Za krompirjeve počitnice bom šel na potovanje tja, kamor grem najraje in se najbolje počutim

Kam iti na potovanje za krompirjeve počitnice? To sem se jaz spraševal zadnja dva tedna. Bil sem kar malo nervozen in slabe volje, ker nisem imel odgovora na to vprašanje. Velikokrat se namreč zgodi, da če nimaš stvari planiranih, na koncu ostaneš doma. Tega pa nikakor nočem!

Pred tednom dni mi je pisal priznani fotograf Matjaž Intihar in me vprašal, če mogoče poznam koga, ki bi šel z njim na foto potovanje v Oman. Nekdo izmed že prijavljenih mu je žal odpovedal potovanje in ima eno prosto mesto. Ker pa mora zadeve hitro urediti, bi dal tudi dober popust. Ko sem pogledal program potovanja in slike na http://www.e-fotografija.si/oman-potovanje,1940.html, sem bil nad programom čisto navdušen in sem pisal Matjažu, da grem jaz z njim. Tako ali tako potrebujem in planiram obiskati tečaj fotografije, bom pa še malo doplačal in šel na 13 dnevni tečaj fotografije v Oman. Bil sem vesel, da sem rešil to zagato, kam iti za krompirjeve počitnice.

Veselje je bilo kratko, ker mi je Matjaž kmalu odgovoril, da ne morem iti z njim, ker je mesto rezervirano za osebo ženskega spola, saj  ima rezervirane dvoposteljne sobe in oseba, ki nima ‘cimra’ je ženska, tako da moški ne more iti. Matjaž mi je kar pošteno pokvaril dan. Bil sem tako slabe volje, da sem si rekel, da moram tole zagato, kam bom šel za krompirjeve počitnice rešiti čim prej. In sem šel v akcijo.

Rekel sem si, če ne bom za krompirjeve počitnice našel nič drugega, bom šel v Bosno in Hercegovino. Kljub temu, da sem prepotoval velik del sveta, je to še vedno moja najljubša destinacija za potovanje in nič ne kaže, da bi se to kmalu spremenilo.

Potem razmišljam naprej. Za krompirjeve počitnice zna biti v Bosni in Hercegovini že mrzlo in slabo vreme. Jaz pa bi rad šel nekam na sonce. Na misel mi pridejo destinacije, kot so Tenerifi, Madeira ali kakšen grški otok. Razmišljal sem tudi o Turčiji, Jordaniji in Maroku, vendar se mi ni najbolj šlo v te države, ker želim s sabo vzeti tudi dron. V Maroku je dron prepovedan in ti ga vzamejo že na letališču, če ti ga najdejo, v Turčiji in Jordaniji pa moraš imeti dovoljenje, ki ga verjetno ni tako enostavno dobiti, v kakšnem turškem zaporu pa res ne bi rad pristal.

Ko sem včeraj spet razmišljal o krompirjevih počitnicah, sem prišel na idejo, da bi šel v Hercegovino in Dubrovnik. V Dubrovniku sem bil nazadnje na maturantskem izletu, ko me naravne in kulturne lepote niso niti približno tako zanimale, kot me sedaj. Takrat sem se bolj zanimal za lepote na dveh nogah.

Mimo Dubrovnika sem se letos peljal, ko sem se vračal s potovanja po Makedoniji in Grčiji. S sopotnico, sva si vzela samo pol ure časa, da sva se odpeljala hrib Srđ, ki se razprostira nad Dubrovnikom. Samo poglejte si spodnjo sliko, kako lepo je bilo tukaj. Več slik od tukaj najdete na www.tomazgorec.si/dubrovnik, kjer je moja sopotnica Renata tudi lepo opisala ta čudoviti kraj. Vam pa povem, da je v živo še veliko lepše, kot na slikah.


Hercegovina je znana po tem, da ima skoraj vedno lepo vreme. Mostar, ki je glavno mesto Hercegovine, je mesto, ki ima skupaj z Antenami največ sončnih dni na leto v Evropi. Mislim, da imam veliko možnost, da bo ta čas, ko bom šel jaz na potovanje, sončno in toplo.

Na pot grem v soboto 27. oktobra zelo zgodaj zjutraj. Moj prvi cilj je Imotski na Hrvaškem, kjer si bom ogledal Črno in Rdeče jezero. Verjetno še niste slišali za ti dve jezeri. Res sta neznani, vendar sta pravo čudo narave. Nato bom pot nadaljeval v Čapljino, kjer sem na Bookingu ravnokar rezerviral apartma za 9 evrov na noč. Apartma ima na Bookingu oceno 9.6. in je lociran tik ob reki Neretvi. Se že veselim!

Naslednji dan bom nadaljeval pot proti Dubrovniku. V Dubrovniku bom prespal dve noči in si podrobno si bom ogledal mesto Dubrovnik in okolico.

Nato se bom spet odpravil v Bosno in Hercegovino. V Trebinje, ki velja za najlepše Hercegovsko mesto. V tem čudovitem mestu sem bil že večkrat in o njem tudi napisal članek, ki si ga lahko preberete na www.tomazgorec.si/trebinje. Ta moj članek so celo objavili na lokalnem spletnem portalu. Lepe spomine imam na Trebinje in prepričan sem, da bo tudi tokrat super.

Iz Trebinja me bo pot vodila v Mostar, ki ga tudi že dobro poznam, saj sem ga obiskal že več kot 20 krat. Res, da večino krat samo za kratek postanek, ko sem se preko Mostarja vračal domov iz Sarajeva, oziroma Jahorine. Mostar je pravi biser! Samo poglejte si video posnetek na začetku tega prispevka. V okolici Mostarja je še veliko zanimivih stvari za pogledati. Naj jih naštejem samo nekaj. Slapovi Kravice, stara turška utrdba Počitelj, izvir reke Bune, Međugorje,.. To sem sicer že vse videl, vem pa, da bom našel še veliko novih zanimivih stvari.

Iz Mostarja se bom odpravil na čudovito Ramsko jezero, katerega sem odkril lansko leto. Ker lansko leto nisem vedel, da je Ramsko jezero tako zelo lepo in zanimivo, sva se z Aleksom na njem ustavil samo za nekaj ur, ko sva šla iz Mostarja na Jahorino. Kljub temu, da sva bila tam samo nekaj uric, je nastal tale čudoviti posnetek, ki si ga lahko ogledaš spodaj. Večina ljudi, ki vidi ta posnetek pravi, a je to res v Bosni. Ne morejo verjeti, da je nekaj tako lepega v Bosni.

Na Ramskem jezeru imam namen prespati samo eno noč. Če se bo izkazalo, da v enem dnevu ne bom uspel vsega raziskati in posneti, bom tole moje potovanje za krompirjeve počitnice podaljšal za en dan in v službo prišel namesto v ponedeljek v torek. Izgubljene ure v službi bom že prej prinesel notri. Danes, ko tole pišem je sobota in sem že naredil 8 urni delavnik. Bom pa verjetno delal še kakšni dve uri in jutri, ko bo nedelja, tudi delam. Pač delam, ko lahko, da si lahko vzamem prosto, ko imam namen iti na kakšno potovanje.

Vem, da me za krompirjeve počitnice čaka čudovitih 9 dni. Ko tole pišem, se mi kar smeji, tako zelo se veselim tega potovanja. Se že veselim čudovitih slik in video posnetkov.

V večini primerov na svoja potovanja vzamem s sabo kakšnega sopotnika. Nazadnje mi je družbo delala Petra, ki je bila odlična sopotnica. Kakor se da razbrati iz Petrinega članka z naslovom Potovanje s Tomažem je bilo še 100x boljše kot sem pričakovala, ki ga lahko preberete na  www.tomazgorec.si/potovanje-s-tomazem-je-bilo-se-100x-boljse-kot-sem-pricakovala, se da razbrati, da je bila na potovanju tudi ona zadovoljna z menoj. Velikokrat mi v zadnjem času družbo dela Aleks, ki je strokovnjak za snemanje z dronom in se od njega ogromno naučim. Včasih s sabo vzamem kakšnega popolnega neznanca. Pač kakor nanese v tistem trenutku.

Tokrat sem se odločil, da grem na tole potovanje popolnoma sam. Čeprav sem družaben človek, mi včasih paše, da grem kam sam.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja