Naravne toplice Klevevž je kraj, kjer se lahko brezplačno kopate skozi celo leto

Naravne toplice Klevevž so kraj, kjer se lahko brezplačno kopate v termalni vodi kar celo leto. Sliši se super, in tudi je. Mene je nad kopanjem v naravnem bazenu Klevevž zagotovo navdušil Tomaž, s svojimi video posnetki, posebno s tistim, ko se je tam kopal sredi zime. Najprej sem si želela vodo poizkusiti poleti, zato sem Tomaža prosila, če greva lahko skupaj tja, saj on najbolje pozna ta kraj, in iskreno povem, da sama niti nisem vedela kje sploh je Klevevž.

Naravne toplice Klevevž se nahajajo le nekaj minut od Šmarjeških toplic naprej, kjer vas cesta vodi med čudovitimi vinogradi in nasadi sončnic. Tomaž mi je povedal, da se je do pred kratkim še dalo z avtom pripeljati do neposredne bližine naravnih term Klevevž, sedaj pa so le nekaj metrov naprej tik ob cesti uredili veliko parkirišče, kjer lahko parkirate. A parkiranje po novem za vikende ni več brezplačno. Od petka do nedelje boste za parkiranje morali odšteti 5 eur za 3 ure. Od parkirišča greste peš naravnost mimo velike hiše na levi strani, in tik za njo je urejena potka po klancu navzdol. Tukaj so tudi ostanki gradu Klevevž. Ko boste prišli po klancu dol, boste pred seboj najprej opazili zelo lep nekdanji grajski mlin. Tam boste prečkali most čez reko Raduljo in zavili desno, kjer boste že zagledali naravni bazen Klevevž. Midva sva si najprej ogledala sotesko reke Radulje, ki se dviga od termalnega bazena ob vznožju grajskega griča, kjer so ostanki gradu Klevevž. Tokrat je bil vodni pretok majhen, a mi Tomaž pove, da ko je vode več, je tudi namakanje v tolmunčkih in slapovih zelo priljubljeno med obiskovalci. Do vrha soteske je le nekaj sto metrov hoje po urejeni potki. Po vrnitvi nazaj do kamnitega naravnega bazena Klevevž je bil že čas, da se tudi jaz prvič okopam v zunanjem naravnem termalnem izviru.

Kako sem mi je zdelo kopanje v naravnem bazenu si poglejte v spodnejm video posnetku.

Če vam je bil videoposnetek všeč, predlagam, da kliknete https://www.youtube.com/user/tomazgorec/videos in se naročite na Tomažev Youtube kanal. Tam najdete še veliko zanimivih videoposnetkov iz različnih lepih krajev.

Naravne toplice Klevevž so sicer bolj poznana točka med domačini, a ravno na račun Tomaževe predstavitve te naravne znamenitosti, jo obiskuje vedno več ljudi iz ostalih delov Slovenije. K nama je pristopila družina, ki so povedali, da spremljajo Tomažev blog, in da so ravno zaradi tega danes tukaj.

Naravni bazen Klevevž je kamniti bazen v katerem se zbira voda Klevevška toplica. Ta voda ima ob izviru 24,8 stopinj Celzija skozi celo leto, temperatura vode pa se poleti v bazenu segreje še za kakšno stopinjo, pozimi pa se ohladi na 21 oC. Kopanje pozimi, ko je zunaj sneg in mraz mora biti posebno doživetje, zato sem tudi obljubila, da se pridem kopat tudi takrat, a me vseeno malce skrbi, saj sem bolj zmrznjene ‘sorte’.

Voda v naravnih toplicah Klevevž naj bi bila zdravilna, kar je le še eden od razlogov zakaj obiskati Klevevž.

Tomaž pa mi je nato povedal, da je v Klevevžu še ena naravna znamenitost, in to v neposredni bližini. Na drugi strani reke Radulje se v steni grajskega griča, pod bivšim gradom, nahajata dve jami. Imenujeta se Zgornja in Spodnja Klevevška jama. Da si pogledate ti dve jami, je bolje, da sete primerno obuti, saj se je potrebno vzpeti po bolj strmem hribu, ki malce drsi, a je vzpon zelo kratek. Midva sva šla najprej pogledati Spodnjo jamo, v kateri so vodni rovi in termalni izvir s stalno temperaturo 16 oC. Globlje v jamo nisva šla, ker sva bila že oblečena. Bolj zanimiva pa se mi je zdela Zgornja jama, ki je kar precej dolga. Žal nisva imela sabo reflektorja, in sva si pomagala s svetilko na telefonu. Mene je bilo malce strah, da ni notri kakšna žival, zato sem hodila bolj zadaj J Šla sva kar globoko v jamo, prišla sva do točke, kjer se ni dalo več normalno hoditi, in bi se morala plaziti. Od tam naprej nisva nadaljevala, mogoče če bi imela reflektor bi šla še dlje. So pa na tem mestu zelo lepi in veliki kapniki. Kako je v jami si lahko pogledaš v video posnetku spodaj.

Obisk naravnih toplic Klevevž zelo priporočam, saj poleg naravnega bazena lahko vidite kar nekaj drugih zanimivosti. Poleg tega pa je kopanje v naravnih termah Klevevž popolnoma brezplačno, parkirišče je sicer med vikendom potrebno plačati, pred starim mlinom Klevevž pa so tudi sanitarije, kar je posebno za nas ženske zelo pomembno.

Glede na to, da vam v občini Šmarješke toplice vse to nudijo brezplačno, vas naprošam, da za seboj odnesete in pospravite vse odpadke. Pri termalnem bazenu je tudi manjši koš za smeti, a vseeno je bolje, da smeti odnesete s seboj, saj se ob dnevih, ko je več ljudi, lahko koš hitro napolni, in potem smeti ležijo na tleh okrog koša. Že tako se domačini pritožujejo, da obiskovalci iz drugje nismo zaželeni, oz. da bi morali plačati vstopnino. Meni se zdi, da si nihče ne more lastiti naravnih lepot, in da imamo vsi pravico obiskovati kraje, ki so izven naše občine. Konec koncev smo vsi prebivalci planeta Zemlja, zato bodimo LJUDJE, spoštujmo naravo in druge ljudi, vedimo se odgovorno, in predvsem obnašajmo se tako, kot bi želeli, da se drugi obnašajo pri nas doma.

Preberite si tudi Tomažev članek o Klevevžu na www.tomazgorec.si/klevevz.

Kej se nahajajo naravne toplice Klevevž?

Klevevž je vas na Dolenjskem v bližini Šmarjeških toplic.

Koliko je temperatura vode v bazenu?

Voda ima ob izviru stalno temperaturo 24,8 oC, poleti se voda v bazenu segreje za kakšno stopinjo, pozimi pa je okoli 21 oC

Ali je za obisk naravnih toplic Klevevž potrebno plačati vstopnino?

Kopanje je popolnoma brezplačno, parkiranje pa je potrebno po novem plačati od petka do nedelje, in sicer 5 eur za 3 ure.

Ali je obisk naravnih toplic Klevevž primeren tudi za otroke?

Obisk je primeren za vse, otroci pa bodo še posebno uživali ob kopanju v naravnem bazenu.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja