Baška Voda je čudovit kraj za dopust ali krajši oddih

Prejšni teden sem se za pet dni odpravil na krajši oddih v Dalmacijo. V družbi še dveh prijateljic in enega prijatelja sem se odpravil v Baško Vodo. Malo mestece Baška Voda leži Omišem in Makarsko. Do Omiša je 26 kilometrov, do Makarske pa samo 12 kilometrov.

Ker je nam Slovencem Baška Voda malo bolj oddaljena kot Istra, Otok Krk in ostali bližnji kraji na hrvaški obali, se za letovanje v tem čudovitem kraju odločamo bolj poredko.

Baška Voda je od Trebnjega oddaljena 458 kilometrov. Z normalno vožnjo in brez daljših postankov se da priti v Baško Vodo prej kot v petih urah. Mi smo šli preko Vinice in smo takoj na Hrvaškem (Bosiljevo) zapeljali na avtocesto. Cestnina je v eno smer znašala 160 kun ( cca. 21 evrov).

Baška Voda je zelo prijetno mestece, ki leži pod visokimi vrhovi gorovja Biokovo. Vrhovi nad Baško Vodo segajo nad 1000 metrov nadmorske višine. Če iz mesta pogledamo proti morju, bomo nasproti videli otok Brač. Če pogledamo malo bolj južno, pa bomo videli še otok Hvar. Mesto se ponaša s čudovito prodnato (majni kamenčki) plažo, ki leži tik ob strogem centru mesta. Kar se tiče plaž, je moje osebno mnenje, da se še veliko lepše plaže nahajajo, če se sprehodite po urejeni pešpoti cca. kilometer proti Makarski ali pa kilometer in pol proti Omišu.

Baška Voda
Prodnata plaža v centru mesta – Baška Voda

Izleti z ladjo na otoke Brač, Hvar in Korčula

V centru mesta je tudi manjše pristanišče, kjer so zasidrane predvsem ladje, ki turiste vsak dan vozijo na izlete na Brač, Hvar ali Korčulo. Največja od zasidranih ladji se imenuje Bibe, ki ima zelo zanimivo in tudi cenovno kar ugodno ponudbo. Celodnevni izlet na otok Hvar (Jelsa) in otok Brač (Bol) znaša 230 kun (30 evrov). V ceni je všteto kosilo, en dodaten sladki obrok in pijača v neomejeni količini. Ko sem se pogovarjal z ljudmi, ki prodajajo te izlete, sem dobil občutek, da bi se dalo glede cene barantati in jo znižati. Se posebej to velja za družine in skupine treh ali več oseb.

Ponudba hrane

Baška Voda vam nudi tudi pestro ponudbo hrane. Ima odlične restavracije, ki vam nudijo dobro hrano. Cene kalamarov (ocvrtih ali na žaru) s prilogo so od 55 do 75 kun, čevapčičev pa malenkost nižje. V Baški Vodi najdete tudi nekaj lokalov, ki vam nudijo hitro hrano (hamburgerji, hot-dogi, kos pice,…). V teh lokalih pa so cene bistveno bolj ugodne. Kar konkreten kos pice stane 10 kun, hamburger pa okoli 22 kun.

Zelo dobro ponudbo za kosilo nudi Konoba Toni, ki se nahaja v centru mesta, vendar ne v prvi vrsti. Sam se vedno držim pravila, da jem v restavracijah, ki niso v prvi vrsti. Namreč tiste restavracije, ki niso v prvi vrsti se morajo bolj potruditi za svoje goste in imajo ponavadi tudi nižje cene.

Konoba Toni vsak dan za kosilo nudi tri menije, katerih cena je od 55 – 75 kun. Hrana pa je zelo okusna!

Jutranji tek ob vonju borov in morja

Na morju ni lepšega, kot zgodaj zutraj vstati in iti tečt. Po teku se vreči v prijetno hladno morje in potem v miru spiti kavico.

Prvi dan sem se iz Baške Vode odpravil na tek ob morju proti Makarski. Do mesta Promajna, ki je odaljeno cca 3 kilometre od Baške Vode, je lepo urejena pot. Tek po tej poti je zelo prijeten, saj uživaš ob vonju borov in morja. Poleg tega pa tečeš ob zelo lepi plaži.

Še lepša tekaška proga pa je, če se odpraviš teči proti Omišu. Na začetku je pot sicer malo slabše urejena, predvsem je veliko stopnic. Ko pa po enem kilometru prideš do kraja Brela, se začne zelo lepa pot. Pot poteka ob čudovitih plažah, dosti lepših, kot pa če greš proti kraju Promanja.

Izlet na goro Sveti Jure – 1762 m/n

Če ste že v Baški Vodi, ne smete pod nobenim pogojem izpustiti izleta na goro Sveti Jure, ki leži na 1762 metrov nadmorske višine. Ne se ustrašiti, ne bo vam potrebno pešačiti ure in ure po vročem soncu. Na vrh gore Sveti Jure boste namreč lahko šli z avtom po asfaltirani cesti.

Na poti do vrha boste ob neverjetnih razgledih na obalo in bližnje otoke ostali brez besed. Ob jasnih dnevih se menda vidi celo goro Monte Gargano v Italiji, ki je oddaljena 210 kilometrov. Mi žal nismo imeli te sreče. Vreme je bilo sicer sončno in jasno, vendar so pogled do 210 kilometrov odaljenega Monte Gargano ovirale meglice.

V vožnji proti vrhu gore Sveti Jure boste lahko uživali tudi v čudoviti naravi narodnega parka Biokovo.

Gora Sveti Jure leži v Parku prirode Biokovo. Za vstop v park vam bodo zaračunali vstopnino 50 kun (7 evrov).

Pohodništvo, gorsko kolesarjenje, plezanje,…

V bližnji okolici Baške Vode imate možnosti za številne aktivnosti. Veliko je možnosti za pohodništvo, prav tako za gorsoko kolesarjenje. V Turistički ured Baška Voda, ki je lociran v centru mesta, se boste odpravili po zemljevide poti za pohodništvo in gorsko kolesarjenje.

Za tiste ki radi plezate, pa boste v kraju Brela našli lepo plezališče. Plezališče ima 72 opremljenih smeri različnih dolžin. Največ smeri je dolgih med 20 in 40 metri. Nekaj je tudi krajših ( 8 – 12 metrov). Med plezanjem v plezališču nad krajom Brela boste imeli lep pogled na morje in na otoka Brač in Hvar.

 Apartmaji Baška Voda

Z mojo družbo smo bili nastanjeni v apartmajski hiši, ki se imenuje Apartmaji Baška Voda. Apartmaji Baška Voda imajo na voljo štiri apartmaje za 2 + 2 osebi, en apartma za 3 osebe in en apartma za 2 osebi. Za več informacij kliknite www.apartmajidirekt.com/apartmaji-baska-voda-900.html.

Prijazen upravitelj apartmajev Baška Voda
Prijazen upravitelj apartmajev Baška Voda

 

 

 

 

 

5/5 - (5 votes)

2 komentarja

  1. Res lepo zgleda tale Baška voda in Sveti Jure.

    Hvala za dobre informacije. Ko se bom odpravljala na hrvaško obalo, bom zagotovo imela v mislih tudi Baško Vodo.

    1. jaaaaaa, tud jaz navdušena. sicer smo bili v Breli, to je mestece, ki se drži Baške Vode, tako da smo raziskali tudi Baško vodo. in se peljali z ladjo Bibe. ji še vedno rečejo disko brod? zakoooon.
      tam smo bili že 3*, sigurno pa se ne bo ustavilo pri tej številki!!!!

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.