Movember je mesec pravih moških – si boš tudi ti pustil rasti brke?

Spet je tu Movember! Verjetno si mislite: ‘Kaj pa sploh je to?’ Naj kar takoj pojasnim, da ne gre za tipkarsko napako. Mogoče ste že opazili, da se ravno v mesecu novembru veliko moških odloči za nekoliko spremenjen videz svoje brade. Vas zanima, zakaj? November in po njem poimenovan movember je prav poseben mesec, ki je rezerviran za tiste ‘prave’ moške. Vas zanima, ali ste med njimi tudi vi?

Kaj movember sploh je?

Mednarodno gibanje, ki deluje prav pod zgoraj omenjenim imenom, se je začelo leta 2003 v Avstraliji in se je do dandanes razširilo na globalno raven. Iskreno povedano se moški v primerjavi z ženskami veliko bolj otepamo tematike lastnega zdravja, še posebej, ko je govor o boleznih raka prostate in mod. Mesec november, ki je na splošno razglašen za mesec moškega zdravja, pa je z ustanovitvijo tega gibanja poskrbel za vedno večje odpravljanje tabu tem o zdravju moških. Danes gibanje obsega več kot pet milijonov ljudi, ki s svojimi izkušnjami in znanjem ozaveščajo svetovno populacijo moških o skrbi za lastno zdravje.

Novembra moški nosi brke

Današnja družba z ustanovitvijo gibanj, kot je movember, vedno bolj spoznava, kako pomembno je odpiranje tem, o katerih moški sami neradi spregovorimo. Zavedanje, da ‘pravi’ moški skrbi za svoje zdravje, je prav zaradi tovrstnih gibanj postalo moderno. Vse več moških se zato v mesecu novembru odloči za nošenje brk in s tem nebesednim simbolom spodbuja tudi druge moške, da so bolj pozorni na spremembe lastnega telesa.  

Zakaj je ozaveščanje o boleznih moških tako pomembno?

Na žalost je rak prostate kljub ozaveščanju in različnim dejavnim gibanjem, kot je movember, še vedno prva oziroma najpogostejša oblika raka pri moških. Po podatkih NIJZ za njim zbolevajo predvsem moški v starosti od 65 let naprej. Na letni ravni z rakom prostate diagnosticirajo kar 1.500 Slovencev, na žalost pa za to boleznijo umre kar 400 Slovencev letno. Ogromno, glede na to, da se bolezen v zgodnjih stadijih lahko dobro zdravi.

Kaj lahko za ozaveščanje in lastno zdravje naredim sam?

Najbolj pogosto si ljudje želimo hitrih in učinkovitih odgovorov za ohranjanje lastnega zdravja. Moški, ki si želite izkazati podporo in pripadnost ozaveščanju o raku prostate, se lahko še posebej v mesecu novembru poslužite nošenja brkov. Prepričan sem, da boste na tak nebeseden način s svojim videzom imeli velik vpliv. Saj veste, dejanja so vredna več kot tisoč besed. Veliko informacij o gibanju movember in njihovem poslanstvu ter skrbi za zdravje si lahko preberete tudi na spletu in družabnih omrežjih, kjer lahko seveda aktivno sodelujete. Uporabite moč socialnih omrežij za ozaveščanje ljudi o stvareh, ki zares pripomorejo k bolj zdravemu telesu in življenjskemu slogu. Že, če s svojim dejanjem samo enega moškega spodbudite k večji skrbi za lastno zdravje, ste naredili ogromno.

Pravi moški naredi vsak dan nekaj za lastno zdravje, zato se lahko v primeru, da ste zaznali težave v predelu prostate, poslužite uporabe izdelka z imenom Now zdrava prostata. Ta bogata kombinacija cinka, selena, koprive, izvlečkov jagod, vitamina D3, zelenega čaja, granatnega jabolka, fitosteroidov in olja bučnih semen predstavlja popolno funkcijo za ohranjanje zdravja vaše prostate. Bralci tega bloga lahko uporabite kodo TOMAZ15 in boste na izdelek dobili 15 odstotkov popusta. 

Naj bo življenje, ki ga živite tukaj in zdaj, res polno zdravja. Prav zato je pomembno, da se tudi moški zavedamo pomembnosti samopregledovanja in odprtega pogovora o težavah, s katerimi se soočamo nekateri manj, nekateri pa bolj pogosto. Gibanje movember je na področju ozaveščanja o boleznih moških naredilo ogromen napredek. A saj veste, najboljša reklama gre od ust do ust. Nikoli ne veste, kdaj boste zgolj s nekaj besedami, dobro objavo na družabnih omrežjih ali brki nekomu rešili življenje.

5/5 - (1 vote)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.