Hudičev graben – skozi zanimivo sotesko po klinih in jeklenicah

Najbolj zanimiv del skozi Hudičev graben

Hudičev graben je zelo zanimiva in raznolika pot skozi ozko sotesko Hudičevega potoka. Nahaja se pri Celju, in predstavlja eno izmed poti na okoliške hribe. Skozi Hudičev graben se lahko podamo na priljubljeno Celjsko kočo, in pa tudi na Grmado nad Celjem, Srebotnik, in nekaj drugih vrhov.

S Tomažem sva se odpravila na izlet v Celje in okolico, in najin prvi cilj je bila Celjska koča. Kako je na Celjski koči si lahko preberete v prispevku na tej povezavi www.tomazgorec.si/celjska-koca.

Ker nihče od naju še ni bil tam, sva med vožnjo gledala po spletu, kje je izhodišče. Tako sva čisto po naključju našla Hudičev graben, in takoj sem vedela, da bo ta pot kot nalašč za naju. No, posebej za Tomaža, ki je tovrstnih podvigov vajen, in za njega ne predstavljajo nobenega problema.

Pot je sicer označena kot zahtevna, kjer je poleti priporočena oprema čelada, pozimi pa še cepin in dereze. A moj strah, da bo pot prezahtevna zame, je bil povsem odveč. Res je, da mora biti varnost na prvem mestu, in da previdnost ni nikoli odveč, a če si pazljiv, zares ni nič zahtevnega. Med najinim obiskom sva srečala tudi druge pohodnike z otroki starimi od deset let in naprej. Priporočljivo pa je tudi, da imate primerno obutev, saj so skale po katerih se hodi spolzke.

Vzpon po klinih in jeklenicah je zelo zanimiv

Izhodišče v vasi Zvodno

Če Štajersko avtocesto zapustite na izvozu Celje center, nadaljujete ves čas naravnost v smeri Laškega. Ko je konec središča mesta, na semaforju zavijemo levo, in nato za mostom desno. Nadaljujemo naravnost v smeri vasi Zvodno, sledimo oznakam za Hudičev graben, in nato na koncu naselja na desni strani zagledamo veliko, lepo urejeno parkirišče. Parkirišče se nahaja nasproti ribogojnice in je brezplačno.

Od parkirišča greste le nekaj metrov po cesti nazaj, nato pa vas tabla usmeri levo, kjer se pot počasi začne vzpenjati. Že po nekaj minutah pridemo do potoka, in pot postaja vedno bolj zanimiva. Ves čas hodimo ob vodi, soteska pa je vedno ožja. Ko so na obeh bregovih le še strme skale, se začnejo prvi klini in jeklenice.

Kako izgleda vzpon skozi Hudičev graben si poglejte v spodnjem videoposnetku:

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev YouTube kanal. Tam najdete veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Številni manjši slapiči in bujna narava, predvsem v pomladanskem času, zares popestrita celotno pot. Ko že mislimo, da je najbolj zanimivega dela konec, zagledamo zelo ozko sotesko, s strmimi stenami, po kateri se moramo na eni strani povzpeti po klinih navzgor in prečkati potok po ozki železni brvi. Ta del je meni osebno najbolj zanimiv in razburljiv.

Prečkanje potoka po ozki, železni brvi

Ko se ozka soteska konča pridete do prvega razpotja, kjer lahko zavijete levo za Srebotnik, in desno za Celjsko kočo in Grmado. Če se boste odpravili proti Celjski koči, boste nadaljevali po vzpenjajoči poti skozi gozd. 

Za povratek nazaj na izhodišče priporočam, da izberete vzporedno pot Hudičevemu grabnu. Do nje pridete, če sledite oznakam za Pečovniško kočo na Grmadi. Pred kočo boste opazili smerokaz, ki vas za Hudičev graben usmeri desno. Pot poteka približno vzporedno od Hudičevega grabna, saj se na izhodišče vrnemo le nekaj sto metrov nižje v vasi Zvodno.

Čudoviti slapovi in narava v soteski Hudičev graben

Hudičev graben je zelo zanimiv in predstavlja pravo doživetje, zato priporočava, da ga obiščete in se podate na kakšnega od vrhov v bližini. Priporočava primerno obutev in pazljivost pri same vzponu po klinih in jeklenicah. Če pa vam ostane še kaj časa, lahko obiščete še priljubljeno Šmartinsko jezero, o katerem si več preberite na tej povezavi www.tomazgorec.si/smartinsko-jezero.

Ali je za vstop v Hudičev graben potrebno plačati vstopnino?

Ne, vstop v Hudičev graben je povsem brezplačen.

Kje je izhodišče za Hudičev graben?

Hudičev graben se nahaja pri Celju, izhodišče je v vasi Zvodno, kjer lahko na velik brezplačnem parkirišču parkirate.

Ali je vzpon skozi sotesko zahteven?

Skozi Hudičev graben se večino časa vzpenjamo po klinih in jeklenicah. Vzpon ni zahteven, potrebna je le pazljivost in primerna obutev.

Kdaj je najprimernejši čas za obisk soteske Hudičev graben?

Najbolj primeren čas za obisk je spomladi in poleti. V jesenskem času je potrebna večja pazljivost zaradi listja in spolzke podlage.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja