Belopeška jezera – jezera mnogih imen in čudovitih barv

Belopeška jezeraBelopeška jezera so zelo priljubljena izletniška točka, predvsem zaradi kolesarske poti Jureta Robiča, ki povezuje Slovenijo in Italijo, vse od Jesenic, Mojstrane, Kranjske Gore, Rateč do Belopeških jezer in Trbiža, ter še naprej. Moj prvi obisk Belopeških jezer je bil prav s kolesom, ko sem se prvič od Kranjske Gore odpravila po kolesarski poti. Vse o kolesarski poti Jureta Robiča si lahko prebereš na www.tomazgorec.si/kolesarska-pot-jureta-robica.

Drugič sem Belopeška jezera obiskala s Tomažem, ko sva se vračala iz pohoda na Mangart, od koder je čudovit razgled na Belopeški jezeri. Midva sva se pripeljala iz smeri prelaza Predel, lahko pridete iz smeri Kranjske Gore, kjer boste prečkali mejni prehod Rateče, in pot nadaljevali naravnost. Po nekaj kilometrih vas bodo table usmerile desno, vse je zelo dobro označeno, tako da boste brez problema našli. Kakšen kilometer pred jezeri je rampa, kjer pobirajo parkirnino za vstop. Za osebne avtomobile je cena 4 eur. Midva s Tomažem sva bila že kar pozna, do Belopeških jezer sva prišla po 17. uri, tako da parkirnine niso več pobirali. Z avtom se je mogoče pripeljati v neposredno bližino jezer, pri prvem je nekaj parkirnih mest ob cesti, pri drugem jezeru, ki je en kilometer naprej, pa je ogromno parkirišče, kjer boste brez težav našli mesto.
Če boste Belopeška jezera obiskali s kolesom, vas bodo table le en kilometer za mejnim prehodom Rateče usmerile desno, od koder je le še slabe tri kilometre do jezer. Celotna kolesarska pot je zelo dobro označena, in z izjemo zadnjega klanca tik preden dosežete jezera, ni zahtevna, in je primerna tudi za otroke. Iz Mojstrane do Belopeških jezer in nazaj je 53 kilometrov, dolžino lahko poljubno prilagodite svojim sposobnostim.

Belopeška jezera imajo več imen, nekateri jih imenujejo tudi Mangartska jezera, Fužinska jezera, Klanška jezera ali po Italijansko Laghi di Fusine. Za temi imeni se v resnici skrivata dve čudoviti ledeniški jezeri, ki se nahajata v Mangartski dolini v Julijskih Alpah. Prvo, spodnje jezero, se nahaja na nadmorski višini 924 m, drugo, zgornje jezero, je na nadmorski višini 929 m.

Prvo Belopeško jezero je meni lepše, saj s svojo turkizno barvo in čudovitim pogledom na Mangart, kar vabi, da se uležeš na travnato plažo in uživaš v razgledu. Za kopanje se navdušijo le najbolj pogumni, saj je temperatura vode le okoli 15 stopinj Celzija, a kljub temu je bilo ob mojem prvem obisku kar nekaj kopalcev. Ko sva ga obiskala s Tomažem, sva šla peš okrog jezera, kjer vodi zanimiva gozdna pot, in kjer boste našli kar nekaj primernih točk za fotografiranje. Zaradi visokih korenin je prehod s kolesi otežen, prav tako z otroškimi vozički. Če boste na Belopeška jezera prišli s kolesom, priporočam, da s seboj vzamete ključavnico, in kolo zaklenete pri prvi okrepčevalnici, kjer si boste lahko privoščili osvežilno pijačo. Na tem jezeru sem videla kar nekaj ljudi, ki so “supali”, kar mora biti v takem ambientu posebno doživetje.

Drugo Belopeško jezero, ki se nahaja en kilometer naprej je bolj zelenkaste barve, ima tudi nekaj lepih plaž, voda ob obrobju je bolj plitka, in zato ni toliko primeren za plavanje. Tudi tukaj se je mogoče sprehodit peš okrog jezera, ob potki so klopce, kjer se lahko usedete, vendar prehod ni primeren za otroške vozičke in kolesa. Ob jezeru je velik travnik, kjer so mize in klopi, kar je idealno, če boste s seboj prinesli hrano in imeli piknik v naravi, otroci pa se bodo lahko brezskrbno igrali in podili po travi. Tukaj je ogromno parkirišče, nad njim je okrepčevalnica, kjer boste lahko nekaj pojedli in popili. Tako pri prvem kot pri drugem jezeru so lepo urejene sanitarije, ki so brezplačne.
Pri drugem jezeru je izhodišče za pohod na kar nekaj hribov, med drugimi tudi na Mangart, ki se nahaja na 2679 m nadmorske višine. Na tabli je označena izjemno zahtevna pot, čas hoje pa je kar 5,5 ure. Če na četrti najvišji gori pri nas še niste bili, si lahko pogledate tale video, kjer boste videli kako je na poti na Mangart.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Belopeška jezera so čudovita ideja za izlet v vseh letnih časih, najbolj pa zagotovo poleti, ko se boste lahko ohladili v mrzli modro-zeleni vodi. Lahko si jih izberete kot celodneven izlet, ali pa kot kombinacijo z drugimi izletniškimi točkami. Ena od kombinacij je lahko ta, kot sva jo izbrala midva s Tomažem, ko sva se zgodaj zjutraj naprej odpravila proti Mangartu, za nazaj, ko sva se vračala, pa sva se ustavila še na Belopeških jezerih. Vse podrobne informacije o Mangartu si lahko prebereš na www.tomazgorec.si/mangart.

Lahka dostopnost in čudovit ambient Belopeških jezer sta glavna razloga zakaj priporočam obisk tega bisera.

Ali je za vstop do Belopeških jezer potrebno plačati vstopnino?

Vstop za osebe je brezplačen, potrebno je plačati le 4 eur za avto.

Ali je mogoče parkirati v bližini jezer?

Parkirni prostori so v neposredni bližini jezer, pri drugem jezeru je ogromno parkirišče.

Ali se je mogoče kopati v jezeru?

Kopanje je dovoljeno, temperatura vode je cca. 15 stopinj Celzija.

Kdaj je najprimernejši čas za obisk Belopeških jezer?

Jezera lahko obiščete v vseh letnih časih, najprimernejši pa je obisk v poletnih mesecih, ko se lahko ohladite v mrzli vodi.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja