Recept za trikrat pečeno pecivo

Preprosto, da ni kaj. Recept za trikrat pečeno pecivo vsebuje: 300g maslenih keksov in 300g masla. Potem: 600g skute, šest jajc, 180g sladkorja, dva vanilin sladkorja. In še preliv: 600g kisle smetane in 70g sladkorja. Pekač približnih dimenzij 30x25x8 cm.

Sestavine: 300g maslenih keksov, 300g masla, 600g skute, šest jajc, 180g sladkorja, dva vanilin sladkorja, 600g kisle smetane in 70g sladkorja

Plasti pečemo po stopnjah. Najprej namažemo pekač z maslom. Pečico prižgemo na 180°C.  1. stopnja: Maslene kekse dobro zdrobimo. Maslo na rahlo razpustimo, ne zagrejemo. Dodamo kekse in dobro zmešamo. Plast razporedimo po pekaču in jo dobro potlačimo. Postavimo pekač v vročo pečico za 8 minut. Vzamemo iz pečice in ohladimo.

  1. stopnja. Med tem pretlačimo skuto in ji dodamo sladkor in vanilin sladkor. Jajca dodajamo postopoma, drugega za drugim. Dobro premešamo. Maso polijemo po pečenih keksih. Pekač ponovno potisnemo v vročo pečico, segreto na 180°C. Tokrat pečemo dobrih 20 minut. Vzamemo iz pečice.
  2. stopnja. Kislo smetano in sladkor zmešamo in polijemo po pečenem skutinem nadevu. Pekač ponovno damo v pečico na 180°C. Pečemo še 8 minut.

Trikrat pečeno pecivo pustimo, da se ohladi. Tako veleva recept. Pecivo pa še ni primerno za postrežbo. Najboljše bo, če še en dan, ali vsaj čez noč, odstoji v hladilniku. Sestavine se bodo dobro prepojile in zlile. S tem pa bo pecivo osvežujoče in izredno okusno. Res da pecivo potrebuje več stopenj priprave, vendar to še ni razlog, da ga ne bi pripravili.

Je pa opisan  recept  odličen tudi za skutino torto, ki vedno uspe. V tem primeru vzamete okrogel pekač s premerom 28 cm. Naslednji dan, ko je pecivo že dobro ohlajeno, ga na tanko premažemo z mešanico pretlačene skute in kisle smetane še po straneh. Po vrhu pa okrasimo s svežim sadjem. Torto krasimo tik pred zdajci, da sadje ne spusti soka in barve. Vsi, ki pa ste vešči še drugih oblik krašenja, pa pustite svoji domišljiji prosto pot.

Za izpeljanko za trikrat pečeno pecivo pa so še drugi recepti. V osnovi so vsi enaki. Razlikujejo se v dodatkih. Vsem pa je enaka svežina in perfekten okus.

Recept za trikrat pečeno pecivo lahko obogatimo z limono. Ta mu bo še povečala svežino in oplemenitila okus. Po možnosti uporabimo limone iz ekološke pridelave. Ta eno pecivo bomo potrebovali eno večjo limono. Ekološke so po navadi manjše. Potem uporabimo dve. Limonino lupinico nastrgamo. Vendar samo rumeni del, bel je grenak in nam lahko pokvari okus. Potem limono prerežemo na pol in stisnemo sok. Polovico  nastrgane limonine lupinice dodamo zmehčanemu maslu in keksom. Ostalo polovico skutini masi. Prav tako polovico limoninega soka. Drugo polovico limoninega soka dodamo prelivu iz kisle smetane. V tem primeru dodamo v preliv še eno jajce. Pečemo enako, kot v gornjem receptu. Prav tako ohlajamo in zorimo. Če delamo torto iz omenjenega recepta, po vrhu naložimo olupljene, na četrtinke narezane limonine rezine. Posujemo s sladkorjem v prahu. S sladkorjem ne varčujemo, ker se bo na limonah tako stopil in bodo resnično okusne.

Prav tako pa lahko v zgodnjih poletnih mesecih naredimo trikrat pečeno pecivo z jagodičevjem. Recept je sledeči. Maslene kekse zmešamo z maslom po zgornjem receptu in jih tudi spečemo. 600g skute zmešamo s 200g sladkorja in postopoma dodamo 5 jajc. Na rahlo vmešamo 100g jagodičevja. Če imamo cele vrtne jagode, ji narežemo na male kocke. Vanilin sladkorja ne dodajamo, ker ima jagodičevje dovolj svojega okusa. Maso vlijemo na ohlajene kekse in damo peči v, predhodno ogreto, pečico na 160°C. Pečemo pol ure. Vzamemo iz pečice in prelijemo s prelivom iz kisle smetane in sladkorja in tudi spečemo po gornjem receptu. Pecivo ohladimo po navodilih. Če pa delamo torto, v tem primeru ne mažemo robov, ker so barvno zanimivi. Krasimo pa prav tako z jagodičevjem.

Mene so recepti za trikrat pečeno pecivo navdušili. Čeprav se sliši grozno komplicirano, je v bistvu zelo enostavno. Sestavine so nam na voljo skozi vse leto. Tako, da ga lahko pripravimo kadarkoli. Res pa je, da najbolj paše v toplih pomladansko, poletno, zgodnje jesenskih dneh. Za zimo pa bo odličen z dodatkom ingverja in aromatičnega likerja. Pa ne za otroke, da se razumemo.

Kam dodam ingver?

V maso s keksi. Prav tako liker.

Kaj lahko uporabim namesto sladkorja?

Sladila, ki jih običajno uporabljate. Svetujem, da potem dodate še kakšno dišavnico, za boljši okus.

Kateri masleni keksi so najbolj primerni?

Taki s čim manj dodatki. Ali pač. Po okusu.

Lahko uporabim albuminsko skuto?

Brez problema. Pecivo bo le manj mastno.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja