Šmartinsko jezero je celjski biser

Ob Šmartinskem jezeru

Šmartinsko jezero se nahaja pri Celju, in mnogi ga imenujejo kar celjski biser. Izredno priljubljena izletniška točka privablja obiskovalce v vseh letnih časih.

Šmartinsko jezero je eno večjih umetnih jezer pri nas, nastalo je leta 1970. Dolžina celotne obale naj bi bila dolga kar 12 kilometrov, a žal trenutno še ni mogoče prehoditi celotnega obsega jezera. Za sprehajanje je urejenih približno 5 kilometrov poti.  

S Tomažem sva Šmartinsko jezero obiskala, ko sva se vračala iz najinega vzpona skozi Hudičev graben na Celjsko kočo in Grmado nad Celjem. Več o priljubljeni Celjski koči si preberite na tej povezavi www.tomazgorec.si/celjska-koca.

Pot čez nasip

Kako do Šmartinskega jezera?

Na Štajerski avtocesti izberemo izvoz Celje center. Na prvem križišču zavijemo levo v smeri centra, nato pa na drugem semaforju zavijemo desno. Na prvem in drugem krožnem križišču nadaljujemo naravnost, na tretjem pa zavijem pri prvem izvozu, desno. Od tu naprej sledimo oznaka za Šmartinsko jezero, ki nas v nekaj minutah pripeljejo do cilja.

Na levi strani boste opazili večje parkirišče, ki je brezplačno. Lahko se odpeljete tudi naprej, kjer cesta  pripelje v neposredno bližino Šmartinskega jezera. Tam je mogoče parkirati tik ob cesti, a verjetnost, da boste našli prosto parkirno mesto je manjša.

Kako lepo je pri Šmartinskem jezeru si lahko pogledate v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Sprehod ob Šmartinskem jezeru

Midva s Tomažem sva parkirala na večjem makadamskem parkirišču, kjer je bilo na soboto popoldan še dovolj parkirnih mest. Od parkirišča sva se odpravila preko glavne ceste, nato pa po potki ali stopnicah po klancu navzgor. Ko pridemo do vrha, gremo lahko najprej desno, po stopnicah navzdol, kjer pot pelje čez nasip. Lahko pa gremo najprej levo, skozi gozd, kot sva šla tudi midva s Tomažem. Ob tej poti boste najprej na desni strani zagledali otroška igrala in bar. Na levi so lepo urejene sanitarije, ki so brezplačne. Zelo lepo in pohvalno, če primerjamo z nekaterimi bolj turistično obleganimi mesti.

Pot se nadaljuje tik ob jezeru, mimo ene izmed plaž, kjer se poleti kopajo. Nato pa se začne meni najljubši del poti, ki vodi po lesenih pomolih nad jezerom. Hoja tukaj je zares pravi užitek. Kmalu pridemo do naslednjega razcepa, kjer lahko zavijemo desno in prečkamo dolg most čez jezero. Lahko pa se držimo leve, in gremo po lepo urejeni krožni poti, ki skoraj ves čas pelje skozi gozd. Ob poti so tudi urejene klopi in učne table.

Most čez Šmartinsko jezero

Midva sva se odločila, da greva levo, in prehodiva najprej krožni del poti. Čeprav pot tukaj vodi skoraj tik ob jezeru, vode večinoma časa ne vidimo zaradi dreves. Vmes prečkamo še lesen mostiček. Na drugi strani, ko se krožna pot zopet priključi mostu čez reko, je čolnarna, kjer lahko kaj pojeste in popijete, nudijo pa tudi izposojo čolnov, supov in ostalih rekvizitov za rekreacijo na vodi. Od tu naprej sva želela videti, če pelje naprej morda kakšna pot, da bi nadaljevala hojo ob jezeru. Za čolnarno na parkirišču sva srečala prijaznega gospoda, ki nama je povedal, da žal tukaj naprej ne bova nikamor prišla, saj cesta okrog jezera zaenkrat še ni urejena. Prihranil nama je nekaj časa in truda, vrnila sva se nazaj do čolnarne. Tokrat je bil na vrsti dolg most, ki je tudi posebna atrakcija Šmartinskega jezera.

Lesene poti ob jezeru

Prečkala sva most in se vrnila po že prej prehojeni poti nazaj do točke nad nasipom, kjer sva na začetku zavila levo. Spustila sva se po stopnicah na nasip, kjer se nam odpre nova perspektiva pogleda na Šmartinsko jezero. Lepo urejena sprehajalna pot na koncu nasipa preide v gozd. Po nekaj minutah hoje po gozdu pridemo do lesenih pomolov za hojo nad vodo. Zadnjih nekaj sto metrov preden se pot konča so leseni pomoli narejeni tako, da lahko na njih sedimo tik ob vodi. Ta del se mi zdi super za posedanje ob vodi in sproščanje. Na koncu je še en gostinski lokal, in sanitarije.

Pogled na jezero z nasipa

Kot sem že omenila se tukaj pot konča, ob jezeru ni več mogoče naprej, tako da se je potrebno vrniti po isti poti nazaj. Celotna dolžina vseh urejenih poti ob jezeru je približno 5 kilometrov.

Šmartinsko jezero je res čudovit kraj, ki ponuja ogromno možnosti za aktivno ali pa bolj ležerno preživljanje časa. Še posebej poleti je možnosti res veliko, saj se je v jezeru mogoče kopati. Je pa že sama hoja ob jezeru zelo sproščujoča, tako da vam resnično priporočava obisk tega celjskega bisera.

Ali je za obisk Šmartinskega jezera potrebno plačati parkirnino?

Parkiranje ob Šmartinskem jezeru je brezplačno na velikih, lepo urejenih parkiriščih.

Kdaj je najboljši čas za obisk?

Šmartinsko jezero je čudovito v vseh letnih časih. V spomladanskem času je lepo, ko se narava prebuja, v poletnem pa je super, ker se je v jezeru mogoče kopati. Jeseni in pozimi pa je sprehod ob jezeru zelo sproščujoč.

Koliko časa se hodi okrog jezera?

Celotnega jezera ni mogoče prehoditi. Poti, ki so urejene ob jezeru so vse skupaj dolge približno 5 kilometrov, za hojo pa bomo potrebovali kakšno uro, oziroma odvisno koliko se bomo ustavljali.

Ali je obisk primeren tudi za družine z manjšimi otroci in vozički?

Obisk Šmartinskega jezera je super za družine z otroci, saj so ob jezeru lepo urejena velika igrala. Po urejenih poteh ob jezeru je mogoče hoditi tudi z vozičkom, le na nekaterih mestih je par stopnic, kjer ga je potrebno dvigniti.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja