V naravnih toplicah Klevevž se lahko kopate tudi pozimi, saj ima voda blizu 25 stopinj

V bližini Šmarjeških Toplic na Dolenjskem se nahajajo zanimive in posebne naravne toplice Klevevž, v katerih se lahko kopate skozi vse leto, saj ima termalna voda 24,8 stopinje Celzija. V bistvu je to temperatura termalnega izvira, ko voda privre na površje. V bazenu pa je temperatura vode pozimi zagotovo za kakšno stopinjo nižja, saj se verjetno kar hitro ohladi. Še posebej, če je zunaj zelo mrzlo. 

V naravnih toplicah Klevevž sem se kopal že večkrat. Nikoli sicer poleti, ker je tukaj čisto prevelika gneča. Takrat grem raje na kakšno kopališče ob reki Krki. V Klevevžu se najraje kopam pozimi, ko je temperatura zunaj pod ničlo, v okolici pa je sneg.

Ko je letos v Sloveniji zapadel prvi sneg in so temperature zraka padle krepko pod ničlo, sva se s Tjašo, s katero raziskujeva našo lepo Slovenijo, odpravila v Klevevž. Atmosfera je bila popolnoma zimska. Bilo je par centimetrov snega, temperatura je bila okoli minus štiri stopinje in okoliška drevesa so bila prekrita s snegom. Torej čisto zimska pravljica. 

Ko sva se s Tjašo slekla do kopalk, naju je že malo začelo zebsti, ampak sva nekako kar opogumljeno šla v vodo. Prvi občutek je bil, da je voda mlačna, kar je bilo čisto v redu. Ampak, če si bil pri miru, te je hitro začelo zebsti. No, vsaj mene, Tjašo pa zagotovo tudi. Vem, da bo kdo rekel, da se nekateri kopajo v vodi, ki ima štiri stopinje, ampak jaz žal nisem za takšne stvari. 

Kako se je kopati v termalni vodi, ko je temperatura zraka minus štiri stopinje in je zunaj sneg, si poglej na spodnjem videoposnetku. 

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

S Tjašo sva se v bazenu namakala okoli 15 minut. Skoraj ves čas sva plavala, sicer bi naju začelo zebsti. Bi pa brez težav zdržala v vodi še dlje – dokler plavaš, te res nič ne zebe. 

Manjši šok pa doživiš, ko greš moker ven. Ni namreč prijetno pri minus štirih stopinjah zunaj biti moker. Obrisal sem se z brisačo in se oblekel, kolikor hitro je šlo. 

Po končanem kopanju v naravnih toplicah Klevevž je Tjašo kar zeblo, tako da se je odpravila v avto, jaz pa sem šel pogledati dve kraški jami, ki sta na drugem bregu reke Radulje. Ker je bila voda previsoka, da bi lahko šel čez, sem moral iti skozi celotno sotesko, da sem našel neko zasilno možnost prečkanja reke. Kako sem šel preko reke Radulje, si lahko pogledate na zgornjem videoposnetku. Ni bilo ravno najbolj varno, ampak ni šlo drugače. 

Sicer pa je soteska reke Radulje res lepa in s sprehodom skozi njo nisem imel težav. Soteska je kratka in jo prehodiš v petih minutah oziroma malo več, če so tla spolzka in moraš biti malo previden. 

Do kraških jam pa sem prišel kar težko. Šel sem po zelo strmem pobočju, ki je bilo kar nevarno za zdrs, saj je bilo na tleh par centimetrov snega. Kasneje sem sicer ugotovil, da se lahko do jam pride tudi na precej bolj preprost način.

Obe kraški jami v Klevevžu sem že večkrat obiskal, vendar nikoli nisem imel s sabo dobre luči, da bi lahko šel globlje v jamo. Tokrat sem imel s seboj video luč na baterije, ki v taki jami naredi skoraj dan. 

Kako je videti zgornja kraška jama, si poglejte na zgornjem videoposnetku. Vidite lahko, kako sem šel v podzemlje. Po mojem mnenju sem hodil približno 25 metrov v notranjost jame. Ta se sicer še nadaljuje skozi zelo majhno odprtino. Nadaljevati si nisem upal, saj nisem bil primerno oblečen, poleg tega pa me je tudi zeblo in se nisem počutil dovolj sigurnega, da bi šel naprej. O jamah namreč ne vem veliko, verjamem pa, da so te stvari lahko nevarne tudi, če je spočetka vse skupaj videti popolnoma varno.

Ko sem si ogledal zgornjo jamo, sem šel kar bos po snegu do spodnje jame, ki je oddaljena samo par deset metrov. Obul se nisem, ker sem imel noge popolnoma od blata in sem si rekel, da si jih moram malo umiti, preden si obujem nogavice in čevlje. Čeprav je bila pot od zgornje do spodnje jame dolga samo nekaj deset metrov, sem imel občutek, da so mi noge kar malo zamrznile. 

Iz spodnje jame priteka na plan termalna reka, ki naj bi imela šestnajst stopinj, tako da sem si tam lahko v relativno topli vodi umil blatne noge. 

Ker je bilo vode kar precej in sem imel skoraj zamrznjene podplate, se nisem odločil, da bi po vodi šel v notranjost jame. Je pa zagotovo zanimiva. 

Enkrat, ko sem se kopal v naravnih toplicah Klevevž, je iz teh dveh jam prilezlo približno 20 jamarjev. Ne vem niti, ali so prišli iz zgornje, spodnje ali kar iz obeh jam. Notri so morali biti kar nekaj časa, saj sem se kopal več kot eno uro in so ob mojem prihodu že bili tam. Po vsem tem sklepam, da mora biti jama precej velika in zanimiva. Če bi imel kaj več časa, bi se zagotovo vpisal v neko jamarsko društvo, da bi raziskoval jame. 

Tik nad sotesko na levem bregu reke Radulje se nahajajo ostanki gradu Klevevž. Izgradnjo gradu Klevevž so začeli že leta 1265. Imenovali so ga Klingenfels, kar v nemškem jeziku pomeni ‘zveneča skala’. Grad so leta 1942 požgali partizani in do danes je od njega ostalo samo še nekaj zidov.

Kako do naravnih toplic Klevevž

Če prihajate iz smeri Ljubljane, boste avtocesto zapustili na izvozu za Šmarješke Toplice. Potem se peljete do Šmarjeških Toplic in pot nadaljujete do Šmarjete. Ko ste v Šmarjeti, ste že zelo blizu cilja, vendar je od tu dalje priti malo težje, tako da bo najbolje, da uporabite Google maps, ki pa vas ne bo pripeljal na to parkirišče, ki ga vidite na zgornjem videoposnetku, ampak vas bo pripeljal pred zapornico, kjer boste morali obrniti, iti nazaj slabih 100 metrov in tam kjer ste zavili levo dol, boste šli še par sto metrov naprej in pridete do parkirišča, kjer lahko parkirate. 

Pojdite si pogledati še dva podobna kraja v Sloveniji, kot je Klevevž

V bližini Kostanjevice na Krki se nahaja še en podoben termalni izvir, kjer se lahko okopate v majhnem bazenu. No, tu je bazen precej manjši, ampak je pa voda veliko bolj topla. Ima kar 36 stopinj. Za več informacij o tem kraju kliknite www.tomazgorec.si/kopanje-na-prostem-v-termalni-vodi.

V tem bazenčku se velikokrat zgodi, da termalni izvir presahne, ko je suša. To se zgodi kar pogosto. Tudi pozimi, tako da prej preverite, ali je v njem kaj vode ali ne.  

Nedaleč stran od Kostanjevice na Krku, bolj natančno v Bušeči vasi, se nahaja še en bazen na prostem s termalno vodo. Temu bazenu pravijo Klunove toplice. Tukaj je temperatura vode okoli 27 stopinj. Pozimi, ko je zunaj zelo mrzlo, mogoče kakšno stopinjo manj. Vse informacije o Klunovih toplicah najdete na www.tomazgorec.si/klunove-toplice.

Ne bodite “svinje”

Domači Klevevža in tisti okoli bazena blizu Kostanjevice na Krki se dostikrat pritožujejo nad smetmi, ki jih tam puščajo neodgovorni ljudje. Lepo vas prosim, ne bodite take “svinje” in smeti odnesite s seboj! 

Kakšna je temperatura vode v naravnih toplicah Klevevž?

Temperatura vode v naravnih toplicah Klevevž je 24,8 stopinje. To je temperatura izvira. Pozimi, ko je zunaj minus, je kakšno stopinjo manj, poleti pa kakšno stopinjo več.

Ali je za obisk potrebno plačati kakšno vstopnino ali parkirnino?

Vstopnine ni, morate pa plačati parkirnino, če pridete z avtom ali avtodomom. Cena parkirnine je 5 evrov za tri ure in 10 evrov za avtodome. Parkirnina je potrebno plačati v soboto, nedeljo in praznikih od 10:00 do 19:00 in ob delavnikih od 14:00 do 19:00.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja