Celjska koča je priljubljena pohodniška točka nad Celjem

Na poti na Celjsko kočo

Celjska koča je priljubljena izletniška točka, kamor radi zahajajo vsi ljubitelji narave in rekreacije. Tako sva tudi midva najin izlet v Celje in okolico začela z vzponom na Celjsko kočo.

Na nadmorski višini 652 metrov se poleg manjšega smučišča nahaja lepo urejen hotel in restavracija. Do Celjske koče je mogoče priti tudi z avtom, tam pa je izhodišče tudi za kar nekaj vrhov kot so Grmada nad Celjem, Srebotnik, Tolsti vrh nad Celjsko kočo, in drugi.

Kako pridemo do Grmade iz Celjske koče si preberite na tej povezavi www.tomazgorec.si/grmada-nad-celjem.

V poletnem času je na smučišču ob Celjski koči urejeno poletno sankališče, zraven pa je tudi 829 metrov dolg ZIP line.

Po klinih skozi Hudičev graben

Kako do izhodišča?

Izhodišč za Celjsko kočo je več. Midva s Tomažem nisva poznala nobene od poti, zato sva med vožnjo proti Celju brskala po spletu, in našla eno zelo zanimivo pot. Pot skozi Hudičev graben pelje skozi zelo ozko sotesko Hudičevega potoka. “To bo vsekakor zanimiva pot”, sva si rekla, in se peljala proti izhodišču.

Avtocesto sva zapustila na izvozu Celje – center, in nadaljevala v smeri Laškega. Ko zapustimo središče Celja, na naslednjem semaforju zavijemo levo, prečkamo reko, in za mostom zavijemo desno. Nato nadaljujemo naravnost in sledimo oznakam za Hudičev graben. Na desni strani boste opazili veliko, lepo urejeno parkirišče, ki je brezplačno.

Pot na Celjsko kočo skozi Hudičev graben

Od parkirišča se vrnemo le nekaj deset metrov po cesti nazaj, ko nas table za Hudičev graben usmerijo levo, kjer teče potok. Pot postaja vedno bolj zanimiva, in že kmalu se povzpnemo po prvih klinih in jeklenicah. Pot vseskozi poteka tik ob potoku, soteska pa v nadaljevanju postane zelo ozka, na obeh bregovih so strme skalnate stene, in edina pot je po steni, kjer plezamo po klinih in jeklenicah. Potrebna je primerna obutev, saj je na nekaterih delih zelo spolzko. Ko se pot malo umiri, in že mislimo, da je plezanja konec, zagledamo še bolj zanimiv del. Vzpon po navpični steni, in prečkanje železne brvi sta bili meni najbolj zanimivi.

Kakšna je ta izredno zanimiva pot na Celjsko kočo si poglejte v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Vzpon na Celjsko kočo skozi Hudičev graben je zelo zanimiva in raznolika, hoja ob vodi in plezanje tik nad njo, popestrita celoten izlet.

Sledi še nekaj plezanja, nato pa se ozka soteska konča, in pridemo do prvega razcepa. Levo pot vodi na 700 metrov visok Srebotnik, kar piše na drevesu. Nama so prijazni pohodniki, ki sva jih srečala malo prej povedali, da morava na tem križišču za Celjsko kočo zaviti desno. Še ena pot gre tukaj naravnost, a ta žal ne veva kam vodi.

Zavijeva desno, sledi krajši vzpon skozi gozd. Zelo prijetna gozdna pot se kmalu položi, in v pomladnem času je pravi užitek hoja skozi zeleno oazo.

Hoja skozi zeleno oazo

Kmalu prideva do kolovoza, kjer je zopet razpotje, in cel kup poti, ki vodijo v različne smeri, a nikjer nobene oznake. Pomagala sva si z zemljevidom, in gledala v kateri smeri se nahaja Celjska koča. Usmerila sva se levo, na širšo kolovozno pot, ki se je rahlo spuščala navzdol. Prišla sva do rampe, kjer se pot priključi široki cesti. Tukaj so prvi smerokazi, in midva nadaljujeva naravnost.

Pot pelje mimo stanovanjske hiše, kjer je tudi razcep v desno za Grmado. Tukaj nadaljujemo še naravnost, in po nekaj minutah hoje prispemo do Celjske koče.

Lep sončen dan sva izkoristila za kavico na terasi hotela. Na eni strani pogled na smučišče, na drugi pa čudovit razgled na Grmado in okoliške hribe.

Parkirišče pri Celjski koči

Celjska koča ponuja cel kup različnih dejavnosti za vso družino, zato ni čudno, da je tako priljubljena. Povzpela sva se malo po pobočju smučišča, da sva si pobližje ogledala poletno sankališče. Poleg tega bodo otroci lahko uživali v pustolovskem parku in ZIP line-u, poleg pohodništva pa je to priljubljena točka tudi med kolesarji.

Naju je čakal še vzpon na Grmado in potem obisk Šmartinskega jezera. Obisk Celjske koče priporočava vsem, za vzpon lahko izberete sebi najlažjo pot, lahko pa se do koče pripeljete tudi z avtom.

Koliko časa se hodi na Celjsko kočo?

Na Celjsko kočo vodi veliko poti. Za najkrajšo boste potrebovali eno uro hoje, za nekatere pa celo od dveh do treh ur. Najbolj zanimiva pot vodi skozi Hudičev graben. Po tej poti boste hodili približno eno uro in pol.

Ali je vzpon primeren tudi za otroke?

Seveda, vzpon ni zahteven, lahko izberete poti, ki so povsem nezahtevne.

Kateri letni čas je najboljši za obisk?

Celjska koča je zanimiva v vseh letnih časih. Pozimi tam obratuje smučišče in zimski turizem, v poletnih mesecih pa predvsem pohodništvo, kolesarstvo in druge aktivnosti kot so ZIP line, poletno sankanje, pustolovski park,...

Ali se je do Celjske koče mogoče pripeljati z avtom?

Z avtom se je mogoče pripeljati čisto do Celjske koče, kjer je urejeno veliko parkirišče.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja