Ferata Češka koča

V začetku junija sem par dni preživel na Jezerskem, kjer sem se imel super. Namreč Jezersko je super za ljubitelje narave in tiste, ki radi hodijo v gore. Na Jezerskem se lahko tudi kopate, saj se tam nahaja čudovito Planšarsko jezero v katerem se lahko toplih poletnih dneh tudi kopa.

Ker zadnje čase postajam vse večji ljubitel ferat, sem se seveda odločil da preplezam ferato, ki vodi do znamenite Češke koče. Uraden naziv ferate je Ferata Češka koča.

Izhodišče za Ferato Češka koča je večje parkirišče, ki je izhodišče za Češko kočo in Kranjsko kočo na Ledinah. Do parkirišča pridete tako, da greste najprej skozi Spodnje in nato skozi Zgornje Jezersko. Na koncu Zgornjega Jezerskega se tik ob cesti nahaja turistični objekt Cvet gora, ki nudi sobe, glamping in kampiranje. Samo okoli 300 metrov od Cveta gora zavijete desno na bolj ozko cesto, ki vas mimo Planšarskega jezera in Turistične kmetije Ancelj pripelje do parkirišča.

Od parkirišča nadaljujete pot do tovorne žičnice za Češko kočo. Pri tovorni žičnici boste videli tablo, ki vas bo usmerjala levo za Ferato Češka koča in desno za običajno pot na Češko kočo.

Drugače se nekateri za avtom pripeljejo do tovorne žičnice. Sicer je malo od parkirišča, kjer sem jaz parkiral, znak da je prepovedan promet za vsa vozila. Jaz sem to upošteval.

Od tovorne žičnice nadaljujete pot po dobro označeni poti in po dobri pol ure hoje prodete do izhodišča ferate. Od parkirišča, kjer sem jaz parkiral, boste potrebovali okoli 50 minut.

Dolžina jeklenice na ferati je 320 metrov. Višinska razlika je 300 metrov. Čas vzpona ob normalnem tempu traja okoli 90 minut. Ferate je ocenjen s težavnostno stopnjo E. Sicer sem bral, da večina feratarjev meni, da Ferata Češka koča le ni toliko težka in da so pri ocenjevanju malo pretiravali.

Nujna oprema za plezanje ferate je čelada, pas in varovalni komplet. Če nimate pasa in varovalnega kompleta, vam nikakor ne priporočam, da greste plezati to ferato. Jaz sem kar pogumen, vendar imem toliko zdrave kmečke pameti, da nebi v nobenem primeru šel v steno brez pasu in varovalnega kompleta. Na Ferati Češka koča se menda zgodi največ nesreč na feratah v Sloveniji, tako da bodite zelo previdni.

Ferata ima dva kar težka odseka. Prvi je kamlu na cačetku, kjer je potrebno preplezati previsno steno. Ko sem videl previsno steno in prepad spodaj, priznam, da sem se malo ustrašil. Ko sem preplezal ta del, sem ugotovil, da ni bilo tako težko, kot je bilo videti na pogled. V vsakem primeru, previdnost ni odveč.Drugi težji del ferate je v drugem delu ferate. Vendar če ste prišli skozi prvi težji del na začetku ferate, boste verjetno premagali tudi drugega.

Ko se ferata konča, zavijete po poti desno in v parih minutah boste pri Češki koči.

Med plezanjem ferate sem užival v čudovitih razgledih na okoliške hribe in kasneje pri sami Češki koči. Kako zelo lepo je pri Češki koči si poglejte spodnji video posnetek.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na moj Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov z različnih lepih krajev.

Ferata Češka koča mi je zelo všeč. Namreč meni je super, da naredim krožno pot. Malo dolgočasno se mi je vrčati po isti poti. Tudi plezanje je super popestritev.

Za sestop po običajni poti iz Češke koče do parkirišča sem potreboval okoli eno uro in pol.

Obisk Češke koče vsekakor priporočam, tudi če vam ni do plezanja po feratah. Namreč do Češke koče vodi zelo lepa pot. Prepričan sem tudi, da boste nad Jezerskim, Planšerskim jezerom in hribih v okolici Jezerskega navdušeni.

Ocenite to stran

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja