Etno vasica Raj u raju in več kot pol stoletja zapuščen jez

Bosna in Hercegovina postaja vse bolj priljubljena destinacija za popotnike in turiste. To ni nič nenavadnega, saj premore številne zelo znane znamenitosti. Poleg tega so cene zelo ugodne, ljudje prijazni in hrana odlična.

Večina ljudi v Bosni in Hercegovini obišče predvsem Sarajevo, Jahorino, Mostar in Jajce. Žal pa ne vedo, da obstaja še veliko manj znanih skritih biserov. Eden takih biserov je dolina reke Bašćice. Pravzaprav to ni dolina, ampak je verjetno kar kanjon. 

Malo pred koncem doline se nahaja vasica Idbar, kjer so naredili zelo zanimivo etno vasico Raj u raju. Kako je vasica videti, si poglejte v spodnjem videoposnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Etno selo Raj u raju nudi tudi prenočišča. Njihovo ponudbo lahko preverite na www.booking.com/hotel/ba/turistiako-selo-raj-u-raju.sl.html?aid=1845696. Jaz tam sicer še nisem prespal, bi se pa z veseljem zbudil v tem čudovitem okolju, obdanem s hribi. 

Še bolj kot nad etno vasico Raj u raju sem bil fasciniran nad več kot pol stoletja starim zapuščenim jezom, ki se nahaja manj kot dva kilometra pred etno vasico Raj u raju. 

Jaz so zgradili leta 1959. Namen jezu ni bil proizvajati elektriko, ampak so ga naredili zato, da reka Bašćica ne bi nanašala mulja v bližnje Jablaničko jezero. 

Ko so jez spravili v funkcijo, se je za njim hitro nabralo veliko vode. Voda se je začela prelivati čezenj. Ker je bil jez slabo narejen, so se začele v njem pojavljati razpoke. Poklicali so specialno enoto za miniranje, da so spodnji del jezu zaminirali in dali reki prosto pot. Kasneje so domačini naredili še luknjo v delu, kjer je zdaj cesta. 

Kako je videti jez, ste si lahko pogledali v zgornjem videoposnetku. Kakor ste videli, sem nanj tudi splezal. Mogoče bo nekaterim ta jez čisto brez veze. Meni ni bil, ker me res zanimajo take stvari. 

Etno selo Raj u raju se nahaja v bližini mesta Konjic. Konjic je zanimiva turistična točka, ki je najbolj znana potem, da se v neposredni bližini nahaja Titov bunker. Konjic je znan tudi po raftingu na reki Neretvi. Drugače je tudi samo mesto zanimivo. V njem stoji zanimiv Stari most, ki je bil zgrajen preko reke Neretve leta 1682. 

Če boste iz Sarajeva šli v Mostar, se ustavite v tem zanimivem kraju. Še bolje pa je, da en dan prespite v tej zanimivi etno vasici. 

Naj vam za konec izdam še en skriti biser v Bosni in Hercegovini. Najdete ga na www.tomazgorec.si/lukomir. Ni sicer tako neznani biser kot dolina reke Bašćice. A za Slovence je še vedno precej neznan. 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja