Grmada nad Celjem je hišna gora Celjanov

Zvonček želja na Grmadi

Grmada nad Celjem je 718 metrov visoka gora, ki ji pravijo tudi hišna gora Celjanov. Nahaja se v bližini Celjske koče, do katere je 30 minut hoje.

Na vrhu Grmade se nahaja vpisna knjižica, zvonec želja in velik križ. Na eni strani lahko opazujete razgled na Celjsko kočo in okoliške vrhove, na drugi strani pa se odpre čudovit razgled na mesto Celje.

Na Grmado se je mogoče povzpeti iz različnih smeri, v povprečju boste za vzpon potrebovali eno uro in pol. S Tomažem sva za vzpon izbrala pot skozi Hudičev graben, ki zelo popestri celotno pot. Najprej sva šla do Celjske koče, od tam pa potem še na Grmado.

Kako zanimiva je pot skozi Hudičev graben si lahko preberete na tej povezavi www.tomazgorec.si/hudicev-graben.

Kako do izhodišča?

Na izvozu Celje – center zapustimo avtocesto in nadaljujemo proti Laškem. Ko zapustimo središče mesta, na semaforiziranem križišču zavijemo levo, prečkamo reko, in za mostom zavijemo desno. Sledimo oznakam za Hudičev graben, in po nekaj minutah vožnje lahko na desni strani opazimo veliko urejeno parkirišče, kjer brezplačno parkiramo.

Pot na Grmado skozi Hudičev graben

Do Grmade nad Celjem skozi Hudičev graben

Hudičev graben je zanimiva soteska skozi katero se večino časa vzpenjamo po klinih in jeklenicah. Priporočljiva je primerna obutev, saj je podlaga spolzka, še posebno po deževnem vremenu.

Vzpon skozi sotesko je zelo zanimiv in ni preveč zahteven, a previdnost vseeno ni odveč.

Ko se soteska konča, pridemo do križišča, na katerem je levo odcep za Srebotnik, desno pa nadaljujemo v smeri Grmade in Celjske koče. Naj vas ne zavede ozka pot, ki pelje naravnost. Tukaj se držimo desne, pot se začne vzpenjati skozi gozd, kjer je hoja pravi užitek.

Ko se pot položi pridemo do večjega razcepa, kjer ni nobenih oznak. Tukaj sva si s Tomažem pomagala z zemljevidom, da sva videla v katero smer morava. Držati se morate široke kolovozne poti, ki pelje levo, in se rahlo spušča. Kmalu pridete do zapornice, in smerokazov, pot se tam priključi makadamski cesti. Nadaljujemo po cesti, in kmalu pridemo do stanovanje hiše, pred katero zavijemo desno. Po nekaj minutah hoje lahko na desni zagledamo tablo Tabor, klopi in mize sredi travnika, in tudi čudovito Pečovniško kočo na Grmadi. Koča se nahaja na nadmorski višini 620 metrov.

Kakšna je pot na Grmado in kakšen je razgled na vrhu si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Od koče sledi še zadnji vzpon skozi gozd, in po približno 15 minutah hoje dosežemo vrh Grmade. Na vrhu kjer se odpre lep razgled bomo najprej opazili velik križ. Malo bolj skrita ob drevesih je vpisna knjižica, pri križu pa stoji zvonček želja.

Razgled na Celje z Grmade

Razgled na mesto Celje lahko ob lepe vremenu izkoristimo za čudovite fotografije, na drugi strani pa se lepo vidi Celjska koča, in Posavsko hribovje. V ozadju za mestom Celje se vidi tudi del Šmartinskega jezera, ki sva ga s Tomažem obiskala, ko sva se vrnila z Grmade. 

Na nasprotni strani, s katere sva s Tomažem dosegla vrh Grmade, se vidi, da na vrh pripelje še ena pot, ki se strmo vzpenja po prepadni strani. Ta pot, kot so nama povedali pohodniki, naj bi bila kar zahtevna in zelo strma.

Midva sva se nato vrnila nazaj do Pečovniške koče, nato pa sva pri koči zavila levo, po označeni poti za Hudičev graben. Ta pot sicer ne pelje prav skozi sotesko po kateri sva se vzpenjala prej, a je tudi zanimiva in prijetna. Po dobro označeni poti prišla na glavno cesto le nekaj sto metrov pred parkiriščem, kjer sva parkirala avto.

Pečovniška koča na Grmadi

Vzpon na Celjski Triglav, kot Grmado tudi poimenujejo domačini, je nezahteven, in ga priporočava vsem ljubiteljem lepih razgledov in narave.

Kje je izhodišče za Grmado nad Celjem?

Izhodišč za Grmado je več. Od bolj zahtevnih do nezahtevnih. Najbolj zanimiva pot na Grmado je zagotovo pot skozi Hudičev graben, za katero je izhodišče v vasi Zvodno.

Koliko časa se hodi na Grmado?

Na Grmado se hodi približno eno uro in pol, odvisno katero pot izberete in koliko se ustavljate.

Ali je vzpon primeren za manjše otroke?

Vzpon na Grmado ni zahteven. Da si skrajšate pot, se lahko do Celjske koče pripeljete z avtom, potem pa imate do vrha Grmade približno pol ure hoje.

Ali je na vrhu kakšna koča?

NA vrhu Grmade je le vpisna knjižica, zvonček in križ. Se pa pod vrhom Grmade nahaja Pečovniška koča na Grmadi, kjer boste lahko v lepem ambientu kaj pojedli in popili.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja