Testenine s tuno pripravimo hitro in enostavno

testenine s tuno

Testenine s tuno so priljubljena jed, saj so narejene zelo hitro in zanje ne potrebuješ veliko kuharskih veščin. Pripraviš pa jih lahko kot topel obrok ali hladno solato. V osnovi potrebuješ 80g testenin in 80g tune iz konzerve na osebo. Testenine skuhaš po navodilih proizvajalca. Jih odcediš in dodaš tuno iz konzerve. Premešaš. Jed je gotova.

Lahko pa vso zadevo malo popestriš. Pišem nekaj zamisli. Količine sestavin so za štiri osebe.

Osnovne sestavine za eno osebo: 80g testenin, 80g tune iz konzerve

Testenine s tuno in smetano

300g testenin skuhamo v slanem kropu. Odcedimo. Dodamo 240g tune iz konzerve in tri velike žlice smetane. Smetana je lahko kisla ali tista za kuhanje. V končni fazi pa tudi sladka, če jo imamo ravno pri roki. Po potrebi jed dosolimo in še malo pogrejemo. Poleg postrežemo skledo domače solate.

Testenine s tuno in paradižnikom

Skuhamo 300g testenin v slanem kropu. Pol litra paradižnikove omake prevremo, dodamo baziliko in 240g tune iz konzerve. Testenine odcedimo in stresemo v omako. Prevremo in jed je gotova. Poleg postrežemo solato, ki jo imamo pri roki.

Testenine s paradižnikom in tuno

Na žlici olja prepražimo eno sesekljano čebulo. Ko ta oveni, ji dodamo na male kocke narezane štiri paradižnike. Malo pokuhamo. Solimo. Dodamo 240g tune iz konzerve. Prevremo. Dodamo testenine, ki smo jih skuhali v slanem kropu. Približno 300g surove teže. Če je omaka prekisla, ji dodamo košček masla. Okrog 20 gramov. Malo pokuhamo, vsaj minuto ali dve. Na, že gotovo, jed narežemo svežo baziliko. Ta omaka se pripravlja predvsem v poletnih mesecih, ko je svežega paradižnika in sveže bazilike povsod dovolj. Narejena je zelo hitro in tako nam ostane kar nekaj časa za uživanje v naravi. Jed je tudi zelo nasitna, a hkrati lahka. Po njej smo dolgo časa siti. Zraven se priležejo sveže kumare s čebulo v solati.

Testenine s tuno in olivami

Testenine (300g) skuhamo v slanem kropu. Razkoščičene olive narežemo na kolobarčke. Količino prilagodite vašemu okusu. Testenine odcedimo, dodamo tuno(240g) in kolobarčke oliv. Malo pregrejemo in jed je gotova.

Testenine s tuno in zelenjavo

V slanem kropu skuhamo 300g testenin. Na žlici olja prepražimo eno sesekljano čebulo. Dodamo, na male kocke, narezano papriko in podušimo, da čebula in paprika oveneta. Dodamo na male kocke narezane bučke in sesekljan svež česen. Solimo. Zmešamo in malo pokuhamo. Kakšnih pet minut. Nato dodamo še na kocke narezan paradižnik in tuno iz konzerve. Prevremo. Na koncu dodamo še na kolobarčke narezane, razkoščičene olive. Količino zelenjave, tune in oliv prilagajamo našemu okusu in količinam, s katerimi razpolagamo v danem trenutku.

Testenine s tuno v solati

Jed lahko postrežemo v vsakem letnem času. Zelenjavo prilagajamo sezoni. Poleti svežo, pozimi vloženo. Pomladi in jeseni, kar nam pride pod roke. Za testeninsko solato so najbolj primerne drobne testenine, svedrčki ali peresniki. Za lepši izgled skuhamo pisane testenine. V trgovini jih kupimo kot tribarvne testenine. Za solato skuhamo v slanem kropu pol kilograma testenin. Ko so kuhane, jih na hitro ohladimo v mrzli vodi. Odcedimo in postavimo v hladilnik. Med tem zrežemo zelenjavo na male kocke ali kratke trakce. Korenček lahko tudi naribamo. Zelenjavi dodamo testenine in tuno iz konzerve. S tuno ne varčujmo. Solata bo bolj bogata. Vse skupaj zmešamo in po potrebi solimo. Za preliv potrebujemo domač jabolčni kis, poper, malo origana ali sveže bazilike. Prelijemo testenine s tuno in zelenjavo in dobro premešamo. Solato pustimo nekaj časa stati v hladilniku, da se sestavine dobro prepojijo. Solato lahko jemo kot samostojno jed z opečenim kruhom. Lahko pa jo postavimo v solatni bife ob večjih praznovanjih.

Testenine s tuno za gurmane

Jed je zahtevnejša za pripravo, vendar je toliko večji užitek potem, ko se pošteno najemo. Za pripravo te jedi potrebujemo 200 gramov drobnih testenin, štiri žlice kisle smetane, dve jajci, sol, poper, muškatni orešček, maslo, štiri fileje sveže tune, solni cvet.

Testenine skuhamo v slanem kropu. Kuhane odcedimo. Testeninam dodamo dve žlici kisle smetane in jajce. Solimo, popramo in dodamo malo muškatnega oreščka. Samo toliko, da zadiši. Zmešamo. Manjši pekač namažemo z maslom. Vanj stresemo testenine. Preostali dve žlici kisle smetane dobro zmešamo z drugim jajcem. Polijemo po testeninah v pekaču. Pečico segrejemo na 175°C. Testenine damo peči. Pečemo jih približno 40 minut. Ko so pečene, jih pustimo v pečici, da se še dodatno sprimejo. Na ponvi razgrejemo olje. Pazimo, da ga ne zažgemo. Nanj položimo tunine fileje. Pečemo jih tri minute po eni strani in nato še tri minute po drugi. Testenine vzamemo iz pečice in jih razrežemo na štiri dele. Na vsak krožnik damo kos pečenih testenin in en pečen tuna file. Ribo posolimo šele na krožniku. Po možnosti s solnim cvetom. Tako ostane čvrsta in sočna.

Testenine s tuno lahko tako pripravimo zelo hitro na veliko načinov. Naši domišljiji ni meja. Pa obilo užitkov želim.

Zakaj ni v receptih dodanega parmezana?

Parmezan na tuno ne sodi. Sir ima močan vonj in okus, ki bi prevladal nad okusom tune.

Ali se testenine splaknejo z vodo, predno jim dodamo tuno ali omako?

Ne. Ravno moka na površini testenin jed dodatno zagosti. Poleg tega ohranijo testenine svoj okus.

Ali se tuna iz konzerve odcedi?

Ne. Sok ali olje v katerem je tuna v konzervi oplemeniti jed in jo naredi še bolj sočno.

Kje naj kupim sveže fileje tune?

Najbolje v ribarnici. Ima jo vsak večji trgovski center. Pa seveda tržnica. Če je ne utegnete obiskati, se lahko kupijo zamrznjeni fileji. Vendar mislim, da je do teh težje prit, kot do svežih.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja