Recept za tortilje

Receptov za tortilje je toliko, kolikor je ustvarjalcev. Vse sestavine so prilagodljive. In v tortilje lahko porabimo čisto vse.

Sestavine za tortilje: 0,5kg moke,  300ml vode, sol

Osnovni recept za tortilje pa je sledeči. Zagrejemo 300ml vode in jo solimo. V posodo za testo odtehtamo pol kilograma moke. Polijemo z vročo vodo in umesimo testo. Pošteno ga zgnetemo. Potem pa oblikujemo 12 kroglic. Ni nujno, da so vse do pike enake. Kroglice odlagamo na pomokano površino in pokrijemo s folijo. Lahko tudi s krpo.

Lotimo se nadeva. Obstaja cela vrsta nadevov.  Nekaj jih bom opisala v nadaljevanju. Nadev je dobro imeti pripravljen prej, da potem tortilje nadevamo sproti. Sveže pečene tortilje se veliko lažje upogibajo in jih je lažje nadevati. Kroglico damo na pomokano površino. Z valjarjem jih na tanko razvaljamo v okroglo palačinko. Tudi tu ni potrebna perfekcija. Važno je, da so razvaljane na enakomerno debelino. Razvaljano testo damo na ponev in ga na suho spečemo. Odložimo na krožnik ali čisto površino. Lahko pa, preprosto, kupite že pečene tortilje v trgovini. Nadevamo in zvijemo. Enako kot palačinke, le da je nadev debelejši. Obstajajo pa še druge tehnike in oblike.

Tu so še nekateri recepti. Tortiljo nadevamo po sredini in zapognemo čez desni rob, nato še levi rob. Žep naredimo tako, da spodnji rob zapognemo proti sredini, nato zapognemo še levi in desni rob proti sredini in v žep spravimo nadev. Lahko pa tortiljo prerežemo na pol in zvijemo v ?kornet?. Nadevamo.

Nadevane tortilje sproti zlagamo na pomaščen pekač. Pečico nastavimo na 200°C in zagrejemo. Tortilje po vrhu namažemo. Namaz je po navadi kisla smetana ali paradižnikova omaka. Ni pa nujno. Lahko jih namažete z načom ali omako iz paprike. Po vrhu, po želji, potresete s sirom ali enostavno položite gor rezino ali kocko sira. In potresete s pekočo papriko. Seveda, če imate radi pekočo hrano.

Recept za omako iz paprike. Na maščobi prepražite čebulo, da oveni. Dodate svežo papriko in solite. Papriko dušite toliko časa, da ovene. Dodate pekočo papriko in naredite omako s paličnim mešalnikom. Tortilje pečemo 20 minut. Še tople pojemo.

Sedaj pa so na vrsti nadevi. Recepti so pisani na pamet. Količine so okvirne, saj jih lahko sami sproti prilagajate. Bistvo nadeva je raznolika zelenjava, stročnice, beljakovinski dodatek in omaka. Tu mislim predvsem na meso. Pisala bom pa tudi o drugih vrstah nadevov. V nadev za tortilje lahko v miru pospravite hladilnik. Saj veste, da ne mislim dobesedno.

Recept za osnovni nadev 

V osnovi na maščobi prepražimo čebulo. Ta bo naredila kasneje omako gostljato. Čebula naj oveni. Meso zrežemo na kratke trakce. Popražimo, da spremeni barvo. Dodamo poljubno zelenjavo, ki naj bo prav tako narezana na trakce. Podušimo, da ovene. Solimo, popramo, začinimo po svojem okusu. Dodamo kuhan fižol ali koruzo. Samo malo pokuhamo. Zelenjava in meso sta spustila sokove, zato, načeloma, bi moralo biti malo omakice. Če je ni, samo malo podlijte z vodo. To je osnovni recept. Pri meni v praksi izgleda nekako takole. Dve čebuli na drobno zrežem in prepražim na olju. Na trakce zrežem približno 300g mehke svinjine. Na čebuli dušim do mehkega. Dodam pol kilograma zelenjave. Najraje imam papriko, por in zeleno. Solim, dodam 3 stroke česna in dobro začinim s kajenskim poprom. Rada imam pekočo hrano. Dodam še 2dl paradižnikove omake. Rada imam tako koruzo kot fižol in največkrat pristane v tortiljah oboje. Vsakega po eno pest. Pečene tortilje nadevam, namažem s kislo smetano in posujem s čilijem. Pečem na 200°C, 20 minut. Poleg jem še ovčji ali kozji jogurt ali pa spijem kozarec piva.

Recept za vegetarijanske tortilje

Na maščobi prepražimo čebulo, da ostekleni. Dodamo pol kilograma zelenjave po želji. Solimo in začinimo po našem okusu. Dodamo kuhane stročnice. Sir za žar narežemo na trakce in ga posebej popečemo na maščobi. Dodamo v omako in nadevamo tortilje. Premažemo jih in damo peči. Temperatura pečice 200°C. Čas pečenja 20 minut.

Recept za veganske tortilje

Ena izmed idej za nadomestek živalskih beljakovin. Nadev pripravimo po osnovnem receptu. Torej maščoba, čebula, zelenjava, paradižnikova omaka, začimbe in zelišča. Stročnic dodajte malo več. Med njimi naj ne manjka čičerika. Tudi dodatek strtih lanenih semen ni slaba izbira. Če izbor zelenjave to dovoljuje, nasekljajte vmes še pest oreščkov. Tortilje obložite z listi špinače in šele na to nadevajte. Premažite s paradižnikovo ali paprično omako. Tortilje se pečejo prav tako 20 minut na 200°C.

To so samo nekateri recepti za tortilje. V nadev za tortilje sodi čisto vse kar je po vašem okusu. Tako, da preden se odpravite v trgovino, preglejte svoj hladilnik in se na podlagi tega odločite, kaj bi še kupili. In si naredite čisto svoj recept za tortilje.

Tortilje drugače prihajajo iz Mehike. Starodavni Indijanci so jih pripravljali z zelenjavo in zelišči. Davno pred špansko kolonizacijo. Postaja pa mehiška kulinarika vedno bolj popularna, saj je veliko bolj zdrava različica hitre prehrane. Marsikje že uspešno odriva mastne hamburgerje in ocvrt krompirček.

Ali lahko tortilje pogrevamo?

Seveda. V pečici ali mikorovalovki.

Kje lahko kupim že pečene tortilje?

V vseh večjih živilskih trgovinah. Niso pa ravno poceni, zato je smiselno razmisliti, ali jih ne bi vseeno naredili doma.

Ali morajo biti tortilje pekoče?

Sploh ne. Nadeve začinite čisto po svojem okusu. Tudi z nutelo, če hočete. Saj veste, da se hecam, mar ne. Ampak so pa pekoče boljše. No, vsaj meni.

Lahko napečem tortilje na zalogo?

Lahko. Vendar jih zamrznite. Predlagam, da med vsako tortiljo daste plast folije in jih potem dobro zaprite, da se ne posušijo. Potem jih boste jemali iz zamrzovalnika le toliko, kolikor jih boste potrebovali za tisti obrok.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja