Deja Jakopič – pravnica, ki osvaja slovenske vrhove

V tokratni rubriki intervjujev s pohodniki in popotniki vam predstavljamo pravnico Dejo, ki obožuje naravo in šport. Deja svoje sledilce na Instagramu, pod prikupnim imenom Mala pošast Mici, razveseljuje s svojimi pohodniškimi fotografijami, ki sledilce kar pritegnejo, da se tudi sami odpravijo v hribe, kjer Deja najbolj uživa. 

Nam za začetek poveš nekaj o sebi…

Ime mi je Deja (uradno sem sicer Andreja, a tako me običajno pokliče samo še mami, kadar je jezna name), prihajam z Gorenjske, točneje z Jesenic. Sem jesenski otrok, ki ima rad naravo, šport, fotografijo, črno kavo in sobne rastline. Po poklicu sem pravnik, kar marsikoga preseneti. Tudi sama bi rekla, da sem definitivno kreativni tip človeka in čeprav pravo do neke mere omogoča kreativnost, čutim, da bi svojo poklicno pot rada preusmerila na kakšno drugo področje. 

Tvoj Instagram profil krasi na stotine fotografij čudovitih hribov. Od kje ta ljubezen do pohodništva, oz. kdaj si se navdušila nad osvajanjem vrhov?

Mislim, da imamo Gorenjci klance in hribe kar v krvi (smeh). Hribe sem obiskovala že kot otrok (seveda ne ravno prostovoljno), bolj redno pa sva jih s fantom začela obiskovati slabih 10 let nazaj, proti koncu študija, saj so bili dober kontrast in sprostitev napram dolgemu sedenju za knjigami. Pa tudi klasičnega študentskega (predvsem nočnega) življenja sem se dodobra naveličala (smeh).

Greš v hribe največkrat sama ali v družbi?

V hribe se sicer največkrat odpravim v družbi fanta, včasih pa se zgodi, da se odpravim tudi sama. Velikokrat s fantom štartava skupaj in del poti hodiva oziroma tečeva vsak posebej v svojem tempu, potem pa se dobiva nekje na poti in nadaljujeva skupaj.

Kam se najrajši odpraviš, ko ni omejitev seveda, katera gora ti je najljubša?

Obstaja nekaj klasičnih destinacij, ki jih imam praktično pred domačim pragom in se nanje lahko odpravim kar peš iz stanovanja, zato jih tudi velikokrat obiščem ? takšna je na primer Golica kadar sem na Jesenicah ali pa Vitranc oziroma Ciprnik kadar sem v Kranjski Gori. Obe turi sta super za trening pa tudi razgled je zelo lep, tako da se jih ne naveličam. Pa tudi sicer najrajši obiskujem gore na relaciji Jesenice ? Kranjska Gora. Pred vsemi trenutnimi ukrepi sem imela neko obdobje, ko sem raje več hodila, pa čeprav po že znanih poteh v okolici doma, kot pa se vozila na drugi konec Slovenije. To obdobje zaradi trenutnih ukrepov še vedno traja (smeh).

Kako pogosto greš v hribe, je to del tvojega vsakdana?

Žal mi služba ne omogoča veliko fleksibilnosti glede delovnika, zato se v hribe ponavadi odpravim med vikendom, v poletnih mesecih pa včasih tudi med tednom po službi, če je le dovolj časa in je vremenska napoved stabilna.

Kaj zate pomenijo hribi, kaj ti pomeni, ko osvojiš nek vrh? Bi lahko rekla, da si “zasvojena” s hribi?

Običajno grem v hribe preprosto uživat in takrat osvojitev vrha nima nobenega posebnega pomena. Kdaj pa kdaj se tudi zgodi, da na vrh sploh ne pridem oziroma ne grem. In zaradi tega se ne počutim nič slabše, kot bi se, če bi na vrh prišla. Ker se v zadnjem času rada rekreativno ukvarjam z gorskim tekom, grem velikokrat na turo bolj za trening, torej čim hitreje, v tem primeru vrh prinese predvsem olajšanje in zadovoljstvo ob premaganem izzivu. Ne bi rekla, da je to “zasvojenost”, ampak je to preprosto način življenja in del mene. Včasih na družbenih omrežjih preberem kakšen dolg zapis koga, ki do potankosti opiše vsa svoja doživljanja ob osvajanju kakšnega vrha. Sama teh občutkov ne znam ubesediti, niti ne vem, če jih sploh hočem. To je del mojega notranjega sveta. Rada pa na družbenih omrežjih delim fotografije s tur in kakšne zabavne prigode.

Trenutno smo zelo omejeni glede gibanja po Sloveniji, kam se sedaj največkrat odpraviš?

Ker trenutno delam od doma, sem se že pred vsemi omejitvami preselila nazaj na Jesenice, kjer imam stalno prebivališče, tako da sem v tem obdobju že kar nekajkrat prehodila celotno severno mejo jeseniške občine v Karavankah, to je od Hruškega vrha do Vajneža (smeh).

Si tudi ti letošnje poletje zaradi situacije, v kateri smo se znašli, bolj intenzivno odkrivala Slovenijo? Si morda bila na kakšni lokaciji, ki je prej še nikoli nisi obiskala?

Trenutna situacija je definitivno pripomogla k temu, da se poleti nisem odpravila na nobeno potovanje v tujino. Ker sem letos imela tudi zelo malo dopusta, sem vse proste dni preživela kar v Kranjski Gori in okolici, kjer mi je uspelo obiskati nekaj novih vrhov. Izven “domačega okoliša” pa mi je letos prvič uspelo obiskati planino Dolga njiva pri Tržiču in se povzpeti na Košutnikov turn. Greben Košute je res čudovit in pogled nanj prav nič ne zaostaja za opevanim pogledom iz dolomitske Secede proti skupini Odle.

Imaš na svojem “must visit” seznamu kakšen kraj, destinacijo, hrib, katerega ti še ni uspelo obiskati?

V Sloveniji bi rada še nekoliko bolje spoznala poti in vrhove v okolici Logarske doline, ki zaradi relativne oddaljenosti izhodišča nekako nikoli ne pridejo na vrsto. Za tujino pa je spisek precej daljši (smeh).

 

Katero znamenitost, ki ni toliko poznana, in si jo obiskala, bi priporočala, da si jo mora ogledati vsak?

Tole je pa zelo težko vprašanje (smeh). Kot sem že omenila, me je letos navdušila planina Dolga njiva. Na planini je tudi planšarija, kjer nudijo odlično hrano. Po mojem mnenju jo lahko obišče prav vsak in si prilagodi svoj obisk z dodatnimi cilji v okolici.

Kam se boš najprej odpravila, ko bodo ukrepi odpravljeni, in se bomo spet lahko prosto gibali po Sloveniji?

Verjetno samo v sosednjo občino Kranjska Gora (smeh).

Kje te lahko spremljamo, poleg družbenih omrežij?

Poleg Instagrama, kjer sem najbolj aktivna, imam tudi spletno stran www.kamnitosrce.com, kjer pišem blog in za katero upam, da bo v prihodnje ponudila še več vsebin, povezanih z naravo, športom pa tudi vsakdanjim življenjem.

Na našem blogu bomo objavljali zgodbe pohodnikov, hribolazcev, popotnikov, in ostalih, ki obiskujejo Slovenijo, potujejo po svetu in odkrivajo skrite kotičke. 

Če mislite, da je tudi vaša zgodba zanimiva, ali pa imate kakšen predlog koga bi lahko predstavili, nam pišite na elektronski naslov: tjasazupan@lepote-slovenije.si 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja