Iz česa so sestavljena vhodna vrata?

Vhodna vrata

Čeprav morda vhodna vrata na prvi pogled delujejo kot enostavno izdelano kos pohištva, je resnica daleč od tega. Gre namreč za zelo kompleksno sestavo, katere se ne more lotiti oseba brez predhodnega znanja in ustreznih pripomočkov. Ker imajo vrata precejšnjo vlogo pri izgledu objekta, hkrati pa zagotavljajo zvočno in toplotno izolacijo, je vsekakor bolje, da izdelavo prepustite izkušenim strokovnjakom, ki vam bodo znali ustrezno svetovati.

Poglejmo si, kako so sploh sestavljena moderna vhodna vrata

Glavni del, ki mu namenimo največ pozornosti, je vratno krilo. Vratna krila so povprečne debeline 75 mm, od tega je toplotne izolacije okoli 50 mm. Gre za močno masivno konstrukcijo iz želenega materiala (les, pvc, alu, alu-les). Vezana plošča mora biti odporna na vlago. Če gre za lesena vhodna vrata, je les oziroma zunanji furnir glavna izbira povprečnega kupca, saj se mora barva ujemati z dizajnom objekta in okolice.

Če naredimo prerez vrat, po vrsti vidimo naštete sloje – na sredini je izolacijska sredica, ki predstavlja najdebelejši del. Sledi ji plošča, ki preprečuje ukrivljanje vrat in nato še vezana plošča; ta ščiti vrata pred zunanjimi in vremenskimi vplivi. Kot že omenjeno, zunanji dekorativni furnir (če gre za lesena vrata) je tisti, ki ga mi dejansko vidimo. Okvir, ki poskrbi za ojačenje, je narejen iz lameliranega masivnega lesa, brez spojev po dolžini.

Pomembna so tudi tesnila – za dvojno ali trojno tesnenje.

Steklo, ki je vdelano v vratno krilo, je lahko termopan ali tropan z raznimi distančniki, polnjen s plinom in dodanimi peskanimi vzorci. Zakaj steklo? Steklo je zelo iskan dodatek za vhodna vrata, saj jih obogatijo s posebnimi efekti. Gre namreč za svetleč se material, ki lahko odseva vso barvno paleto in s tem poskrbi za vrhunski vtis vhodnega dela. Svetloba, ki prehaja v prostor, dom naredi svetel in topel.

Vhodna vrata

Za varnost skrbijo napredni varnostni vključki – večtočkovne zapore, varnostni cilindrični vložki in rozete ter kvalitetna nastavljiva nasadila. Ta so lahko tudi skrita, je pa izvedba takšnih vrat cenovno dražja. Dodatek, ki pripomore ne le k varnosti, temveč tudi k estetskemu izgledu, je kombinacija kljuke na notranji strani ter zunanje prijemalo na vhodni strani.

Za daljšo obstojnost vrat se odločimo za premaz vrat po RAL barvni lestvici ali za lazurni premaz. K izgledu dodatno pripomorejo razni nerjaveči (inox) dekorativni vstavki. Na spodnjem delu je priporočljivo dodati inox odkapno letev in tesnilo odkapne letve. Vse navedene lastnosti so dogovorjene individualno glede na potrebe in želje stranke.

Ker obstaja toliko različnih izvedb, kolikor je strank, so lahko vrata v praktično kakršnih koli dimenzijah. Možna je tudi dodatna izdelava nadsvetlob in stranskih elementov. Nekateri modeli vhodnih vrat so lahko izdelani v nizkoenergijski ali celo pasivni izvedbi.

Če kljub bogati ponudbi na tržišču želite sami predhodno načrtovati svoja vhodna vrata, je spodaj naštetih nekaj ključnih točk.

  • Razmislite o tem, kakšen model vrat želite. Klasični ali moderen? Želite lesena ali v kombinaciji z aluminijem?
  • Kako želite, da vrata izgledajo od zunaj in od znotraj? Bo kljuka na obeh straneh ali bosta zunaj le ključavnica in prijemalo? Morda vam je bolj všeč vgradni ročaj?
  • Kakšne dimenzije vrat potrebujete in v katero smer se bodo odpirala?
  • Želite efekt svetlobe? Kam bi umestili steklo? Na stran ali nad vhodna vrata, morda kombinacijo obojega?
  • Razmislite o želeni konstrukciji, debelini in pragu.
  • Želite vrata prekriti z barvnim odtenkom po RAL lestvici ali pa morda z lazurnim premazom? Grčast, oljen ali krtačen izgled vrat?
  • Raziščite možnosti ključavnic in kontrol odpiranja. Naprednejši uporabniki se lahko odločite za vgradnjo čitalnika prstnih odtisov ali senzor zaklepanja. Ključavnica lahko ima tudi funkcijo razlikovanja med dnevom in nočjo!
  • Ko sestavite svoja popolna vhodna vrata, pa preverite še, če se videz ujema s fasado in celotnim dizajnom objekta.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja