostavljenih območjih.

1 komentar

  1. Tukaj sem že bil, sem videl lepote
    vi dodate še opis, ki je zlata vreden in je obibisk še bolj popoln.
    Zelo lepo
    Želim vam še veliko uspeha pri posnetkih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja