Turistični aranžma, ki ga ne dobišniti za 10.000 evrov, stane pa dobrih 100 evrov

Točno tako kot sem napisal v naslovu! Prejšnji teden sem bil na štiri dnevnem izletu v Kraljevu – Srbija, ki me je stal dobrih 100 evrov. Tak izlet kot sem ga imel ti ne more ponuditi nobena turistična agencija niti za 10.000 evrov.

V Kraljevu sem davnega leta 1990 služil vojaški rok v JNA. Takrat si nisem mislil, da se bom v to mesto še kdaj vrnil. Ko sem leta 1990 zapuščal vojašnico, sem imel v mislih samo, da  čim prej zapustiti to mesto. Nikoli si nisem mislil, da bom nekoč, samo par sto metrov stran od vojašnice preživel toliko lepih trenutkov.

Moj prijatelj Damjan mi je pred kratkim omenil, da gre v Srbijo. V Srbijo naj bi peljal avto za enega sorodnika od žene. Z njim naj bi šel še oče od žene, nazaj pa naj bi se vračala z avtobusom. In sem se ponudil, če me vzameta zraven.

Da so ljudje na jugu (v mislih imam predvsem Bosno, Srbijo, Črno Goro in Makedonijo) zelo gostoljubni, sem sem spoznal že na mojih preteklih potovanjih po teh čudovitih deželah. Kakor pa so bili gostoljubni z nami v Kraljevu, presega vse meje. Za nas so skrbeli 24 ur na dan. Res čudoviti ljudje!

potovanje

Gasilska slika pri Momotu na vikendu

Če imate možnost iti s kom, ki ima sorodstvo v bivših Jugoslovanskih državah na obisk, izkoristite to možnost. Pa ne zaradi tega, da boste prišli do poceni turističnega aranžmaja, ampak zato ker boste tako najbolje spoznali deželo in ljudi. Kaj takega vam ne more ponuditi nobena turistična agencija.

P.S.
Danes nisem ravno razpoložen za pisanje. Bom pa o tem izletu zagotovo še pisal!

7 komentarjev

 1. Po izkušnjah rečeno imam tudi sam, povsem identičen pogled na to. Morda iz istega razloga, ker sem ravno tako služil vojsko na jugu, žal pa nimajo vsi takšne predstave o teh popotovanjih.
  Sicer pa že doživeto in potrdim lahko tvoje mišljenje, da je nekaj posebnega!

 2. že dolgo se skolegico dogovarjam, da bi šla z njo v njen rojstni kraj v Vojvodini. vem, a bi bilo super, ampak ob vsem “mečkanju” so minila leta in vse se je spremenilo. med tem sta ji umrla oba starša, pa brat in sedaj ni tam nikogar, ki bi jo “potegnil” nazaj v tiste kraje. sem najbrž zamočila predvsem sama, da se nisem bolj angažirala, ampak tvoje pisanje me je spodbudilo, da poskušam znova.
  sicer sem čistokrvna Slovenka;), ampak imam nekako južnjaški temperament in s eme dtemi ljudmi dobro počutim. to, da živim v Fužinah(epicenter;) priseljencev z juga) poskušam pozabiti- to je nekaj povsem drugega in drugačni ljudje, kot so tisti, ki so v svojem domačem okolju…

 3. Vsem se zdi jug gostoljubnejši. Ko pridejo sorodniki iz Nemčije na obisk se jim že mi zdimo izredno gostoljuben narod, mi pa gostoljubje iščemo na Balkanu 🙂 Zanimivo, samo da se gre na jug, hehe.

 4. Ja, js sem isto služil u Kraljevu. Kasarna Sedam sekretara skoja. Jarčujak.
  Res, tam res živijo ljudje ki bi ti dali zadnji kos kruha. Tudi sam imam željo obiskati Kraljevo, saj mesto je prečudovito.

 5. V Kraljevu v kasarni Sedem sekretarjev skoja sem služil dec.1986-dec.1987,v paviljonu najbliže mestu.Imam dobre spomine(uglavnem).

 6. Tud jaz sem služil vojsko v Kraljevu, v kasarni Ribnica – jun. 1987-88. Po obuki sem odšel na aerodrom v Ladjevce. Ko sem odhajal sem si govoril “tu sem nikoli več” Ja sedaj so to lepi spomini in imam namen te kraje še zagotovo obiskati!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja