Smrekovec – povzpela sva se na vulkan

Tomaž na vrhu Smrekovca

Smrekovec ni le liker iz smrekovih vršičkov, ampak je tudi gora v Kamniško-Savinjskih Alpah. Smrekovec je še bolj poseben tudi zato, ker je vulkanskega nastanka, kar naj bi bilo celo edino pogorje v Sloveniji takšnega izvora.

Smrekovec je namreč del Smrekovškega pogorja, ki se razprostira na dolžini 15 kilometrov. Sama za Smrekovec prej še nikoli nisem slišala, tako da sem bila vesela Tomaževega predloga, ko sva se peljala proti Štajerski.

Kako do izhodišča?

Smrekovec se nahaja ob Zgornje Savinjski dolini na stičišču z Šaleško in Mežiško dolino. S Tomažem sva za izhodišče izbrala Dom na Smrekovcu, ker je od tam najkrajša pot do vrha, saj sva kot vedno imela za tisti dan v planu še kar nekaj drugih stvari.

Pogled iz parkirišča proti Domu na Smrekovcu

Če se peljete iz smeri Ljubljane, Štajersko avtocesto zapustite na izvozu Šentrupert, in nadaljujete proti Mozirju. Od Mozirja nadaljujete proti vasi Ljubno ob Savinji, kjer vas tabla za Smrekovec usmeri desno. Pot je od tu naprej ves čas zelo dobro označena, na vsakem križišču je tabla, ki označuje kam morate zaviti za Smrekovec, tako da s tem zagotovo ne boste imeli težav.

V spodnjem videoposnetku si lahko pogledate kako izgleda pot do Doma na Smrekovcu, in kakšnih čudovitih razgledov sva bila deležna na vrhu:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

V času najinega obiska so cesto do doma na Smrekovcu prenavljali in urejali, a je bil kljub temu dostop do doma povsem normalen.

Dom na Smrekovcu

Nekaj sto metrov pod domom je veliko, brezplačno parkirišče, kjer sva tudi midva parkirala. Od parkirišča sva se nato čez travnik podala do doma, kjer se je že odpiral lep razgled na Šaleško dolino in Velenjsko jezero.

Dom na Smrekovcu, 1377 m

Dom se nahaja na nadmorski višini 1377 metrov. Tik ob domu je manjša hišica v kateri je muzej, ki bo še posebno navdušil otroke. V notranjosti je predstavljena zgodovina vulkana in celoten nastanek pogorja. Zelo poučne in hkrati zabavne vsebine za naše najmlajše vas bodo verjetno prisilile, da se pri domu na Smrekovcu zadržite malo dlje časa. V okolici doma je tudi veliko miz in klopi, kjer boste lahko posedeli in uživali.

Pot na Smrekovec

Za domom so table, ki nas za Smrekovec usmerijo levo v hrib. Pot je markirana 30 minut. Sprva hodimo po gozdu, kjer lahko ob poti opazimo velika mravljišča, ki vzbudijo pravo nostalgijo na otroška leta, ko smo se veliko igrali v gozdu.

Pot na Smrekovec

Pot se kasneje začne malo bolj strmo vzpenjati, a vseeno ni preveč zahtevna. Malo pod vrhom pridemo ven iz gozda, odprejo se lepi razgledi na vse strani. Sledi le še vzpon po travnatem pobočju, in ko dosežemo vrh hriba, lahko na desni strani zagledamo kamnito piramido, ki označuje vrh Smrekovca.

Ob piramidi je vpisna skrinjica in razgledna ploščad. S Tomažem sva se malo pošalila, vprašala sem ga, če mogoče ve, od kod ime Smrekovec. Seveda je takšno ime zato, ker pogorje obdaja smrekov gozd.

Vrh Smrekovca, piramida, vpisna skrinjica in razgledna ploščad

Od piramide sva se po vrhu travnatega pobočja sprehodila nekaj korakov naprej, kjer sta ob robu dve klopci, na zelo atraktivni lokaciji, s katerih lahko uživate v čudovitem razgledu na Velenjska jezera, Uršljo goro, in ostala hribovja. Na drugi strani pa se odpre lep razgled na Kamniško-Savinjske Alpe.

Na vrhu Smrekovca so velika travnata pobočja, kjer bodo še posebej uživali otroci in naši hišni ljubljenčki. Tudi midva sva si vzela 10 minut časa, da sva posedela na soncu in uživala v razgledih. Poleg so se usedli prijazni domačini, ki so naju pogostili z domačim pecivom.

Razgled na Velenjsko jezero

Razložili so nama iz katerih smeri vse se da priti na Smrekovec, in kljub temu, da so bili zelo prijetna družba, sva se morala počasi vrniti proti izhodišču, saj sva bila namenjena še na Golte.

Smrekovec je zelo prijeten in nezahteven izlet, primeren za družine. Seveda lahko za bolj zahteven vzpon izberete eno od daljših poti, ki vam bodo vzele od ene do dveh ur in pol.

Koliko časa se hodi na Smrekovec?

Na Smrekovec vodi več poti. Za najkrajšo pot od Doma na Smrekovcu boste potrebovali 30 minut hoje, za najdaljšo pa 2 uri pol.

Ali je do Doma na Smrekovcu mogoče priti z avtom?

Do Doma na Smrekovcu se je mogoče pripeljati z avtom. Nekaj sto metrov pod domom je veliko brezplačno parkirišče.

Ali je vzpon na Smrekovec primeren za manjše otroke?

Vzpon na Smrekovec ni zahteven, z manjšimi otroci lahko izberete najkrajšo pot, ki jo bodo brez težav zmogli.

Kdaj je najbolj primeren čas za obisk?

Glede na to, da Smrekovec ni zahtevna gora, je obisk primeren skozi celo leto. Ima pa zagotovo vsak letni čas svoj čar.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja