Koča na Mangartskem sedlu

Koča na Mangrtskem sedlu leži na pobočju Mangrtskega sedla, na nadmorski višini 1906 metrov, do nje pa je mogoče priti po najvišji cesti v Sloveniji. Slabih dvanajst kilometrov dolga cesta, ki premaga 980 metrov višinske razlike, vas bo pripeljala na nadmorsko višino 2072 metrov. Na začetku ceste je točka, kjer se plača 5 eurov ekološke takse. Cesta je za avtomobile kakšen kilometer pred koncem zaprta, tako da je mogoče parkirati pred zaporo, od tam pa se lahko povzpnete direktno do koče, do kamor je par minut hoje. Pripeljati se je mogoče tudi neposredno do koče, vendar ni priporočljivo tam parkirati, ker je zelo malo prostora, razen v izrednih primerih. Eden takih primerov je, ko so pripeljali do koče invalida, ki si je verjetno zelo želel priti do Mangrtske koče, in pa starejši par, ki se je pripeljal do koče na kosilo.

Koča na Mangrtu je končna točka za kolesarje in motoriste, ki si tam privoščijo zasluženo pivo ali kavo, medtem, ko je izhodišče za pohodnike. Od tukaj se lahko povzpnete na vrh četrte najvišje gore v Sloveniji, Mangart, ali se sprehodite do razgledne točke na Mangartskem sedlu, približno 15 minut hoje. Če si želite osvojiti Mangart, predlagam, da si preberete članek, kjer najdete vse koristne informacije na www.tomazgorec.si/mangart. Kako je na vrhu Mangarta, si lahko pogledate v spodnjem video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Po vseh aktivnostih se bo zelo prilegla okusna enolončnica, ki jo nudijo v Mangartski koči. Midva s Tomažem sva jedla Joto, in je bila zares zelo dobra. Nudijo tudi druge vrste enolončnic, in nekaj ostalih jedi, za vsakogar se najde kaj. Okrog koče so klopi in mize, kjer si boste lahko odpočili in nastavili soncu v lepem gorskem ambientu. Od koče je čudovit razgled na Mangart, ki se ponosno postavlja v ozadju, na drugi strani pa na okoliške hribe in doline. Najbolj pomembno od vsega, vsaj zame, pa je to, da so skrbniki koče zelo prijazni in ustrežljivi.

V koči na Mangartu je mogoče tudi prenočiti, imajo kar 23 ležišč, tako da si lahko organizirate večdnevni pohod po okoliških hribih. Koča je v juniju, juliju in avgustu odprta vse dni v tednu, septembra je odprta ob vikendih, če je vreme lepo, ostale mesece pa je zaprta. Verjetno jo tudi spomladi ob lepem vremenu odprejo med vikendi.
Meni je zelo všeč, da se je mogoče pripeljati na takšno nadmorsko višino, in v neposredno bližino Mangartske koče, saj lahko tudi tisti, ki niso zmožni toliko hoditi, uživajo na svežem gorskem zraku, v prekrasnem ambientu v objemu gora.

Ali se je mogoče do Mangartske koče pripeljati z avtomobilom?

Ja, dostop do koče je mogoč z avtomobilom, vendar je potrebno parkirati pod kočo.

Ali se v koči na Mangartu lahko prenoči?

V koči se lahko prenoči. Koča nudi 23 ležišč.

Ali je koča odprta tudi pozimi?

Ne, koča je pozimi zaprta.

Koliko časa se hodi od Mangartske koče do vrha Mangarta?

Od koče do vrha je po Slovenski smeri 1 uro 45 minut, po Italijanski smeri je približno 2 uri.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja